Browse By

Kebenaran Misteri Di Masjid Kristal

Baru-baru ini saya ada menerima satu e-mel yang menyatakan mengenai misteri Masjid Kristal di Pulau Wan Man, Kuala Terengganu. Kononnya masjid ini dikatakan berupa jelmaan jin dan anjing pada struktur binaan masjid tersebut dan video tersebut telah dirakamkan oleh seorang pelancong asing. Adakah perkara ini benar atau sekadar provokasi politik? saya tidak mahu memberi komen lanjut mengenai perkara ini, anda boleh lihat sendiri perbezaan dua gambar berikut.

[youtube 5Rmpx0qk-Ks]

Image Hosting by Picoodle.com

Image Hosting by Picoodle.com
Foto: Natrah

Untuk makluman anda, Masjid Kristal ini telah dirasmikan pada 3 Februari 2008 yang lalu sempena Perkampungan Islam Hadari.

zp8497586rq
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
  • http://www.firdaus-harun.com alfarabius

    Gimik kot….nmpk cantik kat tv dan akhbar. Suatu hari teringin juga nak lawat perkampungan hadari tu…….

    alfarabius’s last blog post..Anda Memiliki Sijil Kepakaran / Kemahiran Teknologi ICT Terkini ?

  • http://www.mohdhafez.net hafez

    Agak keterlaluan jika perkara ini benar-benar gimik kerana kelihatan seolah-olah satu penghinaan kepada tempat suci umat Islam.

  • http://amplemoney.blogspot.com soleh

    Salam,

    Nampak mcm gambar muka tu diletakkan atas gambar masjid, mcm layer by layer.

  • http://www.kongsiblog.org kita

    kalau betul itu petunjuk dari Dia…kalau sengaja dibuat,,itu salah satu penghinaan yang paling dasyat ,

    kita’s last blog post..Buat Blog dan Local Web Server Di Linux Ubuntu

  • http://www.kelabsalaminfo.blogspot.com IJAM

    kita serahkan semuanya pada ALLAH TAALA.hanya doa yg dapat dipanjatkan disini.
    bersatu kita teguh,bercerai kita roboh.

    IJAM’s last blog post..SELAMAT DATANG

  • hidamis

    tengok aje gambo dah tau mcm tiiipuu. kalu tak pun ia mungkin pantulan cahaya atau camera yang amik tu tak beeerkualitiii

  • http://www.mohdhafez.net hafez

    Semoga orang yang bertanggung jawab dalam menyebarkan fitnah sedahsyat ini akan menerima balasan yang setimpal.

  • http://mylifeastopo.fwenz.info topo

    xbleh blah btol…tp kenapa masjid kristal ni banyak khabar angin???

    topo’s last blog post..semua blogger adalah pembohong!!!

  • http://www.nadlique.com Nadlique

    Haha. Mcm mcm betul org zaman sekarang ni. Muka jin muncul kat masjid. Nampak sgt video tu tipu.

    Nadlique’s last blog post..The Funny Pak La La La 12th General Election Song (Pilihan Raya Umum ke-12)

  • http://www.mohdhafez.net hafez

    Sungguh tak patut masjid dikaitkan dengan benda-benda macam tu. Semoga orang yang bertanggungjawab akan segera insaf.

  • ambo….

    hye…entahlh…mari kter sm pnjt kn doa k…kter sbg msia mmg x dpt tntkn ap y btul….
    dh buat dgn lillahitaala…sgl ny akn bek,,,tp klu sbliknya…sme ny leh terjadi….

  • khaliel

    wahai! saudara2 ku yg sdp2 ckp, gmbar jelmaan jin n anjing kat masjid kristal 2 tipu! korg dah tgk ke original video kat pelancong yg ambik video 2. n korg pergi cr org yg bijak psl edit-mnedit video @ gmbar, n tnya dia btl ke video 2 dah di edit smblm di beri tk kt org ramai. klau btl pn 2 dah mmng kuasa tuhan nk tnjk yg masjid 2 di bina bkn utk briman kpd dia n saje d bina untuk para pelancong yg dtng dr mne n 2buh bdn diaorg brsih ke x sblm msk masjid 2! masa kn org ramai nk pergi solat jumaat kat masjid 2 d halau, kat signboad diaorg 2lis “hanya untuk pelancong”, nmpk sngat masjid untuk bermegah2 bkn untuk solat. tgk mcm masjid putrajaya, walaupun masjid jd tumpuan pelancong, tp pd tiap2 hr jumaat para pelancong x di benar msk untuk mmberi lalun kpd ORG ISLAM untuk solat jumaat! akai xde ke! fikir2 kn lh cdgan sy ni-hmba allah….

  • saya

    Ertinya:

    Dari Anas bin Malik r.a. bahawasanya Rasulullah saw. bersabda: “Tidak berlaku (terjadi) hari qiamat sehingga umat ku bermegah-megah (dengan binaan) masjid”.
    H.R Abu Daud

    Keterangan
    Di antara tanda hampirnya hari qiamat, ialah umat Islam berbangga dan bermegah-megah dengan masjid yang mereka bina. Masing-masing negara berbangga dan merasa megah dengan bangunan masjid. Perhatian mereka hanya kepada keindahan masjid sahaja, tidak kepada pengisian masjid dengan ibadat dan solat berjamaah. Banyak masjid-masjid yang indah, besar dan cantik, tetapi yang datang bersembahyang di dalamnya hanya segelintir manusia sahaja.

  • http://masjidkristal.blogspot.com along

    semoga Allah berkati kita semua..semua yang berlaku ada akibat dan hikmahnya..sebagai supervisor saya melihat sendiri masjid ini didirikan sehingga siap..kebanyakan kontraktor yang dilantik majoritinya bukan Islam dan ada juga diantara mereka yang memeluk Islam..Telahan saya tepat ,dan apabila semuanya siap saya pasti ada pro & kontranya..saya tujukan blog saya buat semua agar kita berfikir semoga kita memohon Petunjuk Allah Taala sebelum melaksanakan sesuatu dan mendapat Redha dariNya.

  • zuraidazainudin

    sudahlah…nmpk sgt gmbr tu “tambahan”.
    sy sbg rakyat trg kesal dgn penyebaran fitnah ini.
    mne de org bina masjid tanpa membenarkan org bersolat??
    sy dah pernah bersolat disitu.
    ini hanyalah rencah politik semata-mata.
    untuk pengetahuan semua..idris jusoh seorg pemimpin yg bagus.
    sgt bagus dlm sejarah kepimpinan negeri bagi saya.mmg ada kekurangannya..biasalah manusia…tiada yg perfect.

  • zuraidazainudin

    lagi stu….org sebenarnya dengki dgn idris jusoh…
    mereka2 ini lgsung tidak berterima kasih dgn kemajuan yg dia buat utk trg…
    trg pernah diperintah pembangkang dan pemerintah barisan…
    rakyat trg mesti boleh bezakan mcmmne…

  • syada..nola..liza..eda

    ASTAGHFIRULLAH HAL AZIM………!!!
    BERSYUKURLAH ADA MASJID 2…..
    KE KORANG SUME DENGKI SBB KAT TRGANU JE YANG ADA MASJID KRISTAL TU….JGN NK MAEN FITNAH2 PLOK!!!!!

  • http://myspace.com/nik_aizi Nik Aziz

    Korang belum tengok gambar Nik Aziz jadi kambing putih, berjanggut panjang. Isu nie akan di HIGHLIGHT kan untuk Pilihanraya ke 13. Coming Soon. Sabarlaha sayang….

  • http://yahoo c-tiey

    wallahhualam…xtau benar or x… hanya DIA yang tau semua tue…

  • dina

    ada sesiapa tahu pelancong mana yang
    mula-mula ambik gambar tu..
    please saya sanggup bayar berapapun asal saja dapat dipertemukan dengan dia..

  • dorayaki

    aku rase u all patut pk dari segi positif r..myb Allah nak tunjukkan kat kiter supaya tempat yang di katakan masjid 2 bukan di jadikan pameran semata-mata tapi untuk beriadah. apa guna habiskan duit rm200juta tapi tidak diguna pada jalan Allah…pameran 2 unutk pe???? duit??? atau nak bermegah-megah???? aku pun xfham……..waktu masjid 2 dirasmikan de x baca2 yasin ke…yelah! skang setan2 bnyak berkeliaran.yang nampak bek pun kadang2 macm setan….pening aku..pening!!!!

  • dorayaki

    dina on 7 ko nie pelik r.wat pe nak jumpa orang tue??? ko pun niat x bek gak ker…duit bukan segalanya beb! ke ko nak mintak autograf dier…….

  • vendetta

    erm…dalam hal ini…kita tak boleh menyalahkan sesiapa sebab takde org yg tau kebenaran sebenarnya, samaada video itu betul ataupun dibuat-buat sebab kita hanya mampu mengeluarkan kata-kata dengan lidah dan bukannya membuktikan samaada ianya salah atau benar…kalaulah benda tu dibuat-buat ianya memanglah satu penghinaan dan org yg membuat-buat perkara itu memang patut dapat balasan…dan kalaulah perkara itu benar berlaku kita janganlah marah sebagai org islam kita kenalah terima mungkin ada hikmah disebaliknya…

  • aesya

    pada saya..gambar si pelancong asing yang dia tangkap tu guna kamera yang xde class..tgk je tahu tak de qualiti..
    kita janganlah percaya sangat..benda tu kalau dah ada..kat mana2 pun ada..hatta bangunan Putrajaya pun leh ada muka jin ifrit kalau dibenarkan…betul tak..jangan lupa kita juga berkongsi bumi yang indah ini…

  • erin

    salam~.. sy daa berkesmpatan tuk mlwt msjid kristal nie,,alhamdulillah~.. tuk saudare/i khaliel,, buat pgetahuan beliau,, sy sndri daa bkesmptn tuk menunaikan solat di masjid tsbut.. tiade pule tande yg mlrg penduduk tmptn tuk mnunaikn solat dsitu.. n tuk pengetahuan semua,, taman tamadun Islam (TTI) telah dbine bhampiran masjid bkenaan.. lawa,,sy tpesona mlht seni bina n keagungan yang maha esa untuk mberi ksmptn kpd sy sndri mgenali msjid2 agung d serate dunie,,walaupun sy xbkemptn tuk mgunjungi yg sebenar,,tp replika2 nie daa cukup memberi pngalamn yg bmakne kpd sy.. n ape2pun,,,sblm ckp,,cube2 laa kunjungi dahulu masjid ini,,, wsalam~

  • rizki_erwainshah

    saya ini sabahan. Saya ini kan bah, saudara baru masuk Islam. Saya ndak dapat terima kalo agama ini yang saya pilih tapi umatnya kacau bilau. bagai mana saya bisa menelan manisnya islam kalo mangkuk dan sudu sangat pahit untuk saya teladani?

    ayuh bah, mari kita sama-sama memupuk roh islam dalam jiwa, ndak gini.

  • eiqa

    urmm,actually first time saye dtg kat masjid kristal nieyh,saya dah mule minat..ia bagi saya ketengan jiwa & minda

    • azlie84

      i like masjid kristal

  • damn

    mna tau btol kan…har..mbik ko….hihihih

  • zAhiD

    aHh tU tPu pUnYe…
    kiTe aDe mAtE kN cUbe tGoK cOnfOrM xbEnAr kN??!
    sO wAt pE nAk cAyE!!

  • a

    tp.. cube cheq tgk. tang bulat tu kabur. structure2 lain jelas lak. ni main edit2 lah nih. apa la..

  • ell

    pelik kan…ntah betul entah tidak… kalu tak betul ape motifnye pelancong asing nk wat cam tu… kalu betul pulak mesti ade sebabnye jugak…heran…

    • Zara_jeli09

      yg peliknye…jgn jdkan masjid tu sebagai pusat pelancongan…sekarang ni dh ramai yg ambik kesempatan dengan mengenakan bayaran bot tambang untuk ke masjid tu….bukan ke tu ambil kesempatan namanya…bukan ke tu PELANCONGAN namanya……..

  • zorro

    yg nengok ke yg ape ke yg nampak ke yg dengar yg berkata kata ke ia lah ape yg ada dlm hati kita sekira ada ALLAH dlm hati kita ALLHAMDULILAH kalau ada benda lain belajarlah bertaubat

  • anonymous

    hm….nk tau la…ada yg kata masjid tu kiblatnya slh…
    ada ke org buleh explain?? mcm tak betul paksinya…
    sy tgk matahari terbenam di arah yg lain…
    mcm tak sempurna
    any comment?

  • fumika

    sesungguhnya kita manusia pasti ada membuat kesilapan
    kalau nak percaya,,, percaya la,,,
    kalau tak nak percaya,,, terpulang kpd anda semua,,,
    cubalh kita renung betul2, mungkin ada hikmahnya,,,
    btol x???/

  • aisya

    salam.. saye org terengganu.. sy da lame dgr cite sal msjid kristal ni.. byk n pelbagai versi.. bg sy sndr, sbg org terengganu, cam ni la ye.. tu kan masjid.. walau sape pom arkitek nye, kos nk bina nye mahal.. ttp msjid ni da siap d bina n d kagumi sbg artifak Islam yg sgt tggi nilainye.. x mbzir jk kite umat Islam tau hargai nilai nye d mate dunia Islam itu sndr..
    sbg salah satu agen untk promote indah nye Islam.. seni bina nye.. halusnye dan indahnye ukiran masjid ini mlambangkan Islam itu sndr.. Kiblat slh.?? Kalo btl la kblat slh, org2 kt terengganu x kan solat kt situ da.. kite org Islam msti tau, msti berpelajaran lam hal2 mlbtkan kiblat ni.. amek kompas check tgk.. btl ke tak.. tanye imam dan bilal yang anda percaye dan yakin.. kite org Islam msti berpelajaran.. x bley maen sembarang je..
    msti ade bukti yg sahih.. bg muallaf yg bru msk Islam.. anda sgt bertuah krn Allah bg hidayah.. celikkan mate hati utk tgk keindahan dan merasai manisnye iman.. umat Islam kini bkn spt zaman Rasullullah dulu.. umat Muhammad kini da byk tercemar dgn debu2 dosa dunia dan lalai krn indah nye keduniaaan yg palsu dan sementara.. lupa yg akhirat pasti tiba dan KEKAL.. jd, walau cmane pom umat Islam skrg, yg pnting hati dan iman kite sndiri.. jgn terikut2 dgn yg palsu.. dekatkn dr dgn Allah.. moge Allah akan izinkan anda utk merasai manisnye iman tika d dunia lg.. moge Allah tabahkan hati anda dlm memperjuangkan Islam.. same2 kite doakan.. ~ a'lal liqoq.. maas salamah..~

  • aisya

    sesungguh nya Kafir Laknatullah akan cube sedaya upaya utk menghancurkan dan membinasakan Islam.. tetap kan hati dan iman.. yakin lah bahawa masjid ttap masjid.. bkan sesuatu yang laen slaen nye.. rumah Allah.. akn ttp brsinar.. percaya dan yakin.. itu rumah Allah.. percaya dan yakin lah.. itu rumah Allah..

  • Ar Ara

    Arkitek. Ara…
    macam-macam andaian yang di buat….tapi awas jangan terlalu dangkal dalam membuat andaian….sebab ianya boleh meletakkan diri kita dalam keadaan yang “kolot”. macam2 boleh terjadi dengan gambar atau video itu…terlalu banyak kemungkinannya….susah untuk kita terjemahkan kebenarannya…jangan terus percaya…kita hidup di dunia moden yang berilmu…….

  • Syabab

    Biar masjid buruk tetapi makmur dengan umat Islam. Biar Quran buruk kerana dibaca hari-hari. Bina masjid besar tetapi kalau bermegah-megah dan sunyi, beli Quran dah bertahun-tahun tp nampak cantik kerana tak dibaca. Ingatlah azab Allah

  • Erienawahi

    pelancong tu bangsa apa? from the u tube, sound to me the tourist is a local man.tak pasti benar atau tidak, but bagi saya sekadar provokasi perkauman dan politik.dalam diam cuba memburuk kan imej tempat umat islam beribadat….
    entah la…. Allah maha Besar saja yg tau

  • Akukah2

    ala…masjid di Eropah yang berupa gereja pun boleh solat jumaat…inkan hanya imej yang hanya satu sudut je nampak seakan-akan ja…kalau gi sudut lain sudah terlerai rupa bentuk tu…dan sesungguhnya jin pun kita tak tahu rupa camana coz hidup di alam lain walaupun di bumi yang sama…teruskan ja solah jumaat..