Browse By

Jangan Jadi Mangsa Emel Daripada Bank

Seperti anda sedia maklum, kebanyakkan bank di negara ini telah menyediakan kemudahan online banking kepada pelanggannya. Antara online banking paling popular ketika ini adalah seperti Maybank2u dan CimbClick. Saya pasti kebanyakkan daripada anda pernah membuat sekurang-kurangnya sekali transaksi menerusi online banking. Tidak perlulah dinyatakan di sini betapa kemudahan online banking ini amat membantu dan memudahkan urusan anda dengan bank selama ini.

Namun, disebalik keselesaan dalam menggunakan online banking, terdapat ancaman yang anda perlu sentiasa berwaspada. Antaranya adalah seperti emel seperti ini.

Kelihatan seperti emel rasmi yang dihantar oleh bank itu sendiri. Namun jika diperhatikan pada pautan dalam emel ini, anda sebenarnya akan dibawa ke sebuah laman web phishing. Jika bernasib baik, pautan tersebut mungkin telah disaring oleh Suruhanjaya Komunikasi & Multimedia Malaysia menerusi program antiphishingnya. Jika tidak, kemungkinan maklumat perbankan anda akan diragut dicuri dan anda akan kehilangan wang dengan sekelip mata.
%%anc%%

Jadi berwaspadalah dengan emel-emel sebegini. Pihak bank biasanya akan menghantar surat, tidak melalui emel sebegini kepada anda.

zp8497586rq
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
  • http://www.route2career.com/ eric johnson

    Hi, ur blog is really informative and inspirational, I think u r a great blogger, I suggest u must try blogerzoom.com for advertising and marketing of ur blog, They are offering very unique features at cheap prices. They will promote ur blog through all over the network, all u have to do is choose ur pack plus pay affordable prices and rest leave it to blogerzoom advertising team to promote ur blog in every networks. And see how u enjoys a lot of traffic plus good earnings from ur blog.

    • gagakitam

      betul la eric johnson.. macam syial la ko pny komen… ingtkna glen johnson…. dem