Browse By

Contoh Soalan Temuduga PTM F41

Bermula daripada 3 hingga 18 September ini, Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) akan mengadakan sesi temuduga untuk calon-calon Pegawai Teknologi Maklumat (PTM). Tahniah diucapkan kepada mereka yang berjaya disenarai pendek oleh SPA untuk temuduga ini.

Tidak mudah sebenarnya untuk layak dipanggil menghadiri temuduga seperti ini kerana bilangan calon yang memohon adalah terlalu ramai berbanding kekosongan jawatan yang ditawarkan. Jika anda pernah memohon sebelum ini, anda boleh semak status permohonan anda di sini. Pengambilan ini adalah untuk mengisi beberapa kekosongan gred F41 selepas berlakunya pengstrukturan semula (re-org) hampir di setiap agensi Kerajaan.

PTM atau disebut juga sebagai System Analyst (S.A)/Penolong Pengarah/Penolong Setiausaha (P.S.) dikategorikan sebagai jawatan kumpulan Pengurusan dan Profesional. Gred PTM terdiri daripada F41, F44, F48, F52 dan F54. Calon-calon PTM perlu memiliki sekurang-kurangnya Ijazah Sarjana Muda di dalam bidang teknologi maklumat atau kejuruteraan komputer.

Di sini saya ingin kongsikan beberapa contoh soalan temuduga PTM yang mungkin akan ditanya. Contoh-contoh soalan ini saya kumpulkan daripada beberapa soal jawab di dalam forum dan juga melalui pertanyaan lisan dengan kenalan yang berpengalaman ditemuduga.

Pada kebiasaannya, soalan temuduga PTM dibahagikan kepada dua bahagian iaitu soalan umum dan khusus.

Contoh Soalan Umum:
1. Apakah nama sistem pentadbiran Malaysia?
2. Apakah komponen yang terdapat di dalam Sistem Parlimen?
3. Siapakah ketua negara? Siapa ketua kerajaan?
4. Ceritakan pengalaman kerja sebelum ini.
5. Please introduce yourself?
6. Apakah maksud Integriti dan Akauntabiliti?
7. Apa yang anda faham mengenai Cyber Law Act?
8. Jelaskan mengenai MSC.
9. Apa itu e-Government? Berikan contoh.
10. What would you do to improve government services?
11. Apakah peranan IT dalam bidang pertanian? (Mungkin akan tanya dalam bidang lain e.g: perikanan)
12. Berikan alasan kenapa anda ingin berkhidmat dengan kerajaan.
13. Apakah cabaran dan tindakan yg diambil oleh kerajaan dalam meningkatkan penggunaan ICT di seluruh negara?
14. Can you please hightlight the best point about you and convince us why we shuld take you?
15. Sanggupkah anda ditempatkan di tempat-tempat terpencil seperti di Bario (tempat Nuri terhempas)?
16. Berikan kesan sekiranya sesebuah projek gagal disiapkan dalam masa yg ditentukan?
17. Jelaskan tentang Perolehan komputer, Pembelian komputer, dan Spesifikasinya.
18. Ceritakan mengenai K-Economy.

Contoh Soalan Khusus:
1. Apa yang anda tahu mengenai Wireless LAN?
2. Apakah perbezaan Backbone dan Star Topology?
3. Bagaimana hendak setup wireless LAN di sesebuah pejabat?
4. Apakah tugas seorang PTM
5. Apakah jenis-jenis network topology?
6. Berikan 2 contoh network topology dan nyatakan perbezaannya.
7. Apakah pangkalan data apa yang baik?
8. Terangkan maksud “normalization”.
9. Nyatakan peringkat-peringkat normalization.
10. Apakah fasa pembangunan sistem
11. Apakah perkakasan untuk ke internet di dalam sesebuah pejabat dan nyatakan fungsi-fungsinya.
12. Apabila sistem telah dibangunkan, apakah perkara yang penting bagi memastikan sistem berjaya.
13. Jelaskan tentang black box dan white box,
14. Berikan contoh-contoh format image. (Mungkin akan tanya format lain e.g: movie, music, office etc).
15. Bezakan format-format image.
16. Apakah perbezaan Prisma dan LCD?
17. Nyatakan perbezaan antara MIS dan EIS.
18. Nyatakan jenis-jenis Modem
19. Apakah yang faham mengenai LAN dan WAN?
20. Apa itu PCMCIA?
21. Apakah perbezaan antara IMAP dan POP3?
22. Adakah anda pernah mengoperasikan server? nyatakan platformnya?
23. Adakah bahasa pengaturcaraan yang anda tahu?
24. Terangkan perbezaan antara website dan portal.
25. Terangkan apa itu wireless dan jenis-jenisnya.
26. Mengapa siaran astro tidak jelas sewaktu hujan tetapi siaran tv lain seperti tv1, tv2, dan tv3 yang menggunakan analog jelas.
27. Apa itu SDLC dan berikan contoh-contohnya.
28. Apakah Virus yang terkini?

Rujukan:
Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 15
Portal MyGov
Persatuan Juruanalisa Sistem Sektor Awam (PERJASA)
Perbekalan Skim

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
  • lisa

    Banyak juga yer contoh soalan yang dijangka akan di tanya oleh penemuduga. Diharap soalan ini dapat dimanfaatkan sepenuhnya oleh bakal-bakal SA. Good luck !!!

  • http://www.mohdhafez.net hafez

    Paling penting persediaan dan keyakinan sewaktu ditemuduga. Imej diri dan gaya pertuturan juga memainkan peranan utama. Semoga berjaya!

  • fyda

    wow… thank you byk2.. intebiu 9/9/08 nie… hopefully akan membantu..

  • lisa

    Bukan mudah untuk menjadi SA ni. Semoga tanggungjawab yang akan diamanahkan nanti digalas dengan penuh semangat dan dedikasi.

    • reen

      ai lisa..leh kasi tips apa soklan2 yg u dpt n mcm mana pengalaman u tip interview tu ek..sy ada interview 26 ni..kalu leh reply sy ek kt adreenarina@yahoo.com

  • http://www.mohdhafez.net hafez

    Mungkin Lisa boleh kongsikan bersama pengalaman menjadi seorang SA.

  • Yuvan

    we will appreciate if Ms. Lisa could share more on the questions and the criteria that are looked for to be a SA.
    My Interview is scheduled on 3rd Sept, among the first batch i assume. Can i answer in English and Malay?
    Pls advise.

  • arissa

    salam..sy intebiu PTM 10/9/08 ni..tq byk² tips soklan ni.sama cam yuvan, leh jwb dlm bi n bm ke?

  • http://www.mohdhafez.net Hafez

    Berkenaan sama ada perlu jawab dalam bi atau bm itu bergantung kepada penemuduga. Jika mereka bertanyakan soalan dalam bi maka anda perlulah cuba jawab dalam bi.

    Selamat menghadapi temuduga Fyda, Yuvan dan Arissa. Mungkin anda boleh berkongsikan pengalaman anda selepas sesi temuduga nanti.

    Sharing is caring. 😀

  • Priya

    Hi all, i attended interview PTM 3hb hr tu. both interviewer sgt peramah.ttg soalan yg ditanya ilh simple je…..

    –questions dr wakil spa–
    1.) sebut nombor ic anda
    2.) ceritakan ttg diri anda.
    3.) ceritakan ttg pengalaman kerja n kerja skrg n gaji
    4.) napa nk keje government?
    5.) discuss any latest issue that you wan 2 share wit us
    6.) one question related to the latest issue i answered in q5.
    7.) penurunan harga minyak memberi apa2 effect pada anda x?

    –questions dr wakil jabatan–
    1.) apa beza structured programming n oop?
    2.) adakah vb merupakan contoh oop language?why?
    3.) nyatakan beberapa konsep2 oop?
    4.) apa itu inheritance? (soalan ni agak mendalam sbb interviewer really nak tau sama ada i faham or tidak.so i jwb soalan ni dgn menyatakan dr basic til modifiers)
    5.) visualizekan konsep inheritance dlm real world example.

    nilah antara soalan2 yg ditanya pd saya. selain tu sume, borak2 mcm kenalan lama. blh dikatakan ni lah interviewer yg plg peramah i pernah tgk selama i pergi ke interview.actually i was expecting something very difficult bt thank god everything went off smoothly.

    to those yg dipgl utk interview, prepare urself as we cant expect wat type of questions might be asked. As i know, i never heard tat oop concepts n implemetation been questioned before bt for me i gt it.
    hopefully my experience akan mengurangkan rasa risau di kalangan calon2.
    all the best ppl.

  • http://www.mohdhafez.net hafez

    Terima kasih Priya kerana berkongsi info yang sangat-sangat berguna ini, semoga dapat dimanfaatkan oleh semua yang bakal menghadapi temuduga nanti. InsyaAllah.

    • am

      salammmmmm aku nak contoh surat tukar tempat kerja ada x?

  • muadz

    Thanks hafez dan semua for sharing, good info guys, saya pun kena interview jumaat nih 12/9/08, pening dah nih, keje skrg jaga network, kalau interview tanya programing.. sayooonara la.. adehhh

  • http://www.mohdhafez.net hafez

    Good luck Muadz! jangan lupa update disini yer… 😀

  • Dayana

    please, wish me luck.. same2 kite sukses ya.. wil attend intvw on 16/9. thanx a lot for these tips.. betol2 hargainya. smoga anda murah rezeki dan bahagia slalu..

  • http://www.mohdhafez.net hafez

    Good luck Dayana….all the best…..

  • man

    wo thanx, semoga yang pegi tu nnti dapat manfaat dr maklumat yg diberikan

  • http://WWW.LIZ.COM LIZA

    AKUM…SY BR JUMPA WEB NI..TAK SANGKA ADA WEB YG BERGUNA KEPADA SMUA…SYA TEMUDUGA PTM 12HB NI…MOGA2 APA YG TERDAPAT DI DALAM WEB NI BERGUNA BAGI SY…TQ VM

  • http://www.mohdhafez.net hafez

    Thanks and good luck Liza! 😀

  • azreen

    aku interview PTM ni pg tadi.ada 2 panel. 1org tu tnya pasal umum dan 1or lagi tnya pasal IT. soalan dia senang gak.mula2 kenalkan diri in english. then bezakan integrasi n integriti.hentam je lah labu…yg it lak dia tnya pasal asas pemprosesan bahasa tabii. aku xingat sgt lah. tp leh lah jawab daripada senyap je kan??anyway gud lak pada yg belum lepas lagi tu

  • Kumar

    Hi Semua,

    Saya pun baru lepas temuduga 3/9/08 dekat jalan cederasari, sorry lambat posting kat sini.

    Kena interview 2 orang wanita, seperti biasa seorang dari SPA seorang dari jabatan,

    Kedua dua interviever sangat peramah dan tanya soalan-soalan spt berikut:-

    Umum
    Ceritakan tentang diri anda
    Kenapa nak kerja govt (soalan wajib ni…)
    Cerita tentang keadaan semasa, isu semasa
    Cerita pasal pengalaman kerja, bidang tugas
    Siapa bos saya?? (terkejut saya dengar soklan ni, last last jawab salah, fyi jawapanya – Ketua S/usaha Negara…:(

    Spesifik
    Cerita pasal skop tugas PTM
    Macamana nak develop system from scratch, methodology etc.
    Tak banyak soalan untuk saya sb background saya IT lecturer.

    Kesimpulannya megenai gaji. Cukup lama juga saya cerita pasal gaji, mereka berkata gov ada tangga gaji dan pengalaman kerja saya TIDAK diambil kira sebab skop kerja berlainan…..:(
    Mereka kata kalau saya dapat kerja ni pun depa tak dapat offer gaji yang saya mintak. So i rasa, i tak berjaya dalam interview ni. So ingat kalau nak demand gaji, skop tugas kene sma dengan skop PTM, kalau tak, 10 thn pengalaman pun start dengan F41.

    Sekian.

  • interferens

    interview semalam ok la…

    aku mmg ikut nasihat otai kat sini…susun dokumen ikut senarai..tapi pagi tu sebelum masuk pun org jpa pesan sekali lagi suruh susun dokumen ikut senarai jugak..siap dia check lagi sorang2 punya dokumen….aku sampai awal la jugak…dalam pukul 7:20 macam tu..tapi aku adalah org no.2

    pengerusi tu pangkat datuk, yg tanya teknikal pulak perumpuan..aku panggil puan sahaja…org 1st yg diinterview tu lama jugak..dalam 30-35 minit..tapi aku punya kejap jer..just 15 min jer…pelik2…

    dia tanya pasal
    1)pepaduan kaum
    2)bahasa mandarin untuk pengajaran dan pembelajaran di sekolah
    3) jurang digital

    4)kalau komputer dihack apa perlu buat
    5)perbezaan antara opensource dan microsoft

    so far ok la…cuma step2 komputer kena hack tu aku lupa nak cakap bahawa perlu check log file komputer/server tu dulu..tengok macam mana penggodan tu hack.

    tapi kebanyakkan isu yg dia tanya tu…aku belum sempat eloberate..dia dah potong tanya soalan lain…potong stim betul la…baru sempat terang 2-3 point dah tukar tajuk….

    tapi org jpa yg jaga kat luar tu cakap..interview kat alor star ada 3 hari..semalam yg ke-2 hari ini last… yg 1st day tu panggil 14 org..datang 7 org jer…semalam plak panggil 17 org, datang 13 jer…harap2 tak ramai la yg datang…peluang cerah sikit kan…hehehe…

    “Ya Allah…permudahkanlah peluang Mohd Naim untuk mendapat jawatan PTM F41 yang telah beliau ditemuduga pada 10 september 2008”

    amin….hehehe…secara automatik korang dah berdoa kat aku..thanks!

  • Halim

    Ada tak sapa2 yg ada master pegi interview ni? aku heran sbb soalan2 aku tak macam soalan korang. interview aku lebih macam sembang kosong.. agaknya diorang memang tak nak ambik orang master kot.

    aku interview pd 3/9 aritu. ni kali kedua aku pegi interview ni. kali pertama dulu berjaya tapi tak pegi sebab company bg counter-offer. lgpun time tu gaji gomen tak tinggi cam skrg

    anyway, ada tak sapa2 yg pandai buat website/blog?, kita kumpulkan seberapa ramai calon yang pegi interview ni. bagi mereka yang berjaya sok, senang sikit nak:
    1. cari member utk pegi keje/breakfast/lunch
    2. cari rumah sewa
    3. tukar suka-sama-suka andai dapat penempatan di luar putrajaya. cth nya aku, org melaka tapi sgt berharap dapat kat sabah! so sapa yang terkena sabah sok, bagilah kat aku. hehe.

    sesapa yg pegi interview ni, harap boleh hubungi aku di : coherent.computing.my@gmail.com (halim)

  • http://www.mohdhafez.net hafez

    Setahu saya calon-calon yang mampunyai Master dalam bidang berkaitan IT memang layak dan mudah diterima…..apa pun terpulanglah pada budi bicara penemuduga, mungkin ada kriteria lain yang turut dilihat.

  • impiana

    en halim,

    saya iv 17 sept, tp pelik saya disoal dlm 35 minit. tp lebih kepada borak2 kosong. saya dh kerja 3 tahun, dia tak tanya lgsg pasal programming, sdlc atau apa2 isu terkini.

    kenapa ye? mcm tak nak ambik jer..

  • http://www.mohdhafez.net Hafez

    Impiana, persoalan anda ini memang popular. Saya juga kurang pasti mengapa penemuduga hanya mahu berbual kosong sahaja. Mungkin dia lebih melihat kepada kaedah komunikasi yang kita amalkan berbanding soal teknikal.

  • Nazuha

    Bestnyer baca korang punya comment… bab-bab interview ni mmg aku pakar… sbb dh banyak kali pegi…. tp bukan PTM la… Diploma aku mmg IT tapi aku minat bahagian lain… so pandai2 la.. kita kena pandai jawab la bila kena interview ni…penemuduga tunggu jawapan yg fakta bukan auta ok… semoga berjaya pada yg telah pergi temuduga kerajaan…

  • interferens

    saya takde pulak berbual kosong…semua serius aja…sesi pun cuma 15 min ajer…haii..entah la..harap2 dapat…

  • Halim

    en.hafez, tumpang lalu..

    kgkwn, nanti tolonglah lawati thread yg saya buka khas utk calon2 PTM 2008 di:

    http://mforum.cari.com.my/viewthread.php?tid=379045&extra=page%3D1&frombbs=1

    jgn lawat je, pos lah sikit.
    semoga kita semua berjaya

  • Dayana

    result pon dh kluar.. so pe kaba kwn2 kite yg dah g interview hari tu. saya dpt simpanan.. camne tu ye.. hye hafez.. 🙂

  • chucky_marine

    Hi guys… sy br je tgk result..Alhamdulillah..dpt…..unexpected sbb byk je kantoi time interview.. tp 1 yg sy notice..interviewer interested dgn CCNA (Cisco Certified Network Associate).. sbb diorg ckp xramai yg ade.. w/pun ade cert tu tp sy dah lama tinggalkan bidang network.. risau sgt nk keje ni…cuak!!

  • shikin

    saya lak keluar kptsn mcm ni
    ” Maaf! Maklumat anda tiada dalam urusan”

    saya ada kol tele-SPA tp x dpt. buat aduan kt web SPA pn takde reply lg. terpaksa laa saya tunggu surat.

    chucky_marine,
    bile awk kena lapor diri??

  • chucky_marine

    lapor diri xtau lagi .smlm(3/11/08) dapat surat samada nak accept or x jawatan tu..dia ade mention suh tgu surat lain pasal bile nk lapor diri tu..

  • http://NA raullanz

    Sy pun dah tgk result mggu lepas..alhamdullilah dapat jawatan tu..tapi surat xdpat lagi..xtau bila kena lapor diri..saya outstation kat Australia skrg. Org SPA kata akan hntar 2 surat, 1 surat tawaran n then 1 lagi surat lapor diri..xsbr nak balik Malaysia 8/11 nak tgk surat dah smpai blum..

  • http://- ayeQ

    byk nye soklan die akan tnya….
    law byk xdpt jwp abis la ak xdpt nk kje t…
    pe2 pn thz hafez cz tlg sume owg..
    kne la ak prepair tuk sesi temuduga akn dtg t….

  • http://www.mohdhafez.net/contoh-soalan-temuduga-ptm-f41/#comment-667 ayeQ

    thz a lot…

  • dina

    Salam. Kat sini saya nak kongsikan pengalaman saya ketika interview 4/9 hari tu. Emm ada dua org yg temuduga saya…perempuan n laki. Yang perempuan ni agak cerewet gak tapi biasa lah dia mungkin nak uji kita… xpa, kita kena sentiasa senyum.

    1) soalan umum
    – introduce yourself (aku speaking lintang pukang sampai kena gelak gak…hehe)
    – apa itu ICT?
    – asal blog tu dari mana? apa itu blog?
    – pasal pekerjaan kita sekarang?
    – bagaimana nak atasi masalah sosial dikalangan remaja yg kebanyakkannya kawin lari?

    2) soalan khusus
    – perbezaan web dulu dan kini?
    – bahasa apa yang pernah kita guna utk bgnkan sistem?
    – Terangkan apa tu PHP?
    – Apa tu oracle dan berikan perbezaan dengan dbase lain? (yang ni aku tak leh jawab, jadi aku bgtau yang aku tak blajar di ipta…dan aku bgtau yang aku tau dua perbezaan dbase ni iaitu mysql dan mssql…Alhamdulillah dia suruh terangkan dua dbase ni dgn detail)

    Itu saja yang ditanya… Memang banyak kena komen terutama masa speaking tu, grammar tak betul dia cakap…aku memang tak berharap sebab kena komen mcm2 tapi Alhamdulillah bila semak keputusan, aku berjaya. Rezki ALLAH bagi…InsyaALLAH sesiapa yang nak pegi temuduga tu, kalau dah di situ rezeki anda…pasti ada dan ditambah dengan usaha…Salam.

  • itu_kamo

    tahniah pada yg berjaya..
    aku x pernah plak tengok blog2 tentang PTM nie..
    bile dah lepas interview baru tau..bengong tul..huhu

  • itu_kamo

    aku dah masuk 7 kali interview goment..
    PTM kali ke 4 tahun nie..
    x prepare langsung utk interview kali nie sbb dah rasa mcm x dapat jer..keje banyak dekat opis..
    mula2 x nak pegi, last2 parents suh jugak pegi..

  • dina

    xpalah Itu_kamo. Slagi termampu kita usaha. Mana tau dlm bebanyak interview tu berjaya. Jgn putus asa, truskan usaha anda! =) percayalah bahwa rezki tu ALLAH dah tetapkan pada kita sebaik mungkin.

    p/s: Aku minta kpd ALLAH setangkai bunga segar, IA berikan kaktus berduri. Aku minta kupu2, diberi ulat berbulu. Aku sedih dan kecewa. Namun kemudian, kaktus itu berbunga, indah sekali. Dan ulat itupun menjadi kupu2 yang cantik. Itulah jalan ALLAH, indah pada masaNYA. ALLAH tidak memberi apa yang kita harapkan, tetapi dia memberi apa yang kita perlukan. Kadang2 kita sedih, kecewa, terluka, tetapi jauh di atas segalanya DIA telah mengatur yang terbaik dalam kehidupan kita. 🙂

  • http://zlhaj.blogspot.com za

    alhamdulillah…sy br jer dpt surat offer PTM.. tgh tunggu kt mana jer…:)

    • bunga

      berapa lama za tunggu, untuk dapat tawaran…………..

  • Tasya

    Alhamdulillah dapat surat offer minggu lepas. dah reply pon.. tgh tunggu surat penempatan je ni…

  • Josh

    Nak ucap terima kasih kepada yg empunya laman web ini sebab banyak membantu dalam preparation utk pegi interview F41. Aku dah dpt surat dari SPA. Tgh tunggu surat dari JPA lagi. Org kata semua mesti melapor diri kat putrajaya lepas tu baru dia orang beritahu kat mana kena posting. Harap2 terima surat dlm 2-3 hari nie lah.

  • Dayana

    Alhamdulillah..
    dari simpanan skg saya dah dpt lantikan. Jan nti lapor diri. terima kasih kepada kwn2 semua dan empunya blog ni krn dr sini la byk bg saya tips utk mghadapi temuduga. alhamdulillah. kali pertama intvw SPA, dh sangkut alhamdulillah… rezeki pengantin baru nampaknye :)..
    thanx a lot fren

  • Fuad

    Askum and a very good evening to all..
    Alhamdulillah..Saya pun dapat gak, mula2 kata calon simpanan jer biler check kt website SPA tu..

    report 13 Jan nie kan?

  • wahdah

    best nye tgk korang2 yang dah dapat. congrate sume. sape yg tak dapat tu cuba lg.

    sy ari tu interview 9/9/08 tp result dapat simpanan je.
    ntah bila ler diorg nak panggil. balik rumah hari2 tgk peti surat harap2 surat dari spa. tp sampai hari ni xde lg 🙁

    penantian satu penyiksaan.

  • roshamnur

    Thanks For Informatio..Nice blog

  • nirwan

    kalu jawatan jurutekinik komputer ft17 apa plak soklan nyer

  • http://dayakcinta.com PARANORMAL DAYAK

    JASA PELET, BIAYA MURAH, TERBUKTI, BERGARANSI

    -Anda Belum Punya Pacara Atau Pasangan Hidup Atau Sedang Patah Hati ?
    -Anda Dihina Oleh Orang Yang Anda Cinta ?
    -Anda Di Khianati Oleh Orang Yang Paling Ada Cinta ?
    -Anda Di Campakan Atau Di Tinggal Begitu Saja Oleh Orang Yang Anda Cinta ?
    -Anda Di Tipu , Di Poroti Uang Serta Harta Anda Ole Orang Yang Anda Cinta ?
    -Anda Ingin Pelet Dahsat Untuk Memikat Cinta Lawan Jenis Anda/ Sesama Jenis ( Pelet Pegangan Untuk Kaum Homo Dan Lesbi ) ?
    Lalu, Apa Yang Anda Inginkan..?
    -Anda Ingin Cinta Anda Terbalas ?
    -Anda Ingin Mendapatkan Si Dia ?
    -Anda Ingin Si Dia Kemali Kepelukan Anda ?
    -Anda Ingin Jiwa Raa Si Dia Takluk Tunduk Kepada Anda ?
    -Anda Ingin Menikah Dengan Si Dia ?

    Jika Semua Pertanyaan Di Atas Awabannya Ya, Segera Ambil Tindakan, Jangan Manunda Waktu Segera Hubungi : Bpk.Alek ( Paranormal Dayak ), Semua Masalah Anda Dapat Di Tangani, Cita – Cita Anda Untuk Bisa Berdua Dengan Si Dia, Akan Cepat Terwujud.

    Anda Punya Masalah Lain :
    – Usaha Atau Bisnis Anda Macet Ingin Lancar,
    – Ingin Karier Atau Jabatan Anda Naik
    – Ingin Memiliki Wibawa, Kharismatik, Tampan, Cantik.
    – Punya Penyakit Medis Maupun Non Medis
    – Lepas Berbagai Masalah.

    Konsultasi & ramal Gratis, Prosesnya Bisa Jarak Jauh Atau Datang Langsung Ketempat Praktek. tanpa berbelit belit, langsung to tthe point langsung di kerjakan. info lengkap harap hubungi langsung by phone ( maaf tidak terima sms) anda juga dapat langsung datang ke tempat praktek saya

    Paranormal dayak:Siap membantu dalam hal percintaan

    1.Jasa pelet lawan jenis serta jasa pelet sesama jenis ( homo, gay, lesbi ).

    2.Tarik sukma jika ada kekasih yang meninggalkan anda/ pergi jauh.

    3.Ikat batin untuk mengikat batinnya cintanya kepada anda agar slalu terhubung dengan anda dan tidak akan bisa, selingkuh dengan orang lain.

    4.kunci birahi berfungsi untuk mengunci nafsu sexnya agar tidak maen dengan orang lain kecuali dengan anda dll.

    5.Jasa pemutus cinta ini berguna untuk memutuskan hubungan cinta seseorang, baik itu pacar anda ataupun pasangan resmi anda. yang mana bila seseorang terkena ajian ini maka dia akan berantakan dan selalu bertengkar, sehingga akan putus hubungan cinta nya

    kami yang kerjakan anda yang menuai hasilnya
    Prosesnya bisa jarak jauh maupun datang ke tempat kami, tanpa berbelit-belit , langsung to the point langsung dapat di rasakan manfaatnya, bergaransi serta betul2 kami kerjakan hingga berasil. Bergaransi

    SYARAT :
    1.Nama anda dan nama target
    2.Gambar foto anda dan target jika tidak ada fotonya boleh menggunakan media lain yang pernah di sentuhnya misalnya pakaian, buku, pensil , Minyak wangi, handphone dll.
    3.Biaya terjangkau sangat murah dan hasilnya di jamin memuaskan

    Konsultasi Gratis, Prosesnya Bisa Jarak Jauh Atau Datang Langsung Ketempat Praktek.

    http://www.dayakcinta.com
    Address : JL.Garuda No.55 – Bandung 40184 – Jawa Barat, Indonesia.
    Phone : +62 – 8191- 0228 – 999./Tlp : +62-22-9201-8999 .Hubungi / Telepon langsung( Bpk.Alek, Kipanji, Kiroheng, Kibanas, Adipati, Angga Purnama ) Tidak terima sms

  • http://9down.slipkorn.org/ shay

    bila latest interview PTM bagi tahun 2009?ada sesiapa dah dpt surat panggilan temuduga?

  • http://netsky32.blogspot.com/ netsky32

    jawapan tak de ke..

  • futrina

    hai hafez…nfas tgh sesak ni…23.3.09 ni de interview SPA F41..bile bc blog ni nmpk la skit byg2..cam ne soklan..sy ni 1st dpt interview SPA..doakan sy..klu de lg tips2..sebar2kan la

  • ila

    akum en hafez,sy dpt panggilan interview 25jun ni tuk jawatan PTM.ini adalah pertama kali sy dpt panggilan temuduga.Sy nk tanye first interview sy nanti tue adalah dlm bentuk ujian bertulis atau temuduga berlisan? terima kasih.

    • summer

      sayer pun dapat interview ptm 19/06/09 ni.. ish 1st time pi interview gomen.
      sekarang keje swasta tpiiii nak masuk gomen…
      doakan sayer yer..
      yg lain share la tips terkini..

  • summer

    saya interview kat putrajaya…
    ok insyaAllah nnt sayer syer kat sini yer..
    ehehe..
    tak tahu nak prepare ape.. ada gak baca2 sikit2 ni..

    kalo die tanyer it skill insyaAllah kot, tp kalo isu2 semasa ni.. parah sikit nak menjawab nyer..
    ada yg kene pasal perundangan la, hancus makcik.. mane tau undang2 lulus kat mane sume.. ehehehe..

  • summer

    eh td dah send comment nape mcm takde..

    hi afiq, insyaaAllah nnt saya share soklan2 yg saya kene nnt.

    ada baca sikit2 ni… ish ape soklan yg kene nnt ek..
    minta2 interviewer die baik hatila.. ehehhe..
    tanyer soklan yg senang2..

    kalo tanyer pasal isu semasa ni mokcik lomah la sikit, sbb tak amik tau.
    kalo pasal it related insyaAllah okay kot..

    ada saper2 yg nak share pengalaman n soklan2 kepada kami tak..

  • Afiq

    Hai Ila and Summer…Good Luck!! saya pon dapat interview 24/06/2009 ni.
    Semoga kita sama2 mengharunginya dengan tabah.

    Utk pengetahuan Ila, interview ni lisan, kalo berjaya terus dapat keje or calon simpanan dulu.
    Summer, nnti kasik tahu la tips skit kat kitorang ek? awak interview awal dari kitorang.

    Saya interview di penang. Ila and Summer interview katne?

    • futrina

      hai afiq…good luck interview nnti k..doakan futriana gak…sy nnti 23/6/09..
      risau la..first time nih…hrap2 la dapat…dgr2 nk pkai ptm ni dlm 200lbih ..tp yg gi interview kompem ribu2…huhu..

      • summer

        hi futrina n afiq, gud luck yer.
        nnt insyaAllah saye syer soklan2 interview saya..

        saya interview kat Putrajaya..

      • lorfaz

        saya plak interview 16/6/09….
        anyway, saya baru je lpas konvo 29/5/09… so kire fresh graduate la… tapi da keje… keje swasta….
        saje je apply spa (PTM)… first time apply…dpt plak…..
        igtkan ssh nk dpt..yerla fresh graduate.. pengalman pun x bnyk mn….
        Sy ade CCNA….
        kat ats td ade ckp pasl CCNA…..
        tapi skunk keje lari ckit dlm bidang network……
        Cuak gak nk p interview tu t….

        • zueami

          saya interview 12 hb nie…xtau nak study pe ni.br je jumpa this blog.he!he!

  • summer

    hi afiq n futrina, gud luck yer..
    saye interview di putrajaya.. nnt insyaAllah saya syer soklan interview saya.

    ish sape2 ada soklan atau pengalam interview2 yg lepas bleh la syer kat sini..

    nak prepare ape ni ek.. ehehhe..

  • Syiqin

    Sy interview 24/6 ni kat putrajaya.. 1st time interview gomen stlh btahun2 keje swasta..
    ada sape2 yg sama interview date n place tak??

    • summer

      saya putrajaya juga, tapi 19hb.
      saya pun 1st time interview gomen.

      hi Afiq, gud luck jug, yg lainpun gud luck juga yer..
      sape2 yg awal inteview tu bleh la syer kan soklan2 inteview di sini.. 🙂

    • nina

      hye…i interview same place n date ngn u..tkut la…hehe..bace blog ni soalan bole thn gak…

      • Syiqin

        nanti kite jumpa di sana…. to all yg nak g interview nie… All the best….

    • IntanKamal

      salam….syiqin… saya pun interview kat sana juga….

  • sorok

    Salam en. hafez.sy nk tanya, ape beza bidang tugas PTM dan PPTM?

  • Neesa

    salam n hai sume…
    waaa best2 blog ni..byk info pasal interview PTM.Neesa pun baru 1st time kene panggil interview keje gomen 23hb6 ni kat cenderasari.baru abes study bulan 5 aritu, konvo bulan 8 ni.. kecut perut gak la pk pasal soalan apayg akan ditanya kan.. thanks a zillion pasal sume yg memberi info ttg soalan interview kat blog ni.n thanks alot to this blog owner, En.MohdHafez..sgt2 hargai..

    • Ein

      salam..

      hai, sye pn dpt interview PTM.. interview sye 17hb ni.. sye pn baru 1st time kne pggl interview ngn gov.. keje pn baru 1 tahun pngalamn.. risau pn ade gak.. tp ble bace blog ni.. de laa rse lega sket.. harap smua berjaye ye.. sye de sket kemusykilan kt sni.. salinan photostat yg kite kne bawak tu nnt kne cop pengesahan ke?
      harap de dpt yg bg tau.. TQ & Gud Luck for all.

  • mohdhafez

    Salam semua, sudah agak lama saya tidak mengemaskini blog ini. Terlebih dahulu terima kasih kepada anda yang sudi singgah disini. Bagi anda yang telah menerima tawaran untuk menghadiri sesi temuduga, saya ucapkan setinggi-tinggi TAHNIAH!. Semoga anda berjaya di dalam temuduga itu nanti.

    Ada beberapa tips yang ingin saya kongsikan bersama anda.
    1. Sekiranya anda adalah calon Kenaikan Pangkat Secara Lantikan (KPSL) yakni sedang berkhidmat sebagai Penolong Pegawai Teknologi Maklumat (PPTM), sila pastikan anda memahami fungsi-fungsi dan peranan jabatan atau kementerian yang sedang anda berkhidmat. Soalan umum kebiasaannya ada berkait dengan tempat anda bekerja.
    2. Pastikan anda mengetahui Pekeliling Perkhidmatan, Surat Pekeliling Perkhidmatan dan Surat-surat Edaran terkini yang dikeluarkan oleh JPA. Sila rujuk laman web JPA (http://www.jpa.gov.my).
    3. Sekiranya anda tidak mempunyai pengalaman kerja yang mencukupi, sila tonjolkan kelebihan IT yang anda miliki dan juga pamerkan kebolehan berkomunikasi yang baik. Keyakinan diri sangat penting.
    4. Pastikan anda membuat salinan Surat Beranak, MyKad, sijil-sijil pendidikan dan ko-kurikulum dengan mencukupi dan telah diakui sah. Anda akan diminta untuk menyusun sijil-sijil tersebut mengikut susunan yang telah ditentukan oleh urusetia temuduga nanti.
    5. Pastikan anda tiba awal di tempat temuduga dan cubalah berkenalan dengan calon-calon yang lain, mungkin ada di antara mereka mempunyai pengalaman ditemuduga sebelum ini.

    Semoga Berjaya!

    • futrina

      thnks hafez ngn tip2….futri risau la….berharap gak dapat keje nih..sape yg interview PTM kt kuantan ? jabatan imegresen..? sy 23/6/09 nih..

      • abun

        aku dah keja 11 tahun, aku pun apply spa8 online last year dlm bulan 11, pastu kena interview, bulan jun ni, so adakah patut aku pegi ke tidak…. ke aku main belasah jer pergi….

      • maisarah

        kite same tempatla futri..sy pn kat situ gak nanti..

      • zul

        saya pun dpt interview kat jbtn imegresen tu .. 17 June 09 nih…hopefully sumenyer ok la..

        • maisarah

          ye ke zul..lg awl dr kitorg la ek..jgn lupe kasik info kat sini yer..blehla dijadikan panduan..huhu..tula..hopefully sume ok..sesamela kite berdoa..btw..g.luck le…

          • futrina

            oo maisara n zul same tmpt ngn futri yer..nnti korg jgn luper story kt sini k?..leh tak nk dptkan ym korg berdua?

      • maisarah

        futri..kite interview ari yg sama..ni ym sy..ladysonicz@yahoo.com..

        • mieha

          k'mai dpt intw gak ek. ingt sy lg x?

          • maisarah

            mcha..ko kee???a’ahh..aku int gak..ko pakai no lame lg ke x??

    • eiya

      salam.. just nak pengesahan je… salinan ko-kurikulum tu nak kena bawa juga ke? sbb surat penggilan intebiu tu yg Sijil kegiatan luar (Asal Sahaja)…

      then kalo masa keje ada sijil pegi courses sume tu nak buat salinan gak ke? adakah tu termasuk dlm bhgn Sijil-sijil lain yang ada berkaitan dengan jawatan seperti Sijil Pendaftaran Penuh dengan Lembaga Ikhtisas atau kelulusan-kelulusan lain;?? huh! makan minum tido sume tak kena skrg ni.

      mmg sgt tgh berdebar skrg ni.. 1st time nak g intebiu spa.. date & place sama ngan syiqin & nina.. lg buat berdebar dah setahun tak attched ngan IT… cuak giler..

      lg satu nk tnya, perlu pakai blazer ke kalo yg girl w baju kurung?

      good luck tuk sume yg nak g intebiu termasuk diriku sendiri..

      • mohdhafez

        Salam eiya, sekiranya surat panggilan telah menyatakan bahawa calon hanya perlu membawa sijil kegiatan luar atau sijil-sijil kursus yang asal maka bawalah sahaja yang asal.

        Pemakaian blazer adalah tidak wajibkan, namun digalakkan untuk dipakai bagi membawa imej kemas dan segak seorang bakal pegawai kerajaan.

    • Balkis

      Hai hafez,sya dah 5 thn tiggalkan bdg komputer ni.dah lupa smua.nak kna studi pe?fikiran dah kusut ni…takkan nak studi smua,mana sempat?dahla skrg ni byk keja.sya ni manager kat prvte cmpny.skrg wat management ja….

  • Sadis

    Salam & hi semua… sy dpt interview 23hb ni..kat alor star. Ada sesapa sini dpt alor star jgk? 6 thn tunggu akhirnya dpt jgk interview kerajaan.hehe syukur2.. antara pencapaian terbesar thn ni. Tnya skit..resume nanti nak buat dlm BM ke english? Doakan semoga saya berjaya! & gud luck for all..

    • mohdhafez

      Resume seeloknya dalam bahasa Inggeris.

  • Fariza

    Salam to Tuan Rumah dan rakan2 semua. alhamdullilah semasa crisis politik office sedang rancak mengganas, datang pula rezeki interview PTM kat Putrajaya 19 June 09 ni.. blog ni mmg byk membantu, skrg ni sy tgh mencari2 semua input2 based pada soklan2 yg diberikan.. mmg sgt2 membantu.. perasaan sgt teruja untuk interview ni.. sbb dh lama kerja n dh lama x kena interview..:).. Agak2 ade ke halangan tuk mereka2 yg sedang mengandung untuk diterima bekerja..?? tp sy harap tu semua tak menjadi halangan… kepada sesiapa yg sama tempat dan tarikh tu.marila kita sama2 berjuang.. wah.. macam nk masuk medan perang lak…

    • mohdhafez

      Salam Fariza, tiada halangan walaupun anda sedang mengandung. Lakukan yang terbaik yer…

    • Masz

      Salam untuk semua di blog hafez ni termasuk tuan empunya blog, mr hafez…sy bersyukur kpd Allah kerana telah diberi peluang untuk ditemuduga jawatan PTM SPA pada 17/6 ni di jln cenderasari…=) rasa gementar n risau semua dh ada kt diri sejak mdapat tau ada interview ni…dan sy juga bersyukur kerana telah menemui blog en hafez slps shj sy melawati laman blog abg adha. mmg byk betul tips2 yg berguna n bermanfaat untuk dipergunakan masa interview nnti…insyaAllah sy akan berusaha sedaya yg mungkin untuk menghadapi saat2 getir tu nnti…sy agak gementar kerana sudah dekat 3thn sy tidak menghadiri temuduga jawatan kerajaan khusus nya jwtn PTM ni. sekarang ni sy bekerja sebagai IT Exec di salah sebuah private company IT, tp lebih kepada support. apayg lebih sy risaukan sekarang ni ialah sy sedang pregnant 7 bln n khuatir sekira nya sy tdk dapat diterima untuk menjawat jawatan ni semata2 kerana sy sedang hamil. sy minta en hafez n pembaca blog disini dpt memberi sedikit tips2 bg sy sekurang2 nye memberi idea n inspirasi untuk sy menghadapi interview tu nnti. Doakan la sy berjaya, ok!? terima kasih.

    • IntanKamal

      salam… fariza,mcmana dengan interview? berjalan lancar?

  • hadri

    Bro.. biasenya soklan dier more to english or malay?

  • Wis

    Most of you are from West Malaysia? Anyone from Sarawak? And no chinese go for interview before? Thanks

    • Sue

      Hi..
      TQVM tuan empunya blog.. banyak info berguna… Sy akan g interview PTM pada 24 Jun di Miri… Wis U interview di mana?

      • Wis

        i will attend the interview in Kuching, but i worry cant answer much questions especially the history of Malaysia. Good Luck Sue.

  • summer

    fariza, kite same date n place la.
    maybe kite buleh jumpa di sana2..
    gud luck sumer.. saper2 yg awal tu buleh la share soklan di sini..

    berdegup2 jantungku bile pikir interview ni… :p

  • acik_kecik

    salam..alhaduliilah sy pun dapat interview PTM 17/6 nie kat cenderasi sama dengan Masz..sy mmg cuak sugguh..harap tips dari blog nie banyak membantu nanti..harapkan dokan untuk kami sume ye..

    • azma

      hi acik_kecik and Masz…gudluck to both of u…
      Sy dah lepas yesterday at Jln Cenderasari also…:)

      • Wis

        So Azma, what kind of questions they ask you? More technical or history? Thanks…

        • azma

          it's fair la…about 10 soalan umum and 10 technical.. but get well prepared with umum la… even some said only one session in English but mine almost all in English.. Soalan umum tak bole hentam2 sebab fakta…kalau soalan teknikal bole lagi la nak survive kan kalaupun xtau jawapan secara tepat. Soalan umum bole jadi pelbagai la..macam saya..dia ambil satu subject kat transkrip degree tu..lepas tu dia tanya apa saya belajar untuk subjeck tu…killer jugak la…sebab kita dah tinggal 5-6tahun kan..mana nak ingat apa isi kandungan subjek.. So, to all..wish u all the best…Insyaallah kalau ada rezeki…dapatlah…:)

          • mohdhafez

            thanks for sharing azma.

          • pcm

            takut nya nak pi interview 24jun ni. tempat interview di jb. first time interview SPA. baru keja dlm industri 1tahun. pastu keja skrg memang x sama la dengan bidang keja PTM tu. n bila review soalan2 yang u orang bagi dalam blog ni, satu pun xde dalam kepala saya. especially pasal database, IT skill n so on. cuak nya rasa..

          • Wis

            thanks Azma, soalan yang kamu hadapi sama dengan soalan yang dikemukakan di atas? Or lain? Thanks.

          • azma

            2 sahaja yg sama..tapi still berguna la info dalam blog ni…sebab asasnya tetap ada…

            untuk teknikal..sy sarankan baca jugak pasal firewall…IDS…

          • http://oaskomander.blogspot.com/ komander

            Firt time dgr ppl with experience pon kene tanye macam2 soalan umum, macam kate sorang bro kat atas tu (Sori, xingat name) experience/ppl with master, diorang x berape nk tanye sangat, just more to communication skills je. Ni nk kene study balik. Dah la experience keje dalam bidang Programming/technical aje nih. adeh adeh adeh. Mine is on 25th June. Hmm.. tlg lah doakan ye kawan?

          • acik_kecik

            Azma…brape panel yg tanya yea..n nak tahu la..nak g SPA cenderasari kalau naik komuter turun kat mana yea??

          • azma

            Dua panel..sorang wakil SPA (akan tanya soalan umum) n sorg lagi wakil jabatan (akan tanya soalan teknikal)..
            Sy pun x pasti nak turun kat mana kalau naik komuter…sebab sy drive je…kalau drive lbh dekat ikut Jalan Tugu dari Jln cenderasari..

  • Arina

    Bnyk btl tips yg diberi..
    terima kasih banyak2…
    ia bnyk membantu sbb sy dah blur nak study apa..
    sy interview 16 jun nanti..
    Thanks again..

  • Sarah

    waahhh..bila baca blog ni jantung jadi dup dap dup dap nk g interview..ingatkan nak main harung je.. 😀 xboley jadi ni..kene prepare betul2..seb baik jmpa blog ni awal skit..masih ada masa..InsyaAllah..Thanks sume yg share info n pengalaman kt sini..Ade sape2 yg nk g interview 26 jun ni kt Jln Cenderasari?jom kite pi same2..see you there n gudluck! 😉

  • Sarah

    wahhh..baca blog ni..jantung jadi dup dap dup dap nk g interview…ingatkan nk main harung je..hehe.. 😀 xboley jadi ni..kene prepare betul2..seb baik jmpa blog ni awl skt..masih ada msa..InsyaAllah…Thanks sume yg share info and pengalaman..sgt berguna and telah menyedarkan diri ini..huhu..=P Ada sape2 yg akan g interview 26 jun ni kat jln cenderasari?jom kite pi same2..see you there and gudluck! 😉

  • paku

    salaam.

    info yg sgt berguna.. akn digunakan sepenuhnya dlm interview nnt. thx tuan blog.. makin baca, makin terasa diri ni makin lemah.. huhu.. mcm2 nk kena kaver.. paling x tahan psal sejarah n dasar2..
    nk tnya, selalu ditanya ikot pengalaman kerja ataupun major msa belajar dlu?? mcm sy, major len.. keja buat len.. huhu
    ada sesapa yg kena kat penang 16 hb ni?

  • Iza jb

    saya pun dapat gak 25/6 ni. takut. dah 7 tahun tinggal. nak cari jawapan pun tak tahu dah camana. kat dlm web ada yang tak ada. buku kat kg.keja bidang lain. aduhhhh.

  • Huda

    salam,

    sy pun insyaAllah kene g intvw 17/6 ni kat kuala terengganu..1st time kene g ngan SPA. thanks a lot kat en.hafez sbb share info kat blog ni…tak surela smpat ke tak nak studi smua..mudah2 an dipermudahkan…AMIN…

  • Fariza

    semakin dekat tarikh.. semakin gementar rasanya.. rasa mcm tak sedia pun ade..

    • Wis

      Dont be nervous, just prepare well yourself and try. I believe you can do it. Sama-sama berjaya….good luck

  • mizalinda

    saya iv esok dah…huhuhu risau sgt2 ini..dah 3thn tinggal bidang it…keje pun swasta n lain bidang terus ngan degree…risau sgt takut xmampu nk jawab sok…doakan sy berjaya ya…ni first time iv ptm spa…

  • mieha

    salam.sy br je jumpe blog ni.skang ni sy tgh pening.so nk tny la pendapat2 dr u all.sy da dpt surat tawaran tuk F41 ni.tp takut lak nk terima sb xtau nk kene btugas kt mane.skang sy bkerja kat usm penang F29.byk ke kmungkinan akan dhantar ke sabah/sarwak ni? 🙁

    • ComonMan

      meiha nanti kalo saya dapat tawaran kita le la tukar suka sama suka, sebab saya asal sabah. saya intervew 26/06 di putrajaya, tapi tak taw dapat ke tak lagi ni

      • mieha

        huhuhu…sy da risau ni.nk tolak..syg sgt2.tp klu terima kene plak negeri lain..alahaiii ComonMan.ade ke sape2 cni yg penah tolak tawaran gni??? 🙁

        • ComonMan

          takde kot mieha, tak perna lagi ada member saya yg tolak sbb keje gov ni secure, byk benefit unless gaji mieha skrang ni da cecah 5k then u should reject the offer.
          meiha tak ya la risau sbb nanti meiha da kawin le minta transfer juga

          • k

            esok sy interbiu n skang ni pptm F29…harap2 soalan2 diatas dpt membantu.amin

          • mieha

            2 laaa…dulu mmg teringin sgt2 nk jawatan ni.insyaAllah sy nk pk lg.bkn senang nk dpt kan.ari2 pun mase check name sy xde.dorang ckp kiv.tup2 dpt surat

      • Anonymous

        comonMan..

        gudluck ahhh org kg ku.. sy pun asl sabah..
        iv 23/06 jln cenderasari…

    • udin JB

      Saya dah baca tips-tips, bagus blog ini, boleh membantu saya n Alhamdulillah, saya akan interview bsok(16/6), gementar sakan, doakan saya dapat job ini…

      • ComonMan

        goodluck for u udin, nanti da intervew share2 la dgn kitorang soalan2 yg dia tanye.

      • Wis

        Please share with us ya after interview, wish you all the best, udin.

  • ComonMan

    dari cerita member2 and dlm forum ni kan, soalan kenapa nak keje dgn gov ialah soalan favorite.
    ada sesiapa yg le bagi jawapan yang paling sesuai seklali tak untuk soalan ni.

    thnaks..

    • http://semarakmas.com/azlia AzLia

      salam…
      pada saya sbb kerja gov lebih secure… cth, jika kerja swasta byk kemungkinan yg ada spt diberhentikan kerja, dipaksa bercuti tnpa gaji, etc almaklum dgn keadaan skrg ni ekonomi tak menentu…

      saya itw next week kat putrajaya. berdebar ada cuak ada.. harap2 berjaya.. insya'allah..

      • http://semarakmas.com/azlia AzLia

        oppsss lupa… anyway tq hafez sbb sediakan info2 yg amat berguna ini.. tqvm….

    • mohdhafez

      Antara sebab lain kita memilih untuk bekerja dgn kerajaan bukan hanya kerana security pekerjaan, malah kita berpeluang untuk mendapat pengalaman kerja yang lebih luas memandangkan skim PTM di bawah JPA ini adalah berstatus Gunasama. Yakni kita berpeluang untuk berkhidmat di mana-mana sahaja agensi kerajaan di serata Malaysia. Cabaran di setiap agensi tentunya berbeza dan ini membolehkan kita belajar lebih berbanding bekerja dengan sektor swasta.
      Sekadar pandangan saya.

      • Afiq

        Hafez, thanks very much for this nice explanation. Memang bernas dan pasti ditanya soklan bagi explanation hafez ni.

  • ComonMan

    macamana pula jawapan yang sebaik baiknya kita bagi sekiranya soalan seperti Sanggupkah anda ditempatkan di tempat-tempat terpencil. sedangkan ada sesetengah kita semamangnya tidak bersedia untuk ditempatkan d tempat2 terpencil termasukla diri saya.

  • Nana

    Salam, thanks to all bout the tips n quest..hopefully it really help me..my interview is on 24 Jun 09..this my first interview.doakan saye ye semue..sangat risau..:( hrp2 dipermudahkan di hari interview tu nnt..

    • k

      sy baru je lpas interview… so far soalan pasal diri, & pengalaman kerja…

      soalan cepumas nya :

      Sanggup dihantar sabah/sarawak?
      Kenapa mau F41?
      Kenapa mau kja gomen?

      soalan am:
      MAMPU? OSCC?

      soalan teknikalnya :
      wireless,
      VLAN,
      opensource dr segi web,database,os

    • newana

      salam…esok 17/06/09 wana akan attend interview kat putrajaya..this is the second time la..dulu in year 2007 penah attend sekali kat jln cenderaisari.. tp time tuh mungkin takde rezeki kot coz mmg tak prepare ape2..kl nie ado la prepare skit2 tp takde la byk pon…jupe blog nie pon baru hari nie..so hopefully wana akan try utk cover apa yg termampu….

      all the best utk sapa2 yg dpt interview juga..

    • fiena

      Hi nana..sy pn interview 24 ni kt cenderasari..1st interview..takut sgt..tgk soalan kt atas tue pn dh berdebar..aduss..doakan semoga semua berjaya.. 🙂

  • ComonMan

    apa jawpan yg sesuai sekiranya dia tanya soalan2 Sanggupkah anda ditempatkan di tempat-tempat terpencil

    • Fariza

      bg saya kan, kalau la dia tanya pasal soklan ni, rasanya akan lebih berterus terang jawapan sy.. jawapan yg bermain2.. kalau semua kemudahan asas (rumah, transport, kemudahan asas yg lain) dpt/ade disediakan, insya allah akan dipertimbangkan utk di tugaskan ditempat2 terpencil.. sbb kalau kita hipokrit masa interview, risau lak tak dpt… sebaiknya, jawabla dengan jujur n ikhlas…

  • paku

    salaam.

    baru abis interview arini.

    cuma nk share pengalaman. overall candidates arini 12 org jer. pstu time org lain, teknikal ditanya ttg sdlc. kebanyakkan candidates sblum sy diinterview dari 40 min ke 1 jam. yg besnya, time sy, bleh plak borak2 cm kedai kopi jer interview pn dlm 20 min. soalan teknikal plak xde sdlc suma.. hanya tugas2 PTM. pstu yg berkaitan dgn kerja.. huhu

    mcm xde bnda.. x tau lah samada panel2 tu dh x berminat kot ngn sy. pendek kata, soalan kenegaraan n programming mmg xde langsung.. huhu.. mcm sembang ngn kwn2 jer… hehehe..
    xpe2.. nantikan keputusan dia nnt..

  • lorfaz

    baru pas interview pg td….

    soklan byk berkaitan isu2 semasa…
    yg best tanyer pasal konsep 1Malaysia…
    Memang kaw2 puji kerajaan la..hahaha… ayat bodek…

    Pas tu soklan teknikal tanyer pasal SDLC, OSI, DNS, Jenis cable..
    Die tanye pe mksd UTP.. lupe siot… x terjawab aku…
    pas tu psl IPV4, IPV6…

    Aku kene interview dalam 40 minit…. Keras gak aku dlm bilik temuduga tu…huhuhu….

  • azlin

    takut gak nie..kite intvw 24/06 kt Kuala Terengganu..ada sape2 yg kene kt Kuala Terengganu x?

  • mohdhafez

    Salam semua, memandangkan bilangan komen disini semakin bertambah, maka saya terpaksa menggunakan fungsi pagination bagi mengurangkan tempoh masa loading. Jadi, jika anda ingin melihat komen-komen sebelum ini sila klik pada “Show more comments…”. Terima kasih kerana berkongsi info dan pengalaman disini. Harap dimanfaatkan sebaiknya.

  • Afiq

    Kawan2…sesape yang dah gi interview tu tolong2 lah list out soklan2 yg ditanye ek? semoga jasa baik u all dirahmati Tuhan…Amiiin… Thanks to lorfaz, paku and etc. Aku risau la lorfaz, takut jadi cam ngko. lupe UTP. memang time kecut2 ni yg simple2 kekadang bleh lupe. yang itu la yg aku mintak simpang jgn jadik. Kalo ade sesape yg interview kat KOMTAR, Penang bgtau la aku.

    • paku

      bro, ko intvw kat komtar ke? bila tu?

      aku pn kat komtar gak.. tp dh lepas ar.. panel dia ok jer.. ko jgn takot.. sempoi jer.. hehe.. sorang tu dato, muda lg ar.. sorang lg teknikal dari skim F kot.
      time aku, derang borak2 kosong jer.. tnya pekerjaan aku skang. bila aku cita ttg keja aku yg lebih kpd network ni, dia pn tak tau nk tnya aku apa… huhuhu.. mgkin dia lebih ke system kot..

      solan yg ditnya kebanyakkan psal personal aku jer.. nk tgk cmna kita jwb agknya.. tu jer.. org len aku x tau ar… apa2 pn aku sembang ngn panel tu sblum blah.. dia siap bg statistik kosong n mmg rmai nk pkai PTM.. so, ikot rezeki ar.. ada tu ada ar.. kn???

      • Afiq

        Steady aahh paku…hang doakan aku mudah mcm hang jugak la…aku kena bilik cempaka 24 aribulan nih. hang kena bilik anggerik ka cempaka aritu? hang keja kat mana la ni paku? aku keja kat Kulim Hi-Tech Park. Kita doakan sama2 kita dapat la PTM kali ni….hope kita jumpa kat Putrajaya nnti time lapor diri. Amiinnn…..

        • paku

          insyaAllah, aku doakan suma org..

          aritu aku kena blik cempaka ar.. xde bnda ah tu.. pstu skang ni aku keja kat penang. town.. ko kulim kilang mna weh?
          psal dpt x dpt tu aku x nk komen ar.. masih terlalu awl. lgpn aku x nk berharap sgt.. kalo ada rezeki tu ada ar.. xde.. trima jer la.. yg pnting usaha..

          satu lg, aku ada baca tips kat blog mna ntah.. mamat tu ckp.. msa mola2 org spa akn soh ko intro psal keja ko.. msa ni la ko cita teknikal apa yg ko buat.. hint dia -> nk kasi org teknikal tu dengar ngn clear.. mcm aku.. msa ni aku blasah cita buat unix sistem, solaris sume.. pdahal org spa tu x tau sgt teknikal.. tp, bila smp turn org teknikal plak.. dia akn soal ko berdasarkan apa yg ko cita (so, ko akn selamat ar dari soalan2 yg x kena mengena ngn keja ko) .. tp mst kasi clear ar msa cita kali pertama.. n tips ni agk berjaya ar..

          apa2 pn.. ikot nasib gak ar.. rezeki …

  • Ein

    salam…

    Hmmm… akhirnye penantian untk temudga berakhir jugak…
    sye i/vew hri ni… soklan yg sye ditanye oleh penemuduga :
    please introduce urself..
    bhgn isu smase ye langsung tak tanye.. pengetahuan pn ye tak tanye…
    soklan more pde pekerjaan yg sye keje skrg…
    pelik gak… bnyak soklan teknikal/ICT…
    ye tnye pasal LAN, TCP/IP..
    Open source n microsoft..
    jenis2 LAN… topology…

    Overall bleh laa jwb… wlupn mse tu nerves gile…
    saye i/view dlm 15minit je… huh,rse cm kejap plak.. npe ek diorang tak tanye sye pasal isu2 smse ke pengetahuan am ke… yg byk soalnye soalan teknikal..
    harap2 rezki saye murah… Amin…

  • Balkis

    Hai paku,sya pun nanti kena interview kat komtar gak,betul ke intvwr dia ok.takut gak ni.

    • Afiq

      Balkis, interview bila? saya 24hb nih.

  • yani

    salam,
    sy nanti interview hari last sekali
    26 june..
    risau gak ni
    sbb kerja skrg mmg menyimpang jauh dr IT..
    yg kena mengena pun tempat keje skrg comp IT.. itu aje..
    takutlah…

  • mizalinda

    saya dah iv semalam…dia tanya soklan umum pasal diri kita,kerja sekarang,pengalaman.soklan teknikal lak dia tanya sal apa itu sdlc, jenis model sdlc.saya punya dia suh terangkan tentang waterfall.pastu tanya apa itu network n jenis2, jenis2 kabel….yang sadisnye dia tanya pasal projek fial year dulu,guna database guna..
    huhu ada gak la yang tak leh jawab,sy honestly ckp saya xleh nak awab…nnti wb yang salah kata auta lak…
    harap2 ada rezeki kali ini…amin..

  • summer

    tumpang tanyer sikit pada saper yg sudah pergi interview..
    1. susunan file tu kan ikut yg die bg list kan, resume nak masukan dlm file tak?
    2. yg photostate tu just clip je ek.. takyah masukaan dlm file ek

  • mizalinda

    susunan sijil akan diberitahu oleh orang spa kat tempat kita interview…seeloknya resume print colour tuk gambar pasport,kalu x kena tampal gambar berukuran pasport….
    sijil yg photostat 2 xperlu letak dalam fail skali ngan sijil asal, asingkan….susun ikut turutan yang dia list kan….

  • mior

    huhu..aku baru je pas interview td kat cenderasari..berpeluh jawabnyer..goreng time..hahaha..mmg bedal jer..ape aku terpikir aku jawab…hahah…die byk ty pasal kerja..ape smbangan pasal IT yg betul2 bermakna penah aku buat..berpeluh siot nk jawab..huhu..pastu ty pasal kokurikulum..kalo aktif ade point kot..hihihih…yg BI nyer die suh cite family background jer..yg lain semua melayu..yang wakil jabtan aku kena tanya pasal open source…nape tk ramai org guna open source..open source tu ape..pastu pasal keselamatan komputer ape ntah..aku pun tk tau nk jawab ape..hahaha..ramai gk td yg dtg interview..huhuh..ntah la…ade rezeki ade la..kalo tkde..cuba lagi di lain masa…

    Gud Luck semua..

  • Ein

    salam…

    saye punye i/iew hari ni.. soklan ye juz introduce urself n teknikal je…
    isu semasa ngn pengetahuan am langsung takde… de sebbkn sye da keje ye tanye laa skop keje saye… patu ye tanyelaa pasal LAN, jenis2 ye… Topologi, open source and microsoft… TCP/IP… Most of them dptlaa jwb..
    Yg peliknye nape diorang tak tnye pn pasal isu smse ke pengetahuan ke… hmmmm.. nape yek?? i/view pn sekejap je dlm 15 minit…

    harap rezki Arbaiyah Azlan murah… dn berjaye temuduga ni.. Amin… 🙂
    4 u all guyz yg blom g lg i/view gud luck k..

    • ariffin

      sy pun sama… xde langsung soalan pengetahuan am… just borak2 biasa je dgn interviewer tu…

      harap rezki sy pun murah juga… amin

  • summer

    terima kasih mizalinda,
    pastu nak tanyer resume takyah letak dlm file ker
    pastu susunan dlm file tu ikut list kan
    ic kene letak dlm file ker..
    ahaha
    sori kalo soklan mengarut..

    semakin berdebar2 nih..
    pastu rase mcm byk je lg nak kene baca..
    macam nak pekse final la plak time kat u dolu2

  • Afiq

    Ya Allah Ya Tuhanku… Semoga Mohd. Afiq Bin Haji Ahmad berjaya dalam mengharungi interviewnya pada 24hb ni. Amiinnn….

    Terima Kasih kerana mendoakan saya…=)

  • Anonymous

    semoga sume berjaya!!!

  • laila2913

    ada x sesiapa yg kene intvw kt kuala terengganu…

  • mizalinda

    resume xyah letak dalam fail..seelok2nya resume n semua sijil yang photocopy 2 bindingkan sekali…lg nampak elok..pastu sijil2 asal susun ikut list mula ngan ic,srt branak,pmr,spm n so on…..ic memang kena letak dlm fail,klip kan dia…
    g.luck semua yg belum iv…

    semoga rezeki Azlinda Abd Rahim@ Majid yg iv pd 16 jun 2009 berjaya dan mendapat pekerjaan PTM ini…Amin…..

    • Din

      cik mizalinda.. resume buat dlm english ka bm?

  • laila2913

    camne suasana mase iv tu ek…kita berdiri ke duduk ker…hehhehe…nk tau..sbb makin cuak nie….

  • summer

    sape interview kat putrajya esok..
    bleh la jumpa di sana..

    wah berdebar2 la plak..

    doakan sayer berjaya.. amin

    • ct

      sy interview esok…berdebarrrrrrrrrrrrrrrrrrr…..

  • Balkis

    Afiq,Sya intrvw 23 hb ni kat bilik anggerik.harap-harap okla semuanya.dah x lrt nak studi ni.byk benda dah lpa.doakan saya k.

    • Afiq

      Ok Balkis, sy doakan awak juga… Ya Allah Ya Tuhanku… Semoga Balkis berjaya dalam mengharungi interviewnya pada 23hb ni. Amiinnn….

      After interview jgn lupe update sini ek? atau send email kat sy (mbhaji@celestica.com) kasik tips last minute kat sy skit.

  • solehah

    good luck pd semua….sy pun intvw 24 ni kat putrajaya..takutnyer….

    • Anonymous

      sy pun intvw 24hb kt putrajaya..

  • Din

    Semoga rezeki Azizuddin Osman yg interview pd 23 Jun 2009 berjaya dan mendapat pekerjaan PTM ini…Amin…..

  • Din

    sapa interview kat alor star..jumpa saya disana 23/6 ni…

  • http://9down.slipkorn.org/ slipkorn

    ramai dah interview rupanya..tahniah kepada yang dah lepas interview..mesti dah lega kan…and tq for sharing the questions…saya pun akan interview next week 23hb kat trg…ada sape2 interview kat sana tak

    • laila2913

      hai slipkorn..sya pun intervw kt trg gak tp..24hb…

  • u

    untungnya sapa yg dpt interview lewat2 sikit..banyak dpt info

  • nivetha

    hi hafez. My interview is on 23/6. My qualification is Degree frm university of Sunderland(uk) in computer studies. just would like to check is there any additional letters i've to produce?????

  • missy

    Ya Allah..berdebarnya nak interview 23/6 nanti…saya di putrajaya..
    sbb harap sgt2 dpt jawatan ni…demi masa depan anak2…

  • http://internetgecko.com/ ken

    waa haku iv kt jln cenderasari 23 june ni..doakan haku sumer… >_<
    insyaAllah….

  • http://crazymoney2uonline.blogspot.com/ mylin

    Hai. Saya interview 26 June ni di Kota Kinabalu. Nak tanya, resume korang prepare dlm BM or BI? nervous dah ni..

    • myzatul

      hai mylin…

      sy pun patut iv kat kk 26/6… tp sy tukar ke KL
      gud luck ya…

    • arjuna

      lin,ko intviw di kk ka? sna spa sulaman? ba redy2 ja psal integriti dalam perkdhmatan awam. sy dia tya byak psal tu la.sy ingat byak la kunun,dia tya psal it ka,e-gov ka,msc ka.skali tguk..na kaw.psal sy pun folow up dri blog ni jga..ambil2 tips..tp tguk la time kaw..mgkin nda sma juga. apa2 pun gud luck.yg ptg maintain kool ja kaw..

      • mailinfk

        Hai arjuna, ya btul. sy intview 26hb ni. apa lagi soalan2 yg ko kena tanya selain integriti? berapa org interviewer dia? resume ko dlm bm or bi?
        sy paling gabra kalau kena tanya ttg computer. hehe..

  • Wis

    Anyone interview in Kuching?

  • nervouse

    Mr. Hafez,

    Soalan kat atas tu, ada tips jawapan ringkas tak? Kitorang da nak interview next week.
    wish me luck.

  • http://oh-blab.blogspot.com/ fana

    hye.saye baru intview smlm (18/6) kt jb.well, as u all bace from here, mmg ade 2 interviewer.sorg from SPA (soklan umum) and the other from IT field(soklan teknikal).
    utk umum,
    -i kene introduce myself, sukan ape yg i aktif, ape aktiviti yg i pnah buat
    -ape kemajuan yg kerajaan dh buat dlm bidang IT (e-service)
    -boleh ke i direplace kt mana2 other than johor
    -ceritakan about my current job

    teknikal
    -ape kaitan MSC ngan E-Kerajaan
    -ape beza Internet and Intranet
    -explain interbet security

    2 je…agak sikit..was expecting soklan psl VB or SQL..tp x dpt…dlm 20 minit je…org len kene setgh jam.
    overall, ok laaa…panel pon takdela serius sgt sampai tahap buat kite gigil ke hape..diorang tanye pon kjap english kjap malay..so, i answer ikut bhs yg diorg pakai…kire mix laaa

  • http://oh-blab.blogspot.com/ fana

    lagi satu, spend some time surf this site…it might help.big time. http://www.malaysia.gov.my/EN/Pages/default.aspx

  • http://pestisid.blogspot.com/ lisa

    salam. saudara mohdhafez. sy nak mntk permission utk copy and paste the compilation question with credit and link to this blog. boley tak? as reference for me and few of my friends.

  • Balkis

    k afiq,insyaallah nanti sya bg tips kat awk.wish u gook luck,bykkan solat hajat.mesti dpt punya.

  • azeta

    Salam,
    Saya interview kt SPA cenderasari pagi td..memula intro diri.. then 1st interviewer tanye pasal keje dulu n skang, adik beradik, abah keje ape.. n etc
    soklan umum pasal ape gov buat untuk tarik pelabur luar.. satu soklan je..tp kene jwb panjang.. nnt die tanye lg? n lg?.. hehe

    Then soklan teknikal pasal ROM n RAM, phishing , client-based,server based, pasal web based , pasal SDLC.. rsnye tu je kot..
    So gudluck tuk semua.. chayok2..Kalu ada rezeki ada.. 🙂

  • farah

    a'kum.. hye sumer..
    1st of all.. thx to all yg share tips n info tntg intv PTM nie..
    bestnye ade yg dh lps intv.. sy xtau sgt nk prepare cmne.. ms pun cm xbyk 🙁
    em.. nk tnye.. utk prmpuan..mmg kene pkai bju kurung ker? if pkai kemeja.. bley ke x ek.. neway, ade sape2 intv kt jb 23/6 nie x.. huhu.. cuak nieh..

  • farah

    fana.. nk tnye.. interbet security tu ape ek..
    pastu.. ley share kan x.. cmner awk jwb psl e-kerajaan tuh.. thx fana.. 😉

  • myzatul

    hai smua..

    sy bru je dpt tau psl blog ni..
    nyway.. sy iv 23/06/09 kat jln cenderasari..
    sy freshgraduate… baru je apply da kne pgey iv..
    blog ni mmg best. clear skit psl soklan iv PTM nnti..

  • mizalinda

    resume wat dalam bm pun xpa…lagi pun masa iv diaorang banyak tanya dalam bm..yg english pun just tanya pasal background family…

  • myzatul

    hai..

    sy bru je join blog ni..
    best sgt..byk info psl iv PTM
    sy iv 23/06/9 kt jln cederasari..
    actually sy tkejut gak dpt iv coz sy final year student.. tgh tgu result akhir LI
    isi form spa dlu time study lg..

  • amtez

    aku pun tak ingat bila isi form spa ni lama dah rasanya tapi baru panggil…
    baru lepas interview 17-06-09, rasanya aku takde plak tanya pasal soklan umum2 ni.. lepas intro background then tengok resume aku..terus tanya pasal development… dah tu tak agak2 tanya.. GCERT lah.. port normally used in development server..pastu detail lagi.. sequal indexing.. aku hentam je la.. tapi sorang puan tu dari putrajaya terang2 cakap kat sorang lagi panel ..” ambik lah dia ni, tan sri memang cari orang2 camni” , sebab nye sebelum tu aku gitau active sports for state and national team masa belajar dulu…. and time taken about 40 minutes..

    ok gud luck to all..!

  • arjuna

    salam smue..
    saje la nak share psal intview PTM ni,yg blom tu..gud luck aar..yg dah,tawakkal je..yg penting da usahe kan.bia yg kat atas tu yg tentukan..aq itview 19hb lpas..
    time 2 byak le dia tya psal dasar2 kerajaan,lpas merdeka la,integriti dlam kerajaan(yg sume aq x brape nak redy..hehehe) apa lagi..merapik-meraban la.psal
    aq ingt ni nak apply job PTM kan.byak le redy psal it/ict ni.aq ni trun dri umah dah redy da,nak hambur psal sever,networking..sume aa..skali dtg ha..hamik ngko..yg psal it tu rase2 dalm seploh minit je..lebihnye psal dasar kerajaan..nasib la juga aq ada bace sesikit psal integriti tu.ha 1 lagi..resume yg ngkorang buat tu..kene study gak aa..psal time aq ade kene tya gak..x expext pun nak kene tya psal tu..smpai die tya nama penuh ptptn pun aq teragap-ragap nak jwab..klaka juga aa..ok gud luck sume yg nak g intview k.

  • ainnasir

    sy pun 25/06..kat jln cndrsri.berdebar..

  • Fariza

    Salam semua.. sy br pas iv kat putrajaya jumaat lps.. antara yg ditanya..

    umum
    1. no ic
    2. bujang ke dh kawin
    3. nape result spm sy english lg bgs dr bm?
    4. masih aktif dlm silat cekak? (ni masa dip dulu je..) n ade tak join any club skrg
    5. pasal kerja sekarang

    IT
    1. contoh2 SDLC (eg waterfall, etc.. yg ni sy tak tau, n sy ckp je sy tak tau)
    2. beza antara POP3 n IMAP (yg ni pun sy tak tau…)
    3. normalization
    4. explain the SDLC punya process n bg contoh

    disbbkan sy ni calon last, masa dh abis, terserempak ngan penemuduga.. so smbg borak la ngan dia. dia agak konfius nape dh lama apply, br skrg dipanggil interview.. tah la.. tak de rezeki kot…

    pada yg nk inv ni.. gud luck ye…

  • reeny

    salam,

    tadi interview kat cenderasari jugak…
    just nak share ngan u all..
    umum..
    1. cerita pasal diri.
    2. kriteria2 yg perlu ada pada penjawat awam
    3. konsep satu malaysia. apa yg awak faham tentang rakyat didahulukan pencapaian diutamakan..
    4.macam mana nak menagani user requirement yg berubah2 oleh client
    5. kenapa dah elok2 keje swasta, nak keje kerajaan..

    tenikal
    1. apa dia object oriented programming
    2. tugas 2 ptm
    3. adv and disadv open source
    4. cerita apa keje buat sekarang…

    total masa = 35 minit. first candidate. good luck semua…

  • http://9down.slipkorn.org/ slipkorn

    alhamdulillah, saya pun baru abis interview pagi tadi…ada 2 panel, dari SPA(india) Jabatan(Melayu).antara soalan yang dia tanya…

    SPA
    -introduce urself
    -pasal MSC.-how to improve e-gov service-opinion
    -tanya pasal keje aku

    IT
    -VLAN vs Flat LAN
    -How to prevent computer from hack

    tu je yang dia tanya…pelik gak aku..punya aku hapal pasal isu2 semasa..last2 byk tu je dia tanya..interview tak sampai 15 minute..aku rasa peluang nk dpt tak banyak.memandangkan takde soalan dia nk tanya aku.ape2 pun..syukur la dah lepas interview.dapat tak dpat lain kira..

    Ya Allah , permudahkan peluang Hishamudin untuk mendapat pekerjaan PTM F41 yang telah beliau temuduga pada 23/6/2009.

    Thanks..Amin

  • http://9down.slipkorn.org/ slipkorn

    alhamdulillah, saya pun baru abis interview pagi tadi…ada 2 panel, dari SPA(india) Jabatan(Melayu).antara soalan yang dia tanya…

    SPA
    -introduce urself
    -pasal MSC.-how to improve e-gov service-opinion
    -tanya pasal keje aku

    IT
    -VLAN vs Flat LAN
    -How to prevent computer from hack

    tu je yang dia tanya…pelik gak aku..punya aku hapal pasal isu2 semasa..last2 byk tu je dia tanya..interview tak sampai 15 minute..aku rasa peluang nk dpt tak banyak.memandangkan takde soalan dia nk tanya aku.ape2 pun..syukur la dah lepas interview.dapat tak dpat lain kira..

    Ya Allah , permudahkan peluang Hishamudin untuk mendapat pekerjaan PTM F41 yang telah beliau temuduga pada 23/6/2009.

    Thanks..

  • summer

    salam , saya pun nak share pengalaman, saya interview jumaat lepas di putrajaya.
    candidate no 4.
    tapi soklam takde pung soklan it n soklan umum pung takde.. wakaka..
    ponat den baca mcm2..
    1. tanyer result spm
    2. dah kawen ke blom
    3. ptptn pinjaman berapa (dip + degree)
    4. husbad keje ape.
    5. lain2 tu mcm borak2 jer sbb sayer skang dah keje ngan company GLC.. kira dah stabil la.. urm tu yg die confuse nape nak masuk gomen lagi..

    fariza.. awak pung jumaat gak yer.. tak jumpa la kite yer..
    awak kene bilik mane ek.. 🙂
    saya bilik K.

    • Fariza

      summer, sy kena bilik L.. candidate last skali.. heheh.. dh ramai sgt, mungkin tak perasaan kot, sy dok lepak ngan candidate no 5 bilik K, tu la dia pun ade ckp yg dia punya byk borak je dr tanya.. rezeki bilik masing2 la,,, hehehe

      • summer

        owh awak borak2 dgn candidate no 5 bilik K yeer..
        so mmg betul la bilik tu byk borak2 jer.. ehehe
        ingat sayer sorang jer yg kene mcm tu.

        soklan IT lansung tiada.. ish2..
        mcm suam2 kuku jer nak dapat ni.. ehehe..

        gud luck yer fariza n sumer..
        nnt bile kuar result gtau la yer.. :p

  • summer

    lagi nak share.. sume soklan sayer dalm bm sbb borak2 jer.. ehehe
    pastu gelak2 lagi.. ahaha..
    urm nape yer..
    ke mmg takmo ambil ni.. :p

    yg belom interview gudluck yer.
    semoga kite same2 berjaya..

  • arjuna

    mailinfk

    Hai arjuna, ya btul. sy intview 26hb ni. apa lagi soalan2 yg ko kena tanya selain integriti? berapa org interviewer dia? resume ko dlm bm or bi?
    sy paling gabra kalau kena tanya ttg computer. hehe..

    LIN,
    sy i2 la dia byak tya maw dalam 20 min jg la.mcm mna intergriti dalam perkkhdmatan awam,pastu tya result U.knapa cgpa nda smpai 3.00.tya psal last batch di U.yg ptg resume yg kaw bikin tu mest pdai maw explain la (ni semua dlm BI).sy nda expect dia suru crita psal resume tau.pdai lupa2 ni.resume tu teda syarat kan BM ka BI.tpi lgi bgus BI la,nmpak la qualiti sket. ada 2 urg intview,stu Pengerusi,1 lg wakil jabatan. sy ingt byak la kunun dtya psal it ni,server ka cabelling ka.skalli,ckit ja d'tya.tp mgkin tguk calon jg la.psal sy da kerja,so bole crita jga psal pgalaman2 kerja.smpai durg pun mcm burink sy mbebel psal kerja ja'.hehehe..ya la kta dtg mta kerja PTM kan.bkan mta pegawai law ka apa.tpi kena redy jg la psal gov.sy smpai habis segala menteri2 sy hafal.yg ptg jgan tkut,relaks ja.juz prove 2 them, u got “somthin”.buat ja yg terbaik k.

  • neesa

    salam..
    nesa baru balik interview kat cenderasari..candidate num 3 bilik C..huhu..
    best la jugak n sgt2 nerbes..masuk2 je ada 2 org interviewer, sorang pengerusi n sorang wakil jabatan.antara soalan2 yg dia tanya:
    —-pengerusi:
    1)perkenalkan diri, skrg tgh buat pe?
    2)awk amek AI, kenapa dia dipanggil kecerdasan buatan? ni nesa bantai je kata kaitan antara otak manusia yg akan diimpliment kat mesin, cth cam mesin basuh, air-cond.
    3)so camna AI nk berkembang kat malaysia?dalam bidang pe? ni nesa jawab dlm skop pertanian, penemuan baja baru, kacuk2 buah2an. contoh lain, dalm weather forecasting.
    4)pastu soalan umum, skrg malaysia ada konsep 1malaysia, apa yg awak faham n pendapat awk mengenainya?yg ni nesa kaitan dgn ppsmi n menghadkan 10subjek spm,utk capai perpaduan, kene dgr suara rakyat bla bla bla..haha

    ——wakil jabatan
    1)sbb awak takada pengalaman kerja lagi, so apa sistem yg pernah awak bangunkan?
    2)peringkat2 pembangunan sistem?ni sdlc…
    3)peringkat testing? nesa igt yg white box n black box tu, dia kata tak.ada peringkat2 laen. pastu nesa kata terus tak tau. dia pun jelaskan kat nesa. 😛

    huhu..tu je la soalan yg diorg tanya nesa.mungkin sbb nesa tak da pengalaman kerja,tu yg tak byk benda diorg nak tanya tu..

    overall, mula2 mmg nerbes sampai panas tengkuk. bila dah settle, senyum je memanjang..hehe..

    for those yg akan interview, gudluck ya..

  • maisarah

    salam..
    sy br lepas i.view td kat kompleks imigresen ktn..candidate no.5..huhu..
    soklan umum..dasar2 kerajaan..pasal ECER..konsep 1malaysia sket..pasal projek oil & gas yg br kat pekan tuh..berpeluh jugakla jwb..sib baikla de bc paper gak..

    soklan cepu emas..kalo de rezki awk,kat mane awk nk ditempatkan??

    soklan teknikal..pasal OSI model..cable utp..1 aksara mewakili bp bit..kapasiti database yg kite guna dlm sistem diukur dlm unit ape..lbh krg cam tu la soklan nya..
    x lm pon..lbh krg 25min..

    pd yg blom lepas..g.luck ekk..
    I.allah..kalo de rezki, adela…

    • futurePTM09

      maisarah…salinan fotostat tu perlu disahkan ke x payah.sbb dlm surat panggilan x dinyatakan pun..sy pon iv kt kntn.25hb ni…nebes..ad bape blk temuduga y dibuka?

  • Mr_D

    sape nama yang interview neesa kt cenderasari???

    • neesa

      Mr_D,
      emm tak psti nama diorg ape, sbb kat meja tu ada tulis 'pengerusi' n 'wakil jabatan' je..neesa tak sure plak diorg ada pakai name tag @ neesa yg terlepas pandang.. huhu..yg pasti, pengerusi tu lelaki, umor dlm 50an, agak kebapaan..hehe..yg wakil jabatan tu pompuan, pertengahan 30an atau awal 40an kot…lembut je ckp..kurang sket nerbes bila borak dgn dia.. hihi

  • intanbaizura

    Salam, saya intan,esok saya interview kat putrajaya..rasa takut la sikit sb da lama tak kena
    interview…sb da 3 tahun kije…

  • mohdks

    testing

  • yani

    erm.. yg dipanggil iview ni mmg pointer tinggi ke?
    hmm… ke mcm mn?

  • Yuhu

    salam, saya br lepas smalam. just nak share. sy calon no 3 sepatutnya no 5 coz replace sorang awek tu lupa nak fotostet ic. interview cuma 15 minit ja.. byk crita pasal background n pengalaman kerja. sedikit pasal e-gov..itu shj. last skali interviwer tu ckp byk² doa..??? rasa mcm tak puas ati pun ada coz byk prepare tapi tak ditanya. tunggu jgk soklan mcm H1N1, 1malaysia…kalo teknikalnya pasal GCERT..OSCC..server..security.. hampehh!! yg pastinya byk calon yg fresh…

    • futurePTM09

      yuhu..salinan sijil2 perlu disahkan ke?awk iv ktne?

  • mizalinda

    masa sy iv aritu, dia siap tnya first time iv ngan spa ke??sy ckap ya..pastu dia tanya napa baru skrg dapat iv sedangkan sy dah gred tahun 2005 lg…sy ckp mgkin xde rezeki lg sbb tu baru skrang dpt iv…dia tgk resul degree sy,dia ckp pointer tinggi, ni mesti kes tercicir ni.dia tnya slah orang ke slah kompter???sy ngan jujurnya jwb salah orang yang memasukkan data tuk calon iv,bukan kompter sbb kompter hanya baca apa yg orang masukan data dlmnya…hehe diaorang senyum jer….

  • Syiqin

    salam, br iv pg td kat putrajaya…. no 1st kat bilik H.. suh citer backgrd in english.. then pasal m'sia as 2nd home & measat 3…. projek gomen, yg lelain psl keja.. sdlc..database security… lbh krg 20 min
    so pd yg blum tu.. all the best..

  • Mr_D

    interview kt cenderasari tuh ada beraper bilik???

  • azeta

    Bilik A, B, C, D, E rsnye.. atau 6 bilik..

  • lava gurl

    hai..sy br habih interview tadi kt jln cenderasi..erm..time memule tuh nervous jgk. tp mrk nmpk mcm frenly je so layyan~~sy rs hmpir 60% interview sy dlm english..kdg2 je pkai bm..basically xde pun yg die tnye psl kompiter sbb awal2 tuh sy dh bgtau psl keje sy skang..so die tnye psl keje jela..psl e-perolehan then security sistem tu cmne.. then yg wakil spa tu plak tnye psl khidmat negara,..sbb dulu sy pi khidmat negara..dia mintak pndapat ttg ape yg patut dilakukan trhadap org ingkar pg plkn..so sy jwb la ikut rational..rsnye interview sy plg lama kot..dlm 35 minit..but anyway, mrk akn tnye ape yg kite tahu, pernah buat, dn pnh blajar..so kpd yg blum interview tu gudluck dan study betul2 apa yg korang blajar. klau dulu pnh buat tesis atau praktikal ttg sistem/website..bwk je report tu.. bleh jd bonus dn mrk akn tnye berkisar kpd projek yg kite pnh buat tu..beritahu la yg anda ni sgt hebat..haha..orait..best of luck 😀

  • sha86

    salam/hai
    sy pun dah iv, just nk share pengalaman iv dgn kwn2 yg bakal nk melalui detik iv.. sptutnya senarai calon yang akan iv 16 org tp yg datang just 9 org. sy calon ke 6..mula2 agak cuak jgk coz xsempat prepare sngt tuk iv PTM ni..sy bnyk ditanya ttg teknikal n IT rsnya isu semasa langsung x ditanya..n totally in malay..then bila mula dipanggil masuk..antara soalannye:
    1. ceritakan perkara yg dibuat di sekolah n U
    2. cerita ttg pengalaman kerja
    3. sbb sy amik software eng so bnyak tanya ttg pembangunan system antaranya oop
    4. terangkan ciri2 pangkalan data yang baik
    5. baik n buruk sistem pangkalan data
    6. Konsep LAN serta baik n buruknya
    7. Nomalization dan step2nya
    8. konsep sdlc n step2nya
    9. terangkan aktiviti dalam fasa analisis system
    10. data mining n warehousing
    11. terangkan beza mis n eis

    tu je la antara yg sy ingt..len2 lupa plak
    bnyak kan?..sampai terkedu dibuatnya..iv xlama sngt..dlm 20 minit…
    gdluck pd kwn2 lain

  • amat

    sesaper leh ajar saya mcm ne nk g interview kt jalan cenderasari dari federal highway??…

    • lava gurl

      sy cadangkan kamu ikut highway jalan duta..coz federal bese pepagi sgt jem gila..lgpun jln cenderasari tuh blum dlm kl die kirenye dipinggir kl..rugi la klau kamu terjem dlm kl atau kt pj tu..

      • dyeja

        cmne nak p jalan cenderasari kalau naik komuter?

        • noname

          Kalau naik komuter turun kat stesen Kuala Lumpur (x KL sentral). Keluar dari komuter, (naik escalator) jalan terus ke hadapan…heading to car park, sebelah kiri (sebelah kanan tu pejabat pos besar KL). Turun dari car park (bukan sampai level bawah sekali)…pas tu kena seberang jalan, lalu terowong…pendek, then jalan terus je, jumpa bangunan KKM sebelah tepi kiri…jalan sampai nampak Signboard SPA. mesti jumpa lah.

    • noname

      kalau nak lalu federal….kena awal…a lit' bit jammed on federal.ok. direction dier, dari federal heading to KL sentral, lalu bangsar. Jalan terus, ikut signboard masjid negara or dataran merdeka.Saya cadangkan supaya ambil lorong paling kiri, ada stesen keretapi Kuala Lumpur (kanan). ada roundabout kecil kat depan, ikut pukul 12. jalan terus dan akan lihat Masjid negara belah kiri. Masuk lorong kecil sblh kiri (satu jer lorong masuk kat situ) selepas hentian teksi. pas tu jumpa sekolah Methodist Girl, sampai hujung jalan, masuk kiri. Ada tulis SPA besar.

      kalau sesat ikut jer signboard masjid negara. SPA tu area2 tu juga. Pas tu…tanya jer bebudak sekolah kat situ.

  • Afiq

    Aku iv tadi. aku kena dalam 20 minit. tanya banyk pasal diri aku, kerjaya aku dan background masa silam dolu2. pasal IT cuma tanya ” Cuba terangkan OSI Layer dan fungsi setiap layer. Apakah layer yg kamu rasa paling penting? Cuba terangkan apa itu router, repeater dan modem?”. Yang tu ja yg aku kena…..
    Selamat mengharungi cabaran kepada semua yg bakal menempuhinya…

    Ya Allah Ya Tuhanku…. Luluskanlah Mohd. Afiq Bin Haji Ahmad dalam temuduganya pada 24hb Jun 2009. Amiiinnnn…..

    • paku

      amacam bro..
      ko kena kat komtar kn? sesi ko rmai x bbdk yg dtg?

    • shafinaz

      Ait Afiq..ang pun interview SPA 24 ek?aku pun…kt mana?aku dekat cenderasari…jd org 1st plak tu..dah la bilik A..pukul 8pg masuk..pukul 8.25pg dah abis..huhuhu..
      Pasal soalan teknikal..aku kena tanya psl SDLC..Internet security..testing..UAT..tue jela..
      Pastu soalan umum yang byk..dia byk tanya psl keje sekarang..Aku pun bgtau la apa yang patut and yg aku tau..

      InsyaAllah..ada rezeki kita berjaya..Semoga Allah Luluskan Nur Shafinaz Binti Zolkeply..Amin..

      Untuk yg lain..good luck jugak yek.. 🙂

  • laila2913

    sya baru lps iv kt Kuala Terengganu smlm..n last day for Terengganu…candidate 14 yg hadir 11 org..n dlm rmai2 sorg jer lelaki…antara soalan yg ditanya ialah:
    umum:introduce yourself..n msc…overall psl MSC…tugas2 PTM n kalau diterima masuk apa sumbangan kamu sebagai PTM kepada organisasi…
    teknikal lak..beza ADSL n DSL…cara nk kurangkan masalah network failure..kalu jd PTM apa yang kamu nk cadangkan untuk atasi network failure..leh tahan la…

    Ya Allah Ya Tuhanku..Luluskanlah temuduga ku ini, Noor Azlin Bt Yamin….Amiiiin……
    Bagi yg belum..Good Luck n Jgn gabra…

    • http://9down.slipkorn.org/ slipkorn

      wahh laila..kita pun kena kat ktrg 23/6 ari tu..interviewer tu sorang indian n sorang malay kan?so far soalan dia sama je cam saya..cuma beza dia tanya teknikal
      -vlan dan apakah kelebihan
      -how to prevent hack

      ape2pun just berdoa je la…ya Alllah permudahkan peluang Hishamudin untuk diterima jawatan PTM yang telah di interviewnya pada 23/06/2009

  • auchan

    Alhamdulillah saya da selesai temuduga semalam 24/6 di Putrajaya. Soklan yang ditanya apa itu eKL, apa itu mySMS, SDLC dan pengalaman kerja. Ade juga rakan lain yang menerima soalan MSC , mengapa di pusatkan di Cyberjaya. Anyway semoga Allah memurahkan rezeki Aumuhaimi Md Yusof dalam ambilan PTM 2009 ini. Amin.

    kepada yang akan interview … all the best dan tenangkan diri, masuk dgn senyuman 😀

    terima kasih pada hafez kerana byk membantu dalam persediaan hadapi temuduga semalam.

  • missy

    dah interview 23/6 lepas kat putrajaya…
    mmg terkedu…soalan takde la susah sgt…tapi cam serious beno org yg menanya soalan tu…
    antaranya….explain about urself…background keje..jawatan….
    apa itu msc…explain pasal SDLC….apa jenis security yg perlu ada pada sesebuah system…terangkan sumbangan msc…

  • futurePTM09

    salam and hi..sy br lepas iv kt kompleks imigresen kntn td.1st candidate..debor weh mula2 tp da lame tu okey…solan y ditanya:….
    UMUM
    1.introduce urself
    2.ape pendapat kamu tentang government servant
    3.ceritakan tentang sukan y kamu active..(die suh elaborate kn lg sbb ms introduce tu sy ad cerita pasal sy active sukan ms skolah)
    4.ape sumbangan IT y anda boleh berikan dlm sektor perikanan

    TEKNIKAL(erm…y teknikal ni sket aje)
    1.ape y perlu ad untk setup server
    2.jenis network y pakai kt opis

    sekian…huhuh…even solan xbape nk byk tp lame gak sy duk dlm tu..35min(panel nk warm up kot,heheh)
    lagi satu, kepada y beragama Islam sy nk kongsi sepotog ayat y dpt permudahkan kita tuk iv ni, korang bc lah surah al-isra' ayat 80 sblm nk masok blk iv..insyaAllah, Allah akan permudahkan urusan…wassalam

  • Iza jb

    alo. tadi dah abis intv 25/6. dia tanya apasal awak tak ada pengalaman keja it.
    camana awak nak keja. pastu dia tanya sdlc, sistem application, sofware application.yang ni bole jawap. tu je. dia tanya tentang pakej rangsangan ekonomi. saya jawap latihan bagi penganggur. dia suruh masuk pakej tu. siap ceramah lagi. hu hu macam tak ada harapan je

  • LeOn_sAgIeS

    salam…sy pun baru abis jer intvw kat kompleks imigresen ktn ari nih. rase2 dh datang awal dah.kul 8 tepat sy smpai kat situ dpt no.9..heheheh…legaaa…mmg saje jer klu bleh nak nmbr yang lmbat2 skit….sbb berdebo gileer + darah gemuruh….heheheh.
    tup..tup…cepatnyer mase berlalu…dah tiba giliran sy..dengan berbekalkan selawat n mcm2 surah yg dibaca, sy pun masuk la ke dlm…lupe lak nak bgtau..actually sy nih pemegang biasiswa JPA. mase dulu ( 1996-2000) mmg mudah skit dapat tajaan JPA. Janji dapat CGPA 3 (matrik) insyaallah bleh dapat la biasiswa tuh. lg pun zmn sy dulu mmg terpaksa apply JPA. sbb dah x de choice lain.PTPTN belum wujud lg mase tuh. alahaii…terlebih flash back daa…
    okey..ni soaln yg sy kena td:

    UMUM:
    – introduce urself
    – kenapa budak tajaan JPA dpt CGPA rendah2 berbanding bdk2 PTPTN ( huhuhu….syahdu betoi..sbb dia tgk CGPA sy yg agak ” cemerlang” itu…)
    -sumbangan anda jika diberi peluang keje dlm gov?

    TEKNIKAL:
    – IP address ade brape bahagian?
    – max nod yang last skali dlm IP address ade brape?
    -ceritakan tentang network di opis anda?
    – network security di opis anda?

    huhuu…syahdu2….lain yg dibaca yang lain kuar…last skali panel2 tuh ucap trima kasih n suruh sy g mkn tengahari….sy kena dlm 20 minit jer…dgn muke yg blurrrr…sy pun kuar…
    sekian saje crite sy…

  • Fara

    Salam, saye baru selesai temuduga di Menara Ansar 24/6 ari tu..soalan yang die tny psl background study, apsl pilih bhgn IT, ape yg tunjukkan kite mmg minat IT then introduce diri. psl teknikal die tny psl mcm mane nk setup lan kt ofis, psl database sikit2 n psl SDLC. huhu…interviewer mmg best..so xde la cuak sgt kt dlm tu..mase tgh tgu pon xtension sgt sbb sume sgt friendly kt luar..gud luck pade yg lain..

    ape2 pon kite doa same2..insyaAllah kalau ade rezeki…xkan ke mane..
    Ya Allah Ya Tuhanku…. Luluskanlah Farhana bte Muhamad dalam temuduganya pada 24hb Jun 2009. Amiiinnnn…..

    thanks kt sume yg byk bantu saye utk interview ni..:)

  • aDiella

    Salam,

    Kalau yg salinan tuh xdisahkan xper ker?

    Da xsempat nih…sok pg nak interview..tolooong =(

    • futurePTM09

      xpe xdisahkan pon, sbb kite bw y asal nnt kt sane la die sahkan:) don't worry

  • ida

    Saya dah intv smlm…kat Jln Cenderasari…mak aih ramai tul orang…sampai lewat sket dalam 8.15pg camtu…tapi yg dah tgh tunggu nk daftar rasanya dah lebih 50 orang…adehhhh….ada 6 bilik…saya dapat bilik D no 11…yg sedihnyer…bilik D adalah bilik yg paling lama setiap org kena intv…30-35 minit…even saya org 2nd last….still lama gak…mmg sker bertanya la pegawai kat dalam tuh…bilik lain 20 minit jer…org yg sampailambat dari saya pun dah balik kul 12…saya punya turn pukul 1.25pm…fuhhh…habis 1.55pm…tapi byk tanya pasal maklumat diri…pasal family…pasal aktiviti ko-kurikulum kat U…pengalaman keje…Pengerusi tu kagum saya keje 8 thn kat co. yang sama…huhuhuhu…setia katanya…then IT tanya pasal pengalaman keje saya dalam IT tu…apa yg saya buat and step2 pembangunan siste…tugas PTM…then saya kena tanya…ni dah kawen ni tak per ke nnt kena hantar kat Batang Ai….mak aihhh…terkedu nk jawab….kuikuikui…itu ajer…sbb sah ujung2 kot…so tk byk soklan…more tu sembang2…

  • girl

    Baru lepas iv tadik..hurm..ok la..penemuduga ladies both..spend more than 15 mins speaking london ngan pengerusi..mula2 story pasal family and edu background..pasal keje pastu pasal sukan yang diceburi..(all in english)..siap tanya lagik “apa pendapat anda mengenai keperluan untuk lulus BI dalam SPM”..apa rasional dan agenda negara mengenai isu ini?..fuhh…aku trip cikgu jab time jawab soklan tu..penemuduga tu senyum jerr sepanjang aku membebel…bab teknikal tanya pasal component dalam computer networking jerr..tu pun tak lama…almost 35 mins la jugak dok kat dalam bilik tu..statement last..”kalau u dapat jawatan ni, u kene cepat tau..maklumlah jawatan ni jawatan pengurusan dan profesional..since keputusan penemuduga bukan final, kalau u tak dapat pun , u jangan putus asa k”…aku susah nak determine maksud statement tu tapi aku serah pada rezeki masing-masing jerr..nway aku iv kat spa kota kinabalu…nway good luck to all future PTMs..cherrio

    • arjuna

      wah..girl untung la ko dpt,dua2 perempuan yg interview.at lis..lembut skit kan..sy interview d'spa kk jg.sanaa sulaman kan..hehehe.. sy pun kana hantam skeping london jg..pa lagi..bebuih la mulut ni mghambur inglish..wlaupun btabur,skurang2nya cuba kan..sy byak dia tya psal integriti tu utk umum,lama lagi tu.yg teknikal,byak psal exprience kerja sy ja,ini skijap <15min.ba mudahan2 sangkut la kta kan..seksa da jiwa dan raga keja private ni..huhuhuhu…

    • lyn

      Hai..saya pun interview 26hb tu d kk..jam 8. org pertama masuk..adui gabra btul..2 org pempuan..tapi oklah..sbb sya da baca pengalaman2 forum di sini..siap dorang cerita2 lagi pasal Michael Jakson meninggal pagi tu..mula 2 introduce yourself dlm BI..lepas tu, dia tanya dasar2 kerajaan, tugas PTM, MSC, MAMPU. Lepas tu sya hentam lagi cakap tentang GCERT by MAMPU. Oklah semua yg dia soal boleh jawab..tak ada yg cakap tak tau..soalan teknikal skit ja..setup network..beza LAN dan WAN…hari tu ada 2 pempuan 3 lelaki kena interview..bila dah keluar, member tu cakap sya interview 45 minit…wah..lama tu..trus sya balik..tanya member tu, dia ckp around 20 minit je..harap2 saya dptlah jawatan ni…Amin..

  • diriku

    saya xpergi interview pagi tadi..lalalala~~~ kurangla skit pesaing korang..huhuhu…

  • moga berjaya

    dah intv td…fuhh…lame tggu…smpi b4 8…tp dah ramai y smpi…kat spa pjaya, bilik dr A-N y x pki maybe 2 bilik jer…setiap bilik aku noticed dlm 9-10 candidates…pergh…siap dorg g break kul 10.30…pastu smbg kul 11…bilik aku F…calon ke 8…lps aku ader lg 2 org…y lain2 sumer dlm 30mins itvw…aku dlm 20mins…pastu dah tgk2 jam…phm la…jumaat kn…huhuhu…x byk soal…networking sket…pastu tetibe tnye psl OSI…keduuu makkk…xpe la…ader rezki ader laaa…

  • http://internetgecko.com/ ken

    alhmdulillah…da lpas iv..hakunyer dlm 10-15 min je risau gak tu…
    i.allah ada rezeki dptla amin…

  • LeOn_sAgIeS

    Moga2 dimurahkan rezki & dipermudahkan segala urusan. Aminn..!!

  • futrina

    Alhamdulillah..segalanyer dh lpas..tunggu result je la lg..hrap2 sgt dapat…

  • shafinaz

    btul tue..InsyaAllah klu dh mmg rezeki tak ke mana..jom sama2 doakan semoga Allah mudahkan perjalanan kita dan bukakan peluang utk kita..Ya Allah..Luluskan la Nur Shafinaz Binti Zolkeply yang interviewnya pada 24 Jun 2009 di Cenderasari..dan tak lupe utk rakan2 yg lain.. Amin… 🙂

  • Wis

    Tunggu berapa lama baru result keluar? 1 bulan? Thanks

  • girl

    yup..soklan yang sama…bila agaknya result iv ni kuar ekk?..maklumlah 1st timer..:p

  • shafinaz

    result dh bleh diketahui mulai 27/7/09..
    bleh semak melalui web spa, or bleh gak sms.. 🙂

  • promis

    soalan yg sy kena aritu:-

    -apa itu data mining?
    -ceritakan berkaitan keje kt sekarang. so kat sini ceritanya akan jadi berkait-kait.so kat sini smua konsep ttg network keluarkan.sbb die tyer berkaitan VPN.
    -apa pekeliling yang digunakan bagi tatacara penggunaan emel dan internet.
    -Apa itu pen drive 2G. 2G tu apa?
    -apa pekeliling berkaitan tag hitam yang dipakai.apa yang patut ada pada tag tersebut.
    -apa itu myMIS.
    -apa itu GCERT.
    -Penglibatan luar kt selain dr keje hakiki skang…

    kwn sy di interview kat johor kene soalan ni:-
    -Apa itu konsep “no wrong door”
    -MAMPU.
    -berkaitan 1malaysia.

    kami ini banyak di tanya soalan pekeliling kerana currently bekerja as a PPTM

    ::so next time siapa yg sememangnyer bekerja sektor awam, n dapat pggilan PTM ini rasanyer kene perbanyakkan tahu psl pekeliling.Semoga Allah permudahkan urusan kita semua..Amin…kepada tuan empunya blog ini ..tq ilmu yg diturunkan ya…doakan sy ya wahai en hafez..hehehe:)tq sifu inhouse:)

  • chicha

    kalau tak pegi temuduga spa camne?

  • NA-GANU

    SALAM…..
    SY LAYAK UTK INTERVIEW SPA SBGAI PEMBANTU TADBIR (P/O)N17….
    BLH BANTU & BERI TIP APE YANG SY PERLU STDY N PREPARE UTK INTERVIEW ARI ISNIN MEEGU DPN?

    TQ…

  • maine

    salam..
    hi, saya dapat panggilan interviu penolong pegawai tadbir 20.7.09 nanti.blh bagi saya tip2 sikit tak?

  • bongsu

    salam…
    sy pn dpt interview pambantu tadbir (p/o) n17…
    bleh bg tip??
    interview dlm english ke malay??
    result bile bleh tau??
    1st time ni.. takut…

    • are_tiey

      Aiiiii…ada tip x tok prepare interview nie.sy dpt pembantu tadbir (p/o)
      1st time nie…
      sebelum nie xpenah i.view yg mcm ni g.
      tkt gak kalo pk kn soklan t..
      sesape ade tip 2 cite r ea……..

  • anis

    salam…
    sy nyer iv mngu dpn 16/7/09 S41…
    thanx ngan tip2 tu wlupun berlainan bdang..
    atleast dpt gak tmbh ilmu sbb ni 1st time..

    thanx ek:)

  • mrs_emi

    ~ hmmm bedebarnye tgu result ptm ni……. intvw 23hb hr tu.. dia tanya:
    – introduce your family in english
    – caner nk luaskan penggunaan e-gov di rural area
    – ape tu msc
    – ape tu reengineering
    – ape itu wi-fi

    huhu takutnye nk tgu result…. Ya Allah Ya Tuhanku, dptkan lah aku jawatan ini… aminnn

    p/s: pd candidate yg lain, bnyk2 doa n smayang hajat. wish u guys loads of luck k….~

    • emelda

      beb,bila kputusan intvw 2 kluar eh? cmne nk semak? kne tggu surat ke?

      • mrs_emi

        ikut dlm surat intervw, 27hb ni result da bleh cek dlm spa..

  • bienisa

    ermmm, nisa pun dat panggilan intrvw 22/7/09 kat kuantan…berdebar2 rasanya…dah lama x kena intrvw..hehehe…

  • bienisa

    as a pembantu tadbir…

  • nurin

    salam,hi..sye dpt interview pembantu tadbir (pengkeranian/operasi) pd 27/ 7 ni..spe2 ade tips x?tolong la..huhu..

  • summer

    Hi sume, result PTM keluar harini kan, sape2 yg dah tau buleh la update kar sini.
    Td kite dah try call die kate result PTM ni masih dlm process lagi.. hurm.. selalu mmg mcm ni ke.. mmg lambat ek dari tarikh yg die bagi tu..

  • lukhman

    dlm surat tawaran temuduga PTM tu mmg ada ckp result keluar hari ni…tp selalunya mmg jd cmni pun…selalu nya akan lewat drp tarikh yg dorg bgtau..huhuhu..dah kecut perut dah ni…

  • auchan

    Adoi..berdebar jugak tggu keputusan ni…

  • auchan

    Keputusan di tunda 7 Ogos… 😛

    • mizalinda

      keputusan iv PTM ari tu ke yang ditunda 7 Ogos ni???? dah call SPA ke ditunda ke tarikh tu?????kecut perut dah ni nunggu result iv tuh…..Ya ALLAH lorongkanlah dan berikanlah rezeki PTM ini buat Azlinda Bt ABd Rahim@Majid…Aminnnnn

    • summer

      aha lah di tunda 7 ogos ni.. penantian sekali lagi.. ehehehe..
      gud luck sume.. nnt update kat sini yer..

    • lalang

      adoiii..tunda ka

    • auchan

      hak ah tunda mggu depan.. takpe..sabar ye… kita doa lagi supaya rezeki kita dipermudahkan… 😀

  • mrs_emi

    huhu… xpe, ade peluang lg nk doa bnyak.. hehe

  • lukhman

    yeke…aduh…rahmat ke dugaan ni?? xpela..apa2 pun..masih ada masa utk berdoa..moga2 ada rezeki..amin

  • circle00

    yeke.. tol ke? ditunda… aritu sembang2 ms hr iv tu ade pakcik yg tolong semak2 dokumen tu ckp ptm nk amik ramai.. berapa yea? simpanan ramai jugak tak? kalo ramai nk amik ptm harap2 ramai le yg dpt yea…

  • fariza

    Salam all.. patut la website SPA langsung tak le masuk.. keputusan PTM tunda ke 7 ogos.. adoi.. penantian satu penyeksaan.. tak pe.. insya allah.. ade rezeki masing2… saya doakan kejayaan semua…

  • ariffn

    salam… sementara menunggu ni bykkan la berdoa… harap ada rezeki utk kita semua… amin

  • mizalinda

    banyakkan doa n solat hajat sementara nunggu 7 Ogos noe…berharap sangat dapat rezeki PTM kali nie…amin…

  • intan baizura

    harap tak lah tunda lagi ye..tp kita tunngu je mcmana hasilnya… =) +ve…

  • swanzan

    Adus….keputusannya kuar 7 Ogos la pulak….huhuhu…tak sabar dah ni, sembahyang hajat dah bebanyak kali buat… Insyaallah dapat la agaknya….Ya Allah… berikanlah rezeki PTM ini untuk Wan Yuswani Wan Jusoh…..Insyaallah…..

  • futrina

    semoga ada rezeki untuk kita semua…andai dah di takdirkan ade rezeki untuk jawatan tu..INSYAALLAH…tak kemana…klu xde,mgkin ade yg lebih baik menanti ….think +ve..setiap ape yg ditetapkanNya…tersembunyi hikmah yg tersendiri….

  • ge_girl

    saspen abiss la tunggu result ptm nih..

  • ge_girl

    hi all..hurm..maybe result tangguh lagi kot..ader gak call spa recently and deorg ckp maybe result PTM monday baru final (10th Aug)..hopefully by 7th dah boleh check ekk..

    • lynn

      biar btul result nak kena tunda lagi? Tention btullah tunggu result ni. Doa-doalah besok dah boleh check result..dan harap2 kali ni sangkutlah..dpt jadi calon simpanan pun dah kira syukur dah..

  • futrina

    apasal asik nk tunda..ge-girl tnya spa erk…ish2…i pnya fren penah tunggu sampi 2bln..bru result kua..tuk jwatan pen.peg..f29..seksa gak nk tnggu resultnye ni..dah xsaba nk resign dr sini….hihi…hrap2 ade rezeki buatku,,,AMIN

  • dpaa

    ello semua… first of all nak say good luck to everyone. Actually, saya PTM F41 yg skrg ni bertugas d KL. Saya nak bertukar suka sama suka dengan sesiapa yg dpt penempatan kat SABAH nanti. so, sesiapa yg nak tukar tu can contact me at: dpaa78@yahoo.com. pls sebar-sebarkan hal nie dgn mmber yg lain tau. Good luck again….

    • lynn

      dpaa, kamu org Sabahkah? Saya risau juga ni..Kalau dpt, kena tranfer p KL. Kamu dah kawin kah? Kalau dah kawin saya dengar ada senang sikit minta pindah..

      • dpaa

        iya ba lynn. sabahan mesti mo blk sabah ba kn… hrp2 ko trus dpt d sabah la. oya, jgn lupa kasitau kwn2 yg mo posting KL tp dpt d sabah. saya dgn bsr ati ganti tpt dia. hehehe…

        • lynn

          bah harap2lah sia sangkut dpaa..kalau sia ditakdirkan dapat, sia pasti tulung ko tanya2 nanti..sia paham juga perasaan ko tu..berapa lama da ko keja d kl?

  • lalang

    tangguh lagi ka???…adoiii tertungu3 la…entah dapat ke x agaknya….

  • mrs_emi

    hmm tade punn… result x kuar lg.. 🙁

  • lalang

    anyone call SPA?

  • juwitalisa

    mcm xkua je result ni

  • futrina

    ptg2 skit kot…de sapa2 call ke spa?tak pun tngguh lg satu bulan..wawawaw

  • arjuna_nz

    saya dari pagi lgi dok nganga depan pc ni ha tunggu result.buat keje ofis pun tak lalu.bdebar plak..hahahaha…almaklumlah..org mharap sgt nak PTM.harap dapat tau aaa cepat..dah sminggu tunda da ni yeop..hahaha…
    mudah-mudahan berbaloi la penantian ini….

  • juwitalisa

    same la kite dok refresh page tu tp hampe je ..xnk bgtau arini jgnla letak date tu bt owang mhrp je..sadisnyer aku minggu ni

  • lalang

    agaknya xkuar arini kot…..sape yg call ke apa ke update la kt sini eh…

  • arjuna_nz

    hahaha..agaknye pas solat jumaat kot,depa nak bgi can doa lebih sket…hahaha…kepada yg muslim(tmasuk saya) redy2 le g solat jumaat k.insya-allah petang ni mesti kluar punya result tu.saya doakan agar kita smua berjaya ek.sesape ada update post kat cni ek.

  • einjhr

    Yela korang..lum update lg pun resultnyer…aku baru je masuk..igtkan aku la orang paling lambat tau psl result…rupa2nya mmg tak kuar lagi..

  • lynn

    betul-betul lah org cakap penantian tu satu penyeksaan…stressnye..

  • azieta

    asal x kuar lagi nie..wuuu.. tensen tul la.. keje dah tak lalu nk buat dh nie duk tunggu result kuar.. huhu.. sabo2..

  • fariza

    salam to kengkawan yg tgh berdebar2 tunggu result ni.. sy dh berapa hari tido asyik mimpi pasal result ni.. rasanya masa tunggu result spm pun tak debar cam ni.. adoi la… agak2nye bila la bole dpt tau result ni ye…

  • kiciwa

    dah kuar laa

  • lynn

    saya tak berjaya lah..apa buli buat..tada rezeki…u all amacam?

  • futurePTM09

    kalo berjaya tulis cane kt keputusan temuduga tu???kalo kluar cani ape maksudnye “Tertakluk kepada pengesahan kelayakan.” anyone can help me?? huhuhu

    • mrs_emi

      tu beter call spa.. myb ada sijil2 yg x lengkap….. rasa2 nye awk bejaye kot.. hmmm sedeynye sy x dpt:(

  • missy

    gagal…huwaaaaaaaaaa……..kecewanya!

  • lynn

    ada sapa2 yg dpt calon simpanan tak? dia ada mention tak kalau calon simpanan?

  • husaiful

    Tertakluk kepada pengesahan kelayakan bermakna dia akan tengok ijazah awak samada diterima oleh SPA atau tidak.

    • futurePTM09

      mean sy berjaya ke gagal?

  • auchan

    Calon Simpanan… 😛

  • lalang

    xdapat jugak….lgipon mmg patot xdpt sbb xgrad lagi….masa interview siap kena ceramah lagi…sbb pelajar yg xgrad xbleh sebenarnya!!!! kehkhe….xpe yg xdpt kita cuba lgi….

    • Anonymous

      lalang.. same to me… i pun xdpt coz tak grade lagi… mmg betulll, time iv tu kena hentam sbb pelajar thn akhir tak blh apply pttnya.. ms tu i da tamat latihan industri tgal tgu 3 hr je dr tarikh iv tuk dpt result akhir…. sedeyyyyy….

  • azieta

    Calon simpanan gak..asal la..wuuuu

  • einjhr

    Alhamdulillah sy dpt…
    Dah lama tunggu peluang ni…

    • futurePTM09

      Cane ek klu tulis dapat tu?

      • einjhr

        Dia tulis tahniah.Pastu dia kata surat tawaran akan di hantar

        • futurePTM09

          owh..mcm mn ngn kes sy ni erk “tertakluk pd pengesahan kelayakn”..tel spa asyik engaged jek..erm

          • einjhr

            Dia akan buat second review on sijil and result rasanya

          • Anonymous

            sy da call spa td…dorang ckp dorang nk sahkan kelayakan dr JPA dl.kirenye interview tu sukses. then if JPA kt lepas pihak SPA akn kuarkan offer letter..kawan2 doakan dipermudahkan urusan ye..TQ

        • Afiq

          Alhamdulillah…sy pon dapat…syukur kehadrat Illahi…

          • shafinaz

            afiq..tahniah..aku blom check lg..
            web spa slow gile..
            xbleh masuk.. 🙁

          • shafinaz

            Alhamdulillah..afiq..aku pn dpt..
            syukur… 🙂

          • Anonymous

            to everyone yg dpt tahniah ye. kerja rajin2. kpd yg blm dpt lg..dun wori cuba lg. kalau ada rezeki x ke mna… cuba lg ye… Again nk minta tlg kpd sesiapa yg nk posting kt KL tp dpt kt sabah. can contact me dpaa78@yahoo.com kita blh cuba mohon pertukaran suka sama suka. ok.

  • ownz

    alhamdulillah dapat…

  • lorfaz

    webpage semakan spa da jd slow… bedebo2 nie…..

  • lava gurl

    adoyai..simpanan la plak.. dlm ms setahun akn panggil..berjanggutla nk tnggu

  • auchan

    tahniah pada yang diterima… 🙂 all the best!!!

  • lynn

    kepada yg dapat tahniahlah..calon simpanan pun ok gak tu..daripda tak dpt mcm kitaorang..sedihnyee…

  • fariza

    adoi..website SPA sesak ni.. tak le nk check.. bertambah berdebar2 ni..

  • lava gurl

    erm..simpanan tuh ada harapan ke?? rs mcm semua yg dpt mesti xkn tolak punye..so..simpanan mesti la xdipakai 🙁 sedihnye

  • elvis

    agak2 lama x tunggu surat tawaran? kalau dia tulis “tahniah.Pastu dia kata surat tawaran akan dikeluarkan oleh…..”, tu kira dapat n terus keja or boleh jadi simpanan pulak…?

  • lynn

    simpanan ni bagus jugak..sebab ada member setahun lebih baru kena panggil…byk kes mcm tu..so, kira oklah kalau dpt simpanan ni.

  • lyenavee

    what if die ckp maaf, anda tiada dalam urusan ini???

  • ge_girl

    hurm…”tertakhluk kepada pengesahan kelayakan”….kepada sesape yg dapat status result mcm ni,..coz i pun dapat…ni pasal kes blm konvo lagi la ni…i call spa tadik, deorg ckp..memang berjaya dapat jawatan ni, surat tawaran akan dikeluarkan, tapi mesti kena submit scroll konvo nanti (bila dah ader scroll tu la)..scroll ni penting untuk pengesahan lantikan nanti masa keje as PTM F41..tahniah jugak la yerr..kat sesaper yg dapat ststus ni and kat diri i sendirik jugak..kwang kwang..

    • lava gurl

      eh..klau mcm tu sgtla x adil..korang blum grad patut blum layak lg.. coz this is suppose 2 be f41-degree..come on man, rmai lg yg dh grad dan apply post nih masih blum kne panggil interview..im sure there's sumting wrong with spa write now..pkai kabel baik punya ke dik oii..??

      • ge_girl

        tats y masa nak gi iv dulu..tanya spa..”bolehke calon yg blm konvo but dah abes blajar or in other word, dah tamat blajar but tengah tunggu konvo ni di pertimbangkan untuk calon lantikan?”..jawapan; boleh..so, perhaps tats wat they meant by this status kot ekk..btw,i now pun keje ngan gomen but skim lain or in othr word..calon pegawai sedang berkhidmat..:)..peace Y

      • ge_girl

        takdenyer main kabel2 ni lava gurl…kes i ni kot lain sket..memang dah abes blajarr pong…surat tamat blajar ngan transkrip memang dah ader..yg takde tu “Scroll” jerrr..masalahnyer konvo will hold only on oct..nak buek cemanerr..maser iv pun memang soklan kaw-kaw nyer..but pecayer jer pada rezki masing2 ekk…tak baik persoalkan integriti SPA ni..

  • mior

    Aku pun dpt status cam tu..tp aku dah konvo..hahaha..ape kes??

    • futurePTM09

      ak pon same, da convo..try ko cek http://www.interactive.jpa.gov.my/frmmainiktira…, ad x ko nye course..SPA nk confirmkan ngn JPA kite nye kelayakan ni la..tp ak pon confius sbb ak from UiTM.sume course da diiktiraf but not in the list lak..xpe2 kite dpt tu..congratz ye..byk2 berdoa semoga segala urusan dipermudahkan

  • siruga

    salam,

    saya dpt calon simpanan juga.. interview kali ke-2 utk jawatan yg sama. adakah keutamaan tawaran jawatan nih eh? kalau org yg ada ada pengalaman kerja & ada kerja yg stabil susah nak dpt tawaran ker?

    pastuh, nak tanyalah pd yg tahu.. camne nak tau kalau2 kita yg calon simpanan nih bakal dpt tawaran ke x eh?

    • lava gurl

      sy rs..klau dh spa amek bdk2 pandai yg grad pun blum lagi tu..so simpanan maybe kne tnggu bdk2 pandai tu grad la..klau diorg reject post tu, simpanan ni dpt la.. sbb tu kne tnggu setahun..kot2 bdk2 pndai ni xgrad ke atau kne extend lagi beberapa sem ke…haha..spa buat lawak

      • ge_girl

        sabar itu separuh daripada iman….insyallah, if u ader rezeki, tak kemana..

  • miera

    salam, tahniah kpd yg berjaya. nak tanya skit kpd calon simpanan korg ada check x status pendaftaran kat spa? ada x tarikh daftar korg berubah? sy punya berubah dari 20/4/2009 daftar tp td check dah bertukar ke 31/7/2009. peliknya sy x update atau buat permohonan baru pon dgn spa….pelik2..

  • dpaa

    Sesiapa yg dpt posting kat Sabah, tp nak tukar kat K. Lumpur can contact me at dpaa78@yahoo.com pls inform ur other members. thks guys.

    • einjhr

      Kalau sy dpt kat sabah sy nak tukar jgk..Sbb sy ada family kat KL

      • dpaa

        thk u einjhr…. hope ko dpt d sabah la. blh la sy tukar tpt ko kn… jgn lupa contact me asap u get ur post k. good luck!

    • Anonymous

      I dapat satu info utk u..cuba you contact dia.Found from some forum.

      “”Sesiapa yang berasal dari semenanjung dan bekerja di Sabah bagi jawatan F41 dan ingin balik bertukar ke Semenanjung, boleh email saya di alamat email amy_adlina@yahoo.com dengan segera … “

  • ITHampa

    6 thn tnggu peluang ni..akhirnya tak dapat jgk..mungkin tnggu lagi 6 thn utk 2nd chances…huhu!! dunia ni sungguh kejamm!!! smpai bila aku nak jd peon ni..??? adakah aku perlu menggunakan 'kabel'?!!! ohh tidak!!..'kabel' ku hanya kpd Allah SWT….. hidup penuh dugaan… dream always cannot be true…death always true for everyone…

    • einjhr

      Jangan la sedey..sbb sy dpt pun tak pakai kabel..sy pun baru first time interview..alhamdulillah dpt..Cuma yang sy buat sy berdoa,usaha n tawakal..

  • mior

    huhu…saper yang dpt status “tertakluk kepada pengesahan kelayakan” cuba check web ni..samaada anda lulus temuduga atau idak..kalau ade nama anda..maknanyer..tggu jer la surat smpai kerumah…hihih..adios

    http://putra3.spa.gov.my/online/semakonline/rd3

    • Name

      Saya dapat status “tertakluk kepada pengesahan kelayakan”, pergi jumpa SPA dia ckp skroll degree belum ada…even dah abis blaja last december tp baru nak konvo ni…tp semak kat link kat atas takde la plak namanya…adoiii….

      • futurePTM09

        rsnye awk calon simpanan klu xde name dlm list tu..sbb membe sy pon same case ngn awk..die call spa and then dorang cek name..”calon simpanan”..tp die da convo lame

    • ge_girl

      mior dah kompemkan ngan SPA ke yg nama2 dlm list ni memang akan dapat surat?..risau gak tetibe tak dapat plak…

  • mizalinda

    huhu…

  • summer

    salam, nampaknya bukan rezeki saya menjd sebahagian dari warga gomen,
    rezeki sy masih di swasta nampaknyer.. huhuhuhu..

    tahniah pada yg berjaya…

  • Intan baizura

    salam..sedih gak xdpt ni..harapan menggunung tinggi..
    apakan daya..belum rezeki kije kat gomen

  • amtez

    Salam.. just nak kongsi cerite skit…
    lepas saya kawin dgn wife .. kami still duk berjauhan mcm sblm kawin.. saya utara wife selatan.. masa tu mcm2 borang la saya isikan untuk wife agar dapat keje dekat ngan saya termasuk borang spa online tu.. (saya pun gatal tgn gak saje2 isi..sbb sblum ni penah dah tapi pointer bawah 3..masa interview tu dia dah kata tak layak pun..hehe) sebab kompeni swasta yg saya join ni boleh dikatakan stabil dan kos pun murah di utara ni.. nak jadi cerite.. Allah makbulkan doa kami.. kami dipanggil interview SPA dan wife dapat keje swasta (automobil) dekat ngan company saya.. dan juga dapat tau my wife pregnant setelah 4 bulan berjauhan.. alhamdulillah..

    2 minggu lepas 26 Julai 2009 wife bersalin anak sulong.. alhamdulillah.. baby girl.. seminggu kemudian kuar result ptm.. alhamdulillah rezeki anak nampaknya untuk wife dapat calon simpanan dan saya pula BERJAYA!!….. tappi jauh di sudut hati saya berat untuk terima disebabkan tak tau lagi.. kena post ke mana.. wife pun maybe dapat kemudian dan tak tau post ke mana..sebab kami dah gembira hidup bersama.. lagi-lagi dengan kehadiran cahaya mata… tapi… sebagai org Islam.. kita kena redha dengan apa yang berlaku ada hikmahnya… cuma percayalah..dan yakinlah.

    ALLAH MAHA ADIL… dia tau yang mana terbaik untuk hambaNya.. mungkin tidak sekrang suatu hari kita dapat apa yg kita ingini walaupun kita rasa diri tidak layak sebenrnya….

    saya masih suka pegang pada ayat ini.. “inna ma'al usri yusra”.. pada setiap kesusahan itu ada kesenangannya.. insyaAllahh bersusah dulu.. bersenang kemudian….

    by the way congrate kepada yg dapat.. dan yang belum dapat.. insyaAllah..suatu hari nanti..
    wasalam.

  • lynn

    nak tanye, ada tak kes org tak dapat, buat rayuan??

  • kiluvco

    salam. sy dapat status “tertakluk kepada pengesahan kelayakan” , sy br convo 2 hari lepas. nak kena kirim scroll kat spa ke or just tggu surat tawaran dulu?

  • futurePTM09

    bape lame nk tgg surat tawaran ye???

    • ge_girl

      salam..call spa tadik..depa baru nak hantar surat tu hari nih(12hb)..kot-kot dalam minggu dpn ader la tu ..and maybe report kat JPA dlm bln Sept ..tu yg diberitahu laa..i tlg sampaikan ajer..ciao

  • mior

    Alamak..tk tepon SPA pun lagi..huhu..sape2 rajin leh la try tanya..huhu..hari tu mmber sorang status tu gk..die kol SPA..SPA ckp awak dapat..emmm..nama die ade dalam list tu gak..tp kalo nk lebih kepastian leh la try kol..hihihihi

  • laila2913

    saya xtau la status camne..bila check die ckp “Maaf, nama anda tiada dalam urusan ini”…camtu ek….huhuhuhuu….

  • laila2913

    kalu tepon SPA pkai no yg mana ek…0388856327 tue ker..

  • wehoo80

    halo semua….aku baru cek kt online spa last friday…alhamdulillah result dia tahniah ler kn…tp masalah sekarang ni bole tak spa ni ikut gaji kite yg sekarang ni..sbb sekarang ni pun aku keje ngn badan berkanun… tu yg aku risaukn sekarang ni…takut2 bile masuk derang konsider sebagai fresh graduate…..tlg ye jawab

  • tandatanya

    Aku nk bertanya pada yang arif…andai kata kiter dpt offer dari gov, dia leh tunggu tk notice kiter hbs kt company lama?? sbb skang ni kt company aku klu nk notice tender kne 3bln atau bayar 3bln gaji…aku runsing laaa nk pk hal nih…risau gov tk dpt terima sbb dengar citer bulan 9 nih dh kne lapor diri..

    any idea???

  • adiputra

    btul ke org cakap kje gov nih 3bulan pertama tkder gaji???

  • wehoo80

    tandatanya….ni jawapan yg sy kol jpa semlm, dia ckp paling lama bole tangguh pun sampai 1 okt je, sbb lapor diri pada 15 sept. klu tak lapor diri gak on 1st oct tu dia kire kite rejek offer tu…dia ckp ramai lagi calon yg nak masuk gov ni…..

    • ge_girl

      wehoo80, kompem eh report duty on d 15th?

  • laila2913

    huhuhu..tel SPA td die ckp result saya KIV dlu….camne tue ek…tgu meeting lak…

  • kiluvco

    apa number korang call ea? laila kamu dpt “tertakluk kepada pengesahan kelayakan” juga ka?

  • kiluvco

    hye thr, i called SPA (03-88856327). Bagi sesiapa yg dapat status “tertakluk kepada pengesahan kelayakan” sebenarnya dapat cuma masalahnya kita xda skroll. Bagi sesiapa yg da convo , sila fax skroll anda pada —-Bahagian Pengambilan Unit Tawaran – 03-88885044 (Cik Jastina)—. Maklumat ni saya dapat dari Cik Jastina, saya call dia tadi. Sekian.

    *Sharing is the best part of Living*

    • futurePTM09

      tu bg y xconvo lg ms interview…klu da convo and da kasi skroll ms interview cane lak?

      • ge_girl

        futurePTM09, better u call cik jastina tu, clarify status tu..pasal i dulu pun conpius gak dapat status tu..spa cek, ghupo-ghuponyerr “skgholl”..hehe

        • futurePTM09

          ge_girl..mnt no. tepon cik jastina tu boley.tq

          • kiluvco

            03-88856350 (Cik Jastina)

            03-88856327(Customer Service)

          • ge_girl

            dah call ke futurePTM09?

          • futurePTM09

            a'a da call..dorg ckp case sy ni spa nak cek degree sy ngn jpa…relevant xngn bidang keje nnt…mmg da ad experience sbb senior pon penah jd cani gak..at last dpt…but takes time..sy amek Intelligent System..hopefully mende ni cepat setle..huhuhu

          • ge_girl

            ooo..takpe takpe..Intelligent System tu pun sedare mare IT gak..bak kata org satu aliran gak..masa amek course tu surely under Fakulti IT n Multimedia Communication kannn?..toksah risau lerr..ok tu

          • futurePTM09

            yup, fakulti sains komputer dan matematik..tq

  • dpaa

    Sesiapa yg dpt posting kat Sabah, tp nak tukar kat K. Lumpur can contact me at dpaa78@yahoo.com pls inform ur other members. thks guys.

  • arjuna_nz

    tahniah buat semua bakal2 PTM,yg x dpat mcm saya ni,jgan putus asa mgkin belum rezeki lagi.insya-allah,ada rezki yg kita takkan jangka dtg begolek kat kite. mmg sedeyy aa,nak meraung rasenye..lame tunggu ni weyy…tapi still bsyukur aa,bab masi ade keje.harap2 gomen pasni ambil kire gak aa kat calon yg ada byak pengalaman keje,kalau CGPA yg tinggi je yg dijadikan tahap pengukur.mmg agak kurang adil aa..coz engineering bukan senang..bia balance aa..harap2 dengan pengalaman keje yg byak,dapat cover pointer yg x berape nak tinggi tu.mcm saya time interview tu siap kene cuci lagi knape pointer rendah.saya jwab la,nak dpat 2.7 tu pun bkan senang.mgkin bagi mereka rendah dan tak kene pandang pun.tapi bagi saya n family..mmg satu yg amat dibanggakan la coz hari konvokesyen dari bpuluh2 graduan kurang 20 org calon bumiputra yg grads on time.so dont ever giv up.

  • shafinaz

    Salam..
    smlm sy call spa..nk tnye psl surat..
    call no yg kt web spa..pas2 die suh call bahagian tawaran dan perlantikan..0388856350..
    yg jwb tue mcm org sabahan..
    sy tnye la psl status sy..die ckp mmg berjaya..so, tunggu surat..
    1st surat dr spa..surat pengesahan perlantikan..
    kite kene jwb samada nk terima perlantikan tu @ x..
    klu terima..nti tunggu plak surat jpa utk lapor diri..

    melalui ape sy bce kt blog nie..ade yg dh call kn?
    dieorg ckp surat dh mula di anta pd 12 ogos (rabu) last week..
    pas2 lapor diri pada 15 sept..
    so, sy pn tnye kn la utk confirm ngan org yg jwb call tue..

    die ckp..”mybe kawan awak yg call tue main2 kot..setau sy..jpa blom tetapkn tarikh lapor diri..surat pn dr kiteorg (spa) pn masih dlm proses..blom di anta..”

    ade aritu mbr sy call..dieorg ckp spa suh tnye jpa..
    call jpa..jpa suh tnye spa..
    apedaaa..yg mane 1 nie???pening.. 🙁
    perghh..terase mcm dipermainkan..bleh plak die kate mbr2 yg call sblom nie main2..dh tue dieorg gak yg bgtau cmtue kn?

    • anna sui

      laaa..ye ke syafinaz?..tak best la camni ekk..ape prob deorg ekk?..memula..result iv tangguh..pastu..info tak betullaa, surat blom proses laa…manual kot depa nih…jom la bakal PTM2 sekalian pakat ramai2 buat sistem online siap generate surat on da spot bagi kat deorg..rasanya,pihak yg nak “menyain” ni kot lenguh tangan nak sign surat tu..maklumlah dah ramai sangat org nak keje gomen nih…huhuhu…acah jer ekk..nak hiburkan hati yg lara nihh

      • shafinaz

        tue la psl..
        sabar jela..
        yg peliknye tue..jwpn dieorg mcm x selaras..
        ade yg call tnye, dieorg ckp dh anta surat mulai 12 ogos..lapor diri 15 sept depan..
        tup..tup..sy call plak dieorg ckp len plak..
        surat pn tgh proses lg..tarikh lapor diri pn blom ditetapkan..
        pening btul pk bende nie..
        nk anta surat resign nie..kang tangguh2..x sempat sebln notis..xtau la nk wat cmne.. 🙁

        jom la kite ramai2 doa supaya cpt surat smpai..Amin…

  • Name

    Saya adalah yang berstatus 'Tertakluk kepada pengesahan kelayakan'. Sekali fikir apa yang nak disahkan lagi..transkrip dan bagi…abis belajar since Dec 08 lagi…tp baru konvo…semlm dah bagi salinan scroll pada Cik Jastina..hopefully there is something in coming…

  • adiputra

    sedikit info dari JPA..

    untuk status “Tertakluk kepada pengesahan kelayakan” sebenarnye ada byk sbb, first, sbb tk anta skroll konvo or what ever, satu lg di dalam goverment nih sesaper yang pemegang ijazah yang ada kne mengena dengan system, mmg tmpt untuk dia dh ada sbb gov nih more on handling system, bg yang course selain dari system contoh, networking, depa tk der specific jabatan yang ada network, so benda nih akan jd pending sbb depa nk tgk mn jabatan yang suite untuk course2 mcm nih..dr info yang sy tahu terdapat 37org yang status dia mcm tuh yang masih blum ada jabatan, so, untuk org mcm nih mmg akan dpt job tuh but jaminan untuk berada di negeri sendiri blm tentu sbb JPA akan letak mn2 jabatan di mana2 negeri yang perlu untuk course2 mcm tuh..

    so, klu sesaper yang duk KL tuh jgn la terlalu mengharap nk kje KL or putrajaya, so be prepared laa klu2 kne pi sabah, sarawak ke…atau pantai timur or utara…hahhahahaaahh

    • hafiz3g

      saya telah bertanya kpd. PTD SPA bahagian pengambilan berkenaan stat “Tertakluk kepada pengesahan kelayakan” Khamis lepas. jawapannya ialah pihak SPA akan merujuk kelayakan degree kita kepada bahagian pengiktirafan JPA. sekiranya degree kita disahkan oleh bahagian pengiktirafan tersebut, surat tawaran akan dikeluarkan terus oleh pihak SPA dan jika tiada pengiktirafan maka secara automatik keputusan temuduga tadi ditukar kpd gagal. ini sering terjadi kepada pelajar luar negara ataupun universiti swasta. So, jika degree kita memang ada pengiktirafan daripada LAN atau MQA jgnlah susah hati. insyaAllah ada rezeki kita pun akan dapat.

  • einjhr

    Sampai arini sy lum dpt surat lg la..Ada sesapa yang dah dpt surat?

    • dpaa

      thx einjhr.. tp, amy_adlina ni pon nk post ke sabah mcm saye… hmm… anyway, kalo ada sepa2 ke kwn2 ke yg dpt kt sabah tp nk kt KL, just contact me at dpaa78@yahoo.com k. all the best.

  • hafiz3g

    Masalah saya lain sket. saya sekarang bekerja dengan swasta. saya juga berstatus “Tertakluk kepada pengesahan kelayakan”. bolehkah saya meneruskan pengajian peringkat master secara fulltime research sekiranya mdapat offer letter dr. SPA utk jawatan PTM ni? saya telah mendpt offer letter USM utk menyambung pengajian peringkat MSc(research) in Artificial Intelligent System. Adakah gaji permulaan PTM ni berbeza iaitu bukan P1T1 sekiranya degree kita ada quote “Dengan Kepujian”

  • wehoo80

    SPA lom kuarkn surat tawaran lagi…derang ckp terlalu ramai sgt calon yg dia nak proses…depa soh tunggu je smpi offer letter tu smpi..so harap bersabar ler kawan2 sekalian ekk, before tis kol jpa dia yg ckp maybe intake masuk 15 sept, so klu mcm ni sure drag lg ler kn…..

  • einjhr

    Better kite gi buat appointment medical checkup dulu kan..nanti takla kucar kacir hidup ni..last minute pny kijer.

    • shafinaz

      kang dh wat appoinment..tup..tup..smpai tarikh..surat x smpai2..cmne tue?
      dh la bkn senang nk set appoinment kt gov hospital..

      • einjhr

        Knp dgn surat x smpi?Kalau kiter nak wat medical check up pun kena tunjuk surat ye?Tak tau la plak..

        • shafinaz

          sy xtau la einjhr..tp slalunye klu kite nk wat medical checkup utk keje..mestila ade borang dr tmp kite nk keje tue yg perlu diisi oleh Doc yg wat checkup..tp utk gov..xpasti la plak..sy agak je cmtue..mybe x perlu kot..doa2 la xperlu sume tue.. 🙂 x pn klu ade mbr2 yg dh keje as PTM, bleh la tnyekn.

  • elvis

    aku ada dgr, kota utk ptm xkan dipenuhkan tiap tahun. dia ttp smpan utk calon taun dpn or calon simpanan. biasanya calon dari semenanjung lebih dr kota yang ada, that why kena pegi borneo. dr borneo pula, sllunya tmpat posting kat borneo jugak. sbb elaun bagi borneo ke semenanjung lebih tinggi berbanding semenanjung ke boneo, so kerajaan anggap pembaziran melainkan kota penuh.

  • elvis

    bagi semua calon simpanan, actually u all dlm witing list.. gd luck

  • elvis

    ..waiting list…

  • hafiz3g

    Sy br called 0388856350 bertanya mengenai stat “Tertakluk kepada pengesahan kelayakan”. yg jwb phone tu kata dikira sebagai calon simpanan. sekarang dah ada byk version jawapan dr pihak SPA sendiri. sebelum ni PTD dari bahagian pengambilan sendiri yg kata SPA akan cfm dengan JPA pengiktirafan ijazah utk sesiapa yang berstatus tersebut dan jika diiktiraf, SPA akan mengeluarkan terus surat tawaran. dia tak kata pun diletakkan sebagai calon simpanan. So, kwn2 mana satu yang betul nie…..Ya Allah berilah kami kemudahan di dalam urusan ini dan murahkanlah rezeki kami. Amin.

    • Name

      Saya juga berstatus 'Tertakluk kepada pengesahan kelayakan' dan mengalami sitausi yang sama seperi di atas. Saya ada call SPA berckp dengan PTD, dia ckp keputusan bergantung kepada keputusan pengesahan ijazah samada iktiraf atau tidak oleh JPA. Saya just blaja kat UKM je, takkan pengiktirafan graduan UKM still tak clear..pelik jugak kan…last week saya ke SPA, bertanyakan status saya dengan sorang pegawai lain (bukan PTD). Dia minta saya serahkan salinan degree dgn segera dan dia ckp saya adalah calon simpanan plak!!!!…

      Saya bertanyakan salah sorg kawan yang jadi calon simpanan, kata dia, kat Keputusan Temuduga tertulis 'Anda adalah calon simpanan selama 1 tahun'.

      Adoiii…yang mana satu version yang betul ttg status saya ni…….

      Saya dah pun serahkan salinan degree Isnin lepas ke SPA.

    • ge_girl

      result sms pun bgtau “simpanan” jugak ke?dalam senarai calon bjaya temuduga ada tak nama u hafiz3g?

      • hafiz3g

        sy check by sms tapi tak reply pun. link yg u bg tu sy dah check dan dgn sedihnya nama sy langsung takder dlm list tu.blum ada rezeki sy lg. tp kenapa masih letak status temuduga “tertakluk kepada pengesahan kelayakan”.
        lg satu setelah dikira jumlah nama PTM F41 dalam list tu masih belum cukup 236 seperti dlm website SPA. seingat sy SPA nak amik 236 PTM baru. maybe ada chance lg kot…permudahkanlah urusan ku ini ya Allah.

        • ge_girl

          ni nak habaq mai la nii..pasal, haritu ada member call spa pasal lambat sgt nak dpt surat..pastu spa (cik jastina) tu cakap..banyak surat nak kena “sign”..pasal utk jawatan PTM ni, 800 kekosongan akan diisi serta merta..tak tau la sejauh mana kesahihan maklumat nih..i kureng konfiden ngan statemen depa ni pasal tak telly sgt info yg depa bagi tapi kenyataannya, tu yg member i bgtau..nway, kita doakan laa spy betul statement tu so tat yg lain 2 pun ada peluang dapat jawatan ni…

  • dpaa

    elo again everyone…

    sesiapa yg dpt posting kat sabah yg nak tukar ke KL, juz contact me at dpaa78@yahoo.com . pls inform kwn2 lain jg ye….

    thx & all the best!

  • elvis

    ada yg dah dpt surat tawaran?

    • fiena

      salam..
      sy and 2 org lg mbr sy blom dpt surat..
      sy ade tanyekn pd mbr yg dh keje as PTM..die ckp dlu die tunggu 2 minggu lps tarikh keputusan diumum br surat smpai umah..

  • wehoo80

    lom dpt lg arr….

  • adiputra

    jgn cakap surat dari JPA, bayang surat dari SPA yang memberitahu berjaya temuduga pun tk der…mcm ne laa nk notice kt tmpt lama…dh laa notice kne 3 bulan…huh!

    klu notice tuh tk dpt nego, terpaksalah aku lupakan kje di GOV…huuhuh

    • einjhr

      ye ker?wah..kalau sy..sy brenti jer..tp kene byr la ikut perjanjian…nasib baik sy sebulan jer…

      • shafinaz

        tue psl..nasib baik sy pn sebln je..
        tue pn,sy awal2 dh discuss ngan leader..
        dh budget dh bnde cmnie akn jd..x tentu bile nk dpt surat..
        takut xsempat bg notis 1 bln..
        btul tue einjhr..bkn senang nk dpt keje gov..
        klu terpakse bayar, ape bleh wat..bayar jgk la.. 🙁

        • einjhr

          O..shafinaz..you pny leader ok ker?
          Sy susah skit sbb sy nak kena report terus ngan general manager kat sini..so sgt susah nak bincang mcm tu..

          • shafinaz

            so far, sy pn cam awak gak..klu nk resign supposedly report kt GM..
            tp sy bincang ngan leader sy dlu..coz klu pape, mmg consult ngan die..kire mcm mntk pendapat dlu la..
            sy pening coz surat x smpai2 lg..risau nti nk bg notice x cukup plak 1 bln..
            so, jln terbaik mntk pendapat leader..

            die cadangkn sy tunggu je surat smpai dlu..then br resign..
            coz klu bleh..die x nk sy benti..
            tp sy tetap ngan keputusan..jd die just accept..

            klu x cukup notice 1 bln..mybe amik unpaid leave jela.. 🙂

          • einjhr

            Yela shafinaz…nanti amik UPL je kan…
            Selagi surat tak sampai sy pun tak leh nak tender surat dulu.Sbb surat tu as a proof and confirm yg kiter dpt.So kena sabow menunggu.

          • shafinaz

            a'ah einjhr..btul tue..selagi xdpt surat, selagi tue la sabo jela menunggu..
            ramai nasihatkn sy jgn resign dlu..
            klu x cukup notice sebln, abiskn sume baki AL yg ade..klu terdesak sgt, mntk la jasa baik company utk dptkn UPL.. 🙂

            lgpn, ade certain company die x caye klu kite nk resign tanpa surat..huhuhu..

  • futurePTM09

    selamat menjalani ibadah puasa semua…

  • girlly

    apa nak jawab yek kalu diorang tanya soalan ” tell me about your self” masa interview spa
    ader sesapa yang leh tolong saya bagi idea yg lebih menyakinkan

    • einjhr

      bagi saya la..intvwer tu nak tau pasal keperibadian awk.So..u have to describe all things about you,your family,your education bacground.Cuma must prepare both language.sometimes they want us to speak in English and sometimes in B.Melayu.Tats all.

      • shafinaz

        yup..btul tue einjhr..
        sy aritu mase interview kene soklan tue dlm BI..
        so, cerita la ape yg patut..latar belakang, family, educatrion background and current job.. 🙂
        jgn risau girlly..doesn't matter interviewer tnye dlm BM or BI..
        yg penting awak kene jwb ngan confident..
        dieorg nk tgk sejauh mane kite confident ngan diri & jwpn kite..tue je.. 🙂

        • einjhr

          Betul3…Yg penting confident…Eye contact tu penting.

  • Wanted

    Ada member saya dah dapat surat tawaran

    • abmiza

      yeke..bila kwn awk dpt srt 2..lapor dri 29hb9 ke.

      • Wanted

        Untuk makluman Abmiza dan kawan-kawan lain dalam forum ini, berikut adalah makluman daripada kawan saya:

        Kawan saya dapat surat tersebut semalam (25/08/2009) dan di dalam sampul yang diterima, mengandungi dua (2) surat iaitu surat tawaran bertarikh 14/08/2009 dan surat lapor diri bertarikh 19/08/2009. Di dalam surat lapor diri, ada dinyatakan untuk melapor diri pada 29/09/2009 di Jabatan Perdana Menteri (JPM).

        FYI, beliau juga memperolehi keputusan yang sama seperti saya dan beberapa kawan-kawan lain di dalam forum ini iaitu “Keputusan tertakluk kepada pengesahan kelayakan”. Beliau ada dihubungi oleh SPA yang meminta supaya dihantar salinan skrol ijazah dengan kadar segera ke SPA. Ini adalah kerana semasa beliau menghadiri temuduga di SPA, beliau masih belum menerima ijazah tersebut (belum konvo). Jika disemak pada laman web http://putra3.spa.gov.my/online/semakonline/rd3… memang nama beliau ada dalam senarai tersebut.

        Saya juga keliru kerana jika dibaca pada forum ni, ada kawan-kawan kita yang maklumkan bahawa SPA akan minta calon untuk menghantar dahulu jawapan kpd surat tawaran untuk mengesahkan sama ada kita terima atau tolak tawaran tersebut tetap bagi kawan saya ini, lain pula ceritanya. FYI, saya sendiri tidak lihat surat yang dihantar oleh SPA dan maklumat yang saya terima daripada beliau adalah melalui perbualan telefon.

        FYI, saya ada menghubungi SPA pada minggu lepas dan dimaklumkan bahawa satu mesyuarat khas akan diadakan bagi calon-calon yang menerima keputusan seperti saya iaitu “Keputusan tertakluk kepada pengesahan kelayakan”. Walaubagaimanapun, apabila saya menghubungi SPA pada pagi tadi, saya dimaklumkan bahawa mesyuarat tersebut masih belum diadakan dan pegawai yang menjawab panggilan saya minta saya untuk menghubungi SPA semula pada minggu hadapan. Beliau juga tidak tahu bilakah tarikh sebenar mesyuarat tersebut akan diadakan.

        Wallahualam…

        • wehoo80

          ooh dia terus bg tau lapor diri kt mane ekk…. syok gak camtu, makneyer klu tak suke tempat terus x payah pegi kn……senang citer

          • Wanted

            Kawan saya beritahu pada 29/09/2009 diminta untuk lapor diri. Selepas lapor diri akan diberitahu penempatan masing-masing. Beliau juga ada beritahu bahawa perlu beri jawapan sama ada terima atau tolak tawaran tersebut (info ni saya baru dpt td).

          • wehoo80

            aku rasa yg biasa tempat lapor diri kt Jab perkhidmatan awam bukannyer jab perdana menteri…mmber ko salah ke? sbb kt dlm spa online pun dia ckp surat akan dikeluarkan oleh kem/jab berkenaan : jab perkhidmatan awam

          • kiluvco

            nak tnya, kawan awak tu org mana? ada calon dari sabah atau sarawak tak di sini? kamu suda dapat surat ka? saya belum. status saya 'tertakluk pada pengesahan kelayakan' jugak.

          • stratocaster

            setau aku jabatan perdana menteri tu tempat lapor diri je… termpat sebenar posting belum tau. bukan ke lebih baik kalau dalam surat tu dah dinyatakan tempat kita posting. at least, bolehla aku buat persediaan awal kalau kena ditempatkan kat putrajaya @ negeri2 lain.

        • malaarepink

          saya rasa sy mcm kenal empunya diri “wanted” ni….i ke yg bg info kat u…statement u sama mcm i bg feedback kat u…

          • Wanted

            Yup, saya rasa betullah firasat malaarepink tu. Congrats lah yek utk yg ke sekian kalinya.

        • malaarepink

          sebenarnyer ramai lagi yang sama status mcm u…masa i dapat result “”Keputusan tertakluk kepada pengesahan kelayakan” tu i very kompius gak…time tu i kat dewan konvo…baru nk knvolah katakan..actually saya sebenarnyer grad bln 11 thn lepas…so sy dh keje selama 6 bulan…

          ok..after sy dpat result tu ari selasa, i call spa..tanyer….diorang kata suh tgu result je…ok fine…ari jumaat mgu yg sama, peg spa call i ( jastina ), dia mintak scroll and transkrip i…dia kata lagi cepat i faks lebih cepat i dpt result…fine…dlm hati i,”nasib baik aku dh knvo n dh dpt transkrip n scroll” klu x…mati aku…” heheh…

          after trima call dari jastina…i trus balik umah coz time tu i kat opis…nasib baik opis i n umah sewa i xjauh…so balik amik transkrip n scroll degree termasuk yg diploma nyer sekali…bagi je…dulik ape i…hehehe…

          i faks la ptg jumaat tu…after that….i call la no yg jastina call td…i call je…JKR putrajaya yang angkat..lagi i kompius…hahaha…xperlah nevermind…nasib bek i dah faks…xkesah la…

          pastu i ym la ngan kawan i yang status sama cam saya …dia masih xfaks…sy cek no faks yg dibagi oleh jastina ngan kawan i…k sam..good..biarlah…pasal jkr ptrajaya abaikan….

          isnin tu ptg sikit la….i call spa…tanyer status keputusan temuduga i utk F41…diorang kata i berjaya….k…tgh epi2 lupa lak nak tanyer selanjutnye…diorang just kata suh tgu surat offer….

          i dah runsing dah….

          coz i ada masalh berat kat sini….actually b4 i dpt F41 ni i dapat F29 kat “lalalala” tp i tangguh disebabkan i kene wat notis sebulan kat comp lama i…so i kene lapor diri 1 sept…i dah serba salah mana satu i nk g…if u jd i mmg la u nk amik f41 lah kan…tp i xtahu kecompomannya…huh…xkan i nk g “lalala” lepas tu nk resign…mati lah i…kotorkan buku saja kat “lalala”…

          so fine…i dah bingung…coz i just dpt result melalui call…xdapat offer letter hitam putih dr spa…..

          dlm kebingungan…i call spa…leceh la pulak….i trus g spa…jumpa jastina…dia bagi solution kat i…dier kata surat offer i xditandangani lagi oleh spa…so cik jastina bgtahu i, dia akan cuba untuk dapatkan surat offer n give kat i…i kata xyah pos kat kg coz mayb i xsempat nak feedback kat “lalala” utk penolakan F29 i….

          so….esoknya…jastina call i…surat dh siap…apa laie…sy pi la amik kat spa…..

          itu saja…yg can i share….

          p/s….bg yg masih blum tahu result tu ….sabar…diorang tgh proses g….i'allah ada rezeki utk kamu…percayalah…..klu status camtu…i'allah leh dapat….tgu ya…doa byk2

          • Wanted

            TQ malaarepink, naik skit semangat kami ni…..
            Lama dah tunggu ni….

  • midi85

    salam..

    ari ni tahap kongpius aku amat tinggi la…pas baca sume komen yang ader,my faith on spa n jpa decreasing…untuk yang status “TERTAKHLUK KEPADA KELAYAKAN” tuh aku tol2 xpaham…ader yang kate jadik simpanan, ader gak yang kate sbb skroll x dianta, ader yang kate diorg nk tau samada tmpt kita blaja dlu tuh diiktiraf or not..

    yang aku tau, aku da anta skroll jumaat 2 mggu lpas after cik jestina asking me to do that, n dalam opis spa tuh, aku tanya makcik yang amik skroll aku,aku tanya dia so ble saya akan dapat surat ni. dia kate, nt SPA request from JPA, JPA akan reply kat SPA (skroll2 utk mareka yng berada dlm status tertakhluk kepada kelayakan) then SPA give feedback balik kat JPA,barulah JPA akan kuarkan offer letter.so aku tanya la , lama x utk proses tuh, dia kate depend la pada bila request SPA dibuat bile..

    so skrng ni aku nk tau ader sesape x yang direct g tanya kat SPA or JPA utk status “tertakhluk kepada kelayakan”?? aku mau compare ngan jawapan aku kat sini..bru clear..

    • hafiz3g

      Sy memang pernah tanya kpd pegawai bahagian pengambilan SPA after result temuduga kluar a few week ago. Nama dia En.Zainal iaitu pegawai PTD gred 54. Katanya bg sesiapa yg dapat result “Tertakluk kepada pengesahan kelayakan” adalah bergantung kpd pengiktirafan kelayakan ijazah drpd JPA. kalau JPA sahkan yg ijazah kita diiktiraf, automatically offer letter akan terus dikeluarkan oleh pihak SPA tanpa ragu2 tetapi jika tidak diiktiraf SPA akan keluar notis temuduga gagal. itu sahaja yg dijawab oleh beliau. bermaksud kita memang berjaya di dalam temuduga tersebut tetapi SPA perlukan pengiktirafan kelayakan ijazah dr JPA sebab belum konvo. sy amat berharap apa yg dikatakannya tu adalah betul sbb beliau sendiri adalah bos di dalam bahagian pengambilan SPA.

      • Wanted

        TQ hafiz3g.

        Just nak share dgn kawan2 semua, saya juga dimaklumkan bahawa terdapat juga calon yang memperolehi keputusan “Tertakluk kepada pengesahan kelayakan” disebabkan tarikh tamat belajar lebih lewat daripada tarikh tutup iklan bagi jawatan F41 (maybe tarikh closing / tarikh tarik data) iaitu pada pertengahan March 2009 (kalo x silap). Ini adalah bagi calon yang memohon bagi sebagai 'Pelajar tahun akhir'. Jika tidak silap, memang permohonan bagi jenis ini dibenarkan sebelum ini sehingga SPA mewar-warkan notis di laman web permohonan bahawa permohonan bagi 'Pelajar tahun akhir' hanya boleh dibuat bagi klasifikasi jawatan tertentu sahaja dan jawatan PTM tidak termasuk dalam senarai jawatan yang dibenarkan bagi permohonan 'Pelajar tahun akhir'. Sehubungan itu, satu mesyuarat khas akan diadakan bagi mendapatkan keputusan muktamad bagi calon-calon bagi kes tersebut.

        Wallahualam…

  • midi85

    ok…so we just wait for offer letter la ye?
    nk tanya skit la sume2…bg link yang ni http://putra3.spa.gov.my/online/semakonline/rd3… , kalu tersenarai tuh memang maksudnya sudah berjaya ke?or sekadar berjaya n still need to wait 4 a long time?
    answer it pliz..

  • malaarepink

    sebenarnyer ramai lagi yang sama status mcm u…masa i dapat result “”Keputusan tertakluk kepada pengesahan kelayakan” tu i very kompius gak…time tu i kat dewan konvo…baru nk knvolah katakan..actually saya sebenarnyer grad bln 11 thn lepas…so sy dh keje selama 6 bulan…

    ok..after sy dpat result tu ari selasa, i call spa..tanyer….diorang kata suh tgu result je…ok fine…ari jumaat mgu yg sama, peg spa call i, dia mintak scroll and transkrip i…dia kata lagi cepat i faks lebih cepat i dpt result…fine…dlm hati i,”nasib baik aku dh knvo n dh dpt transkrip n scroll” klu x…mati aku…” heheh…

    after trima call dari peg spa,i trus balik umah coz time tu i kat opis…nasib baik opis i n umah sewa i xjauh…so balik amik transkrip n scroll degree termasuk yg diploma nyer sekali…bagi je…dulik ape i…hehehe…

    i faks la ptg jumaat tu…after that….i call la no yg peg spa call td…i call je…JKR putrajaya yang angkat..lagi i kompius…hahaha…xperlah nevermind…nasib bek i dah faks…xkesah la…

    pastu i ym la ngan kawan i yang status sama cam saya …dia masih xfaks…sy cek no faks yg dibagi oleh peg spa ngan kawan i…k sama..good..biarlah…pasal jkr ptrajaya abaikan….

    isnin tu ptg sikit la….i call spa…tanyer status keputusan temuduga i utk F41…diorang kata i berjaya….k…tgh epi2 lupa lak nak tanyer selanjutnye…diorang just kata suh tgu surat offer….

    i dah runsing dah….

    coz i ada masalh berat kat sini….actually b4 i dpt F41 ni i dapat F29 kat “lalala” tp i tangguh disebabkan i kene wat notis sebulan kat comp lama i…so i kene lapor diri 1 sept…i dah serba salah mana satu i nk g…if u jd i mmg la u nk amik f41 lah kan…tp i xtahu kecompomannya…huh…xkan i nk g “lalala” lepas tu nk resign…mati lah i…kotorkan buku saja kat “lalala”…

    so fine…i dah bingung…coz i just dpt result melalui call…xdapat offer letter hitam putih dr spa…..

    dlm kebingungan…i call spa…leceh la pulak….i trus g spa…jumpa peg spa yg i call dulu2…dia bagi solution kat i..tq very much…dier kata surat offer i xditandangani lagi oleh spa…so cik peg spa bgtahu i, dia akan cuba untuk dapatkan surat offer n give kat i…i kata xyah pos kat kg coz mayb i xsempat nak feedback kat “lalala” utk penolakan F29 i….

    so….esoknya…peg call i…surat dh siap…apa laie…sy pi la amik kat spa…..ulang alik ptrajaya memang memenatkan……tmbh2 pose2….i buat ni sebab i ada problem di atas…

    itu saja…yg can i share….

    p/s….bg yg masih blum tahu result tu ….sabar…diorang tgh proses g….i'allah ada rezeki utk kamu…percayalah…..klu status camtu…i'allah leh dapat….tgu ya…doa byk2……tuhan dah letakkan setiap rezeki utk setiap hambanya…..

  • malaarepink

    To midi 85….

    yg senarai tu adalah senarai yang berjaya dan senarai nama yng surat offer dah dikeluarkan…cuma mayb belum dipos atau dah dipos tetapi lambat….tgu je surat sampai ke rumah u….

    • corleone

      Saya berstatus 'Tertakluk kepada pengesahan kelayakan' juga, abis belajar Dec 2008. Lepas konvo 16 Aug baru ni terus ke SPA hantar scroll, yang lain2 seperti transkrip dah dihantar semasa temuduga lagi…so sepanjang berurusan dengan SPA (pernah jumpa Cik Jestina n call one of the PTD) feedback yang diperlolehi adalah sama seperti yang diwar-warkan di sini. Cuma nama saya tidak berada dalam senarai http://putra3.spa.gov.my/online/semakonline/rd3… , so mcm mana plak ye?!!!!…adoiii apakah belum ada rezeki?

      • malaarepink

        diorang masih proses lagi…sabar ye…..coz kawan i pun yg sama status ngan i suatu ketika dulu….pun kata begitu….mayb lambat sikit dr panggilan pertama kata kawan i lah…doa byk2 ok…

        • corleone

          Kawan u tu last2 berjaya gak ke?…anyway thank malaarepinl…

          • malaarepink

            blum lagi…still dalam proses lagi….

            sama2……huhuhu

  • midi85

    ok la camtu…
    b4 it, aku ucapkan tahniah kat ko atas offer later yang diterima on da spot tuh n semoga ko lagi berjaya la ye.
    erm, aku pon da xtau nk tanya pe,so tunggu je la.acct aku ngah amik master ni n aku gak lebey kurang ko…samadaklau dapat nt,aku trus quit dari master ni or tukar mode pengajian jadik PJJ..tp tuh masalah lain la,skrng ni aku arapkan berita dari spa je..da la kontarak aku sbg tuto n r.a kat sini da nk abes..uwaa…bersabar la till last minute…

    neway ko bile kene lapor dir n kat mane ko dapat?JKR putrahjaya ke?

    • malaarepink

      heheheh….kan i ckp pasal JKR ptrajaya tu abaikan…i pun smpi sekunk pelik…bling2….coz i call balik no yg peg spa tu call…hahahhaa

      tq2….lepas ni mesti rezeki u sampai….samada cepat atau lambat je….sabar menunggu yer…i'allah ada mesti rezeki tertulis….tambah2 di bulan berkat ni…

      i kene lapor diri kat Jabatan Perdana Menteri 29 sept ni….time lapor diri tu baru i akan tahu i kene posting kat mana…jgn campak i kat jauh2 sudah…..i tgh doa byk la skrg ni….

  • midi85

    to malaarepink…..

    hurm..bgus la camtu…at least da de tarikh..hahahah…

    tambah2kan pahala denagn menanti ye…tol gak tuh…mengajar lebih bersabar…so yang lain including me, please be calm till u will served hahahha…

    besabarrrrrrrrrrrrrrrrrrr

    • malaarepink

      ya betul….ada mesti senarai tu kuar nama u…..ant cepat or lambat….nti klu dpt kene wat kenduri tau….hehehhehe

  • shafinaz

    Salam..
    owh dh ade yg dpt surat ek..bagus la..
    ntah la..sy blom lg dpt khabar berita..

    mase check on9 aritu, keputusan saya dpt :
    “Tahniah ! Anda telah berjaya dan surat tawaran akan dikeluarkan oleh Kementerian/Jabatan berkenaan. Kementerian/Jabatan : JABATAN PERKHIDMATAN AWAM, BHG. PERKHIDMATAN, ARAS 6, BLOK C2, PUSAT PENTADB. KERAJAAN PERSEKUTUAN 62510 PUTRAJAYA.”

    Saya kurang faham la..klu yg dpt “Keputusan tertakluk kepada pengesahan kelayakan” dh dpt surat…cmne plak ngan yg dpt keputsan mcm sy ek? confius btul…

    smpai skang kawan2 sy yg dpt status mcm sy pn blom dpt surat..
    dh malas nk call spa..mcm2 jawapan sy dh dpt..makin tension nti..
    tunggu ngan sabar jela surat tue..ape lg bleh wat..
    InsyaAllah klu rezeki x ke mana..sama2 la doakan..

    • corleone

      Kepada yang dapat status Tahniah!! jgn susah fikir…sememangnya anda semua sudah layak untuk mendapat jawatan tersebut. Tunggu je surat akan sampai. Jika nak difikirkan, yang berstatus mcm saya ni (“Tertakluk kepada…..”) lagi la pening…tak tau hujung pangkal lagi…menanti dalam kesamaran jauh lebih mengelirukan daripada menanti dalam kepastian…

      • shafinaz

        erm…tue la psl malaarepink and corleone..
        sy pn mls dh nk pk..coz surat pn ntah kt mane..
        dh call spa pn byk sgt versi jwpn dieorg bg..huhuhu..
        so, tunggu jela..lgpn mbr2 sy pn blom dpt surat gak..
        I'Allah..ade rezeki..x ke mane kn.. 🙂
        sy doakn sume berjaya..termasuk gak awak berdua k..Amin..

        • malaarepink

          mesti spa pun pening layan kerenah kite kan…..hehhehehe…

          macam2…hehehhehe

          • shafinaz

            huhuhu..tue psl..
            tp ape nk wat..jwpn dieorg mcm2 versi..
            kejap sowang call..jwpnnye cmnie..kejap org len call..jwpnnye cmtue plak..
            ntah la..
            byk btul jwpn yg meragukn..
            camne dieorg x pening..kite pn lg pening ngan jwpn dieorg..huhuhu..
            ape pn…i wish all the best ya.. 🙂

        • malaarepink

          to shafinaz…

          if u dah dapat surat tu…bgtahu i yer….ada kekompiusan…ahhahahaha

    • malaarepink

      to shafinaz….

      utk pengetahuan u….i mmg sebelum ni i nyer status ” tertakluk kepada kelayakan”. after that bru i berjaya….

      surat tawaran 2 i cpt dapat bcoz i trus amik ke spa….bcoz i ada problem 2 tawaran secra serentak…i kene tolak salah satu…that y i g amik sendiri ke spa…coz surat penolakan kene kepil sekali surat tawaran spa tu…

      hope u faham…u tgu lah…if nama u ada dalam list , i'allah…surat akan menyusul kemudian….

  • midi85

    to malaarepink…
    erm.. i nk mintak no tepon pegwai yg bagi solution kat u tu leh x?sbb i gak ader prob ni…act, ader tuto kat tmpt i (UPM) ni da quit,n my old lecurer asking me to cont tuto tuh….skrng ni sitaution u ngan i same je…bezanyer yg u F29 n i tuto ….adoi….ble pluang datang mendadak ni….dilema tol…ni my mail….nt u send kat i nyer mail la sng.. hamidi178@gmail.com

  • Name

    aku dgr ptm mlapor 29 sept ni. surat dah la x sampai lagi. nak kena bagi notis berhenti, mana sempat. agak2 spa bagi ke kalau melapor lambat 1 mggu dr tarikh asal…? ada yang dah dapart surat tawaran? betul ke post ptm kali ni kontrak dulu? kalau ok then percubaan dulu n last skali tetap. dgr kata tu polisi bru ptd…

  • adiputra

    Saya ada call SPA jumaat lepas then org SPA cakap surat br je anta ari jumaat tuh…tunggu laa esok klau smpi…Post nih aku pun tk nk tahu gak permanent or contract smpi bile2…dh laa aku kne notice 3 bln…huh..mcm ne laa agaknye..tk sanggup nk membayar nih…

  • corleone

    Sedikit pengalaman untuk dikongsikan berkenaan dengan penangguhan melapor diri ni. Kebiasaannya lapor diri yang pertama kali iaitu pada hari yang diwar-warkan tu (29/9), semua ptm yang berjaya akan dikumpulkan setempat dan kemudiannya akan diberikan surat penempatan ke kemt atau jabatan yang berkenaan. Biasanya JPA akan memberi kelonggaran untuk membuat penangguhan melaporkan diri ke kemt atau jabatan di mana ptm itu ditempatkan. Aku masa masuk F29 dulu pernah tangguh selama 1 bulan. Bagi yang notice 3 bulan tu mungkin dpt berbincang dengan pihak JPA mcm mana.

  • midi85

    xpe la kalu diorg da anta jumaat lepas, aku rasa pling lame pon jumaat ni smpai la surat tuh kat umh…kalu betol la diorg anta las1 t week…pape pon,wish all da best la 4 all of u yg dapat position ni…
    tanya skit kat sini kpada korang2 sume…kalu 1 jabatan atau kementrian tuh,at least bape ramai F41 di tempatkan bersame ek….i mean 1 or more?

    • corleone

      Berapa ramai tu bergantung kepada berapa kokosongan yang ada di kemt atau jbtn berkenaan dan priority. Yang tahu benda ni ialah bhgn penempatan jawatan F di JPA. Utk pengetahuan korang, setiap kemt. atau jbtn. mempunyai saiz, keperluan dan priority yang berbeza terhadap jawatan bergred F. Ada yang berpuluh orang, ada yang just seorang shj. Berlaku juga keadaan satu-satu kemt atau jbtn tu ada byk kekosongan tapi hanya sorang je diisi kerana kemt atau jbtn lain diberi keutamaan atas sbb2 tertentu.

    • malaarepink

      u dh dapat offer ek…tahnia…..

  • midi85

    oic…camtu ye….thanks for the explanation..let say 29 sept is registration day,so sllunyer ble kene strt kije?sllunyer la….

    • corleone

      Selalunya esok tu dah kene report ke kemt dan jbtn yang berkenaan. Tapi mcm sy ckp tadi sekiranya perlu kepada penangguhan dan lain2 seperti org Semenanjung kene gi Sabah or Sarawak or yang sewaktu denganya…boleh dibincang dan bertanya kepada pegawai berkenaan masa lapor diri nnt.

    • stratocaster

      salam… tumpang tanya… dari segi penempatan tu ada peluang ke utk dpt ke negeri asal?

      • corleone

        Kebiasaannya penempatan oleh JPA lebih tertumpu kepada jawatan yang dibawah kerajaan persekutuan. Mmg terdapat jabatan persekutuan diperingkat negeri tetapi saiz dan kapasiti jawatan adalah lebih kecil berbanding dengan peringkat persekutuan. Jadi changes nak dapat kat negeri atau negeri sendiri tu agak kurangla so bersedialah untuk menjadi warga Putrajaya atau Kuala Lumpur…..kalu dah lama-lama kerja nnt boleh la pohon balik negeri tapi itu pun bergantung kepada kekosongan la…

  • midi85

    ok…i wish not far from here..heheh…xtau la..terpulang la camne..let says dpt sabah la..so cane lak kos ke sane?izzit on me or sill support by them?

    • corleone

      Untuk pengetahuan semua, pegawai kerajaan yang dilantik dan melapor diri pertama kali sebagai penjawat awam ke kemt atau jabatan kerajaan boleh membuat tuntutan perjalanan berdasarkan kelayakan setiap jawatan masing-masing. So mula-mula kenela pakai duit sendiri tetapi nnt boleh claim dengan kemt atau jabatan kita. Sila rujuk pegawai berkenaan di kemt atau jabatan kita nnt untuk buat claim.

  • midi85

    Ok2…hurm..people around me keep saying dat once i became gov staff, they will not pay for 3 months…dia combine 3 months pertma n will deposited to u after 4 months working n duit 3 months tuh di combine skali la…izzit really happen ?

    • corleone

      Yeahh…that the common practice by gov office. Sebenarnya kita dibayar gaji dari bulan pertama kita report tapi pengurusan pembayaran itu akan mengambil masa skit. Kerana pembayaran gaji gov staff akan melibatkan beberapa pihak seperti pihak Perbendaharaan, pihak JPA dan pej. kewangan kemt atau jbt tmpt kita bekerja. Dokumen-dokumen tertentu perlu disediakan dan diteliti oleh pihak-pihak berkenaan dan ia akan mngambil sedikit masa. Tak semestinya 3 bulan…kdg2 tu 1-2 bulan dah boleh dpt…bergantung kepada beban kerja pihak2 tersebut dan juga efficiency diaorg…tp dah dpt nnt byk la…kalu hold 3 bulan cecah 6-7K…bolehlaa wat kenduri kesyukuran…

      • wehoo80

        syok gak baca forum ni….ok i nak citer pasal gaji tak dpt 3 bulan tu, dulu pun time i join gov kt sabah gaji tu mmg masuk je ontime….sekarang nii masalah lewat sumer bergantung kepada staff yg buat bhgn gaji tu cth AG. Lagi satu nak tanye betul ke ade jawatan kontrak tuk PTM ni, yg biasa dgr sebelum ni hanya jawatan PTD aje yg ade kontrak. Ade ke sape2 yg dh dpt offer letter, ade ke dia tulis ape2 pasal jawatan ni kontrak ke permanent…..tlg ekk…

        • malaarepink

          xda puntulis kontrak….dier tulih jawatan tetap jerk….

    • pegawaicontoh

      belum lapor diri dah tanya gaji???!!!……BRAVO!

      kerja aje dulu… duit simpanan kan ada…kata duit simpanan guna bila time susah… time ni la patut guna…

      yang penting kerja dengan ikhlas, jujur dan bertanggung jawab…
      biar gaji berkat……

  • midi85

    ok…means need to suffering for a while…so bg mareka2 yg akan menjadikF41,berjimat cermat lah anda..hee..puasa 3 bulan r camni…

  • corleone

    Ada apa-apa perkembangan terbaru berkenaan dengan mereka yang berstatus 'Tertakluk kepada pengesahan kelayakan'?…

  • tajai

    saya call one of my friend (ptm) yg posting januari 2009 semalam. pasal gaji, 1st mont mmg x dpt. tp 2nd month br dpt gaji (2 bln). utk bakal ptm yg br ni, mmg bkumpul kat putrajaya then br tahu penempatan. semua american pay…

    • malaarepink

      yeker…..maksudnyer…termasuk yg akan lapor diri pada 29.9 ni juga ke …sumer akan ditempatkan di ptrajaya?

      pasal gaji tu…betulkah???????waaaa…………

      • corleone

        pasal gaji tu mcm tu laa…

        pasal ditempatkan tu…mostly ramai area putrajaya, kuala lumpur and selangor..kalu pun ada ke jbt di negeri biasanya tak ramai…

  • 999999

    Kalau yang ada experience kerja dalam IT 4 thn,gaji juga sama P1T1?

  • midi85

    betol ke melapor diri 29.9 ??

  • tajai

    aku ada gak dgr melapor 29/9 ni kat putrajaya. tp surat x sampai lagi pun. agak2 spa guna stem rm0.30..

  • midi85

    hahaha…td aku da call cik jestina tuh utk hilangkan kompius aku ngan spa ni…dia kate surat aku (after aku kasik name) da dianta ari jumaat lepas…mungkin dalam minggu ni dapat kot..aisey….so kit perlu wat cam biasa la…menunggu dan terus menuggu….darn!!

    • wehoo80

      tunggu jelah midi…..spa ni wat keje mmg lembap skit..maklumler nak urus kn ramai anggota baru yg nak lapor diri sebelum ujung tahun ni

      • midi85

        ntah la….mungkin diorg berpuase tnpa mkn utk 10 ari berturut2 kot smpai xde tenage…bia je la….asalkan bnda tuh smpai n kt leh masuk kije dah..

    • hafiz3g

      midi85 awk punya result masa check kat online SPA tu keluar berjaya atau “tertakluk kpd pengesahan….” betul ka SPA dah antar surat kat awk jumaat lps.

      • midi85

        aah…status saya kat online masih lagi “tertakhluk kepada pengesahan”….cik jestina kate dia x update….masa call dia mintak name ape.n then i told her la my name is..then dia kate tunggu jap..dia cek list dia…then dia bgtau…surat da dianta jumaat lepas…so u tunggu je la kat umh tu…so tamat la perbualan ..

        kalu hafiz3g nak conformation…call la jestina tuh..cia ok je melayan pelanggan..hahahha…

        • Anonymous

          to midi85….

          tahniah ya….
          huhuhu….sorry la…i ari tuh xsempat nk reply ur msg….i bz sgt…huhuh…
          u can add me at yahoo messenger . mala_arepink@yahoo.com

          xpun emel je…

    • corleone

      Tahniah pada midi85, kawan satu opis aku pun dah terima surat dia tadi…confirm 29/9 lapor diri di JPM…so aku jugak la yang masih duk menunggu apa sudahnya cerita 'Tertakluk kepada pengesahan kelayakan' ni….

      • midi85

        ooo..kawan u da dapat ek..bgus r…smoga sume de result yg bgus2 la…..mungkin sok luse smpai r tuh…

        • hafiz3g

          mintak no.phone cik Jestina tu..sy nak call dia sbb kalau betul sy dpt kena bg notis 45 hari. takut tak sempat sbb annual leave pun tinggal 14hari je lg

          • Wanted

            As requested: No phone Cik Jastina 03-8888 5044. Good luck utk hafiz3g dan rakan2 lain.

          • Wanted

            Opsss.. sila bglah pulak. Yg tadi tu no faks. No phone sebenarnya 03-8885 6350. TQ

          • corleone

            Apa citer hafiz3g?..dah call cik Jestina?…

          • Afiq

            Alamak bro…mane sempat sbulan stengah. 29th ni dah nak kene lapor diri. knape x confirm awal2 dgn SPA? kalo confirm, dah bleh tender resign letter awal2 lagi. Saya tender 21th August after confirm dgn SPA. So last day saya before raya ni la coz 1 month tender resignation. Bro hafiz kena la apply unpaid leave nampak gayanya….

      • wehoo80

        uit lapor diri 29/9 ke, asal le surat tawaran x dpt lagi ni…padahal umah aku sebelah putrajaya je….ooh lapor diri kt JPM ek, klu camtu komfom derang kena letak kt jab2 bwh JPM, saper2 yg lapor diri kt JPA akan ditempatkn kt kem2 bwh JPA…..ni dh ari khamis..bile lagi mau tunggu..

        • corleone

          nnt sampai la tu…sabar yeee..mungkin sbb dekat maka SPA hantar lambat skit..hehehe..lagipun 29hb ada lagi 3 minggu lebih…heheheheh

          lapor diri kat JPM tu bukan bermakna akan diletakkan dibawah JPM…JPA hanya menggunakan tempat dan fasiliti di JPM untuk mengumpulkan semua pegawai baru bagi taklimat dan penyerahan surat penempatan. Di bangunan JPA mungkin tidak mempunyai dewan yang besar bagi mengumpulkan seramai 200++ pegawai baru katanya…kalu ada pun dewan tu, mungkin digunakan oleh aktiviti lain. Mcm aku report F29 dulu taklimat diadakan kat Pusat Sains Negara tetapi ditempatkan di Kemt. Kerja Raya…

          • wehoo80

            oh mcm tu ek corleone….thanks for the info

    • malaarepink

      baik buat appointment utk medical check up dulu…huhuh….

  • Name

    keje ni kena buat programming gak ke? aku byk kelentong time interview

    • Me

      F41 dah tak wat programming dah…lebih kepada pengurusan pembangunan pengunaan teknologi maklumat disesebuah jbt seperti pembangunan sistem, rangakaian, pusat data, keselamatan dan khidmat sokongan. Depends la kat mana korang akan ditempatkan lagi. Bagi aku, kalu boleh buat programming and korang ditmptkan di unit pembangunan sistem, korang takde laaa kene kelentong je dgn programmer di bawah korang nnt…bos aku ckp…orang IT kalu tatau wat programming mcm polis tatau menembak!!!!! hehehehhe

  • malaarepink

    salam…

    kawan i yang status sama mcm i dulu dh dapat result…dia kene calon simpanan utk setahun….so sapa2 yang still dlm proces…sabar yer…mesti ada rezeki….

    tahniah utk sume yang berjaya…

  • hafiz3g

    Sy dah call cik Jestina pkl 12.00 td. misteri keputusan “Tertakluk kepada…” dah terjwb. sy jd calon simpanan setahun. nampak gayanya sy terpaksa proceed dgn Research master under fellowship sheme yg mmg dah sampai offer letter n tak harap apa2 lg dgn kerjaya PTM nie. thanks to you all coz bg panduan dan sy ucapkan mudah2an you all akan berjaya.

    • midi85

      ntah leer…makin lame makin ramai lak org kua result simpanan ..surat….minggu ni da nk sampai klimaks da..sok jumaat…luse da x kije da…

    • corleone

      Sy pun dah call Cik Jestina kul 2.30 petang tadi. Kesudahan status “Tertakluk kepada…” ialah calon simpanan selama satu tahun dan tiada jangkaan masa bila akan dipanggil. Tahniah kepada yang berjaya dan sy plak ingin fokus kepada kerja-kerja semasa dengan lebih baik. InsyaAllah kalu ada rezeki akan sampai pada masanya nnt.

  • wehoo80

    salam sumer…surat yg ditunggu2 telah pun smpi….lega lah…mmg kena lapor diri 29 sept ni ler….sape2 yg x dpt surat tu lagi bawak2 bersabar ek….mmg lmbt skit surat tawaran dia ni…..gud luck sumer

    • hafiz3g

      wehoo80 awak punya result sebelum ni berjaya atau tertakluk kepada pengesahan kelayakan?

      • wehoo80

        salam hafiz…result aku time cek online mmg tahniah lh

        • hafiz3g

          tahniah lg skali….sy terpaksa lah masuk bidang lecturing plak lepas ni..

    • malaarepink

      tahniah……

  • midi85

    yosh…da smpai gak surat yg di nanti nantikan!!!!

    • malaarepink

      tahniah,,,,,,,,,utk sekian kalinya….

  • shafinaz

    salam sume…
    Alhamdulillah…sy pn dh dpt surat smlm..
    lega rasenye.. 🙂
    tp at 1st rase risau gak coz dh tender resignation letter awal2..
    lps raye dh x keje..so, dh confirm dpt surat nie..Alhamdulillah..syukur sgt..
    pd kawan2 yg still menanti surat..sabar ye..InsyaAllah..dlm mase terdekat nie smpai la tue..
    sy doakn kawan2 sume pb berjaya…Thanks coz byk dpt info dr web nie..

    • malaarepink

      tahniah…so agak2 dpt kat mana ek penempatan…ptrajaya or luar ptrajaya?

      • midi85

        arap2 la putrajaya….agak syg nk tinggalkan master ni….da dapat supervisor baek punyer lak tuh….kalu kije putrajaya sng skit…abis kije ptg tuh trus leh g klas….klu mampu la..huhhuhu

      • shafinaz

        sy doa dan arap sgt dpt around KL..coz xnk pindah2 lg..
        tp x tau la cmne kn..rezeki dh ditetapkn Allah..kt mane pn sy redha jela..
        just tiap ari berdoa jgn dpt jauh2..klu putrajaya pn syukur gak la.. 🙂

    • Wanted

      Tahniah kpd yg dah dpt surat. Setakat ini yg saya notice cuma malaarepink dan midi85 sahaya yg sblm ni dpt result “Tertakluk kpd pengesahan kelayakan” berjaya dpt surat tawaran. Kawan2 yg cam ner? Ada gak yg dah dpt ke?

      • malaarepink

        ai..keje2…heheheh…..best x keje kat “lalala” tu…tmpt i sapa ganti?…huh…klu x i dah masuk kat situ kan….huhu….rezeki org len tmpt i tu…

        • Wanted

          Kat “lalala” tu tuju kat saya ke??? Ni jawapannya:

          Yup, tgh keje skrg ni.
          Soklan best x keje kat “lalala” – Keje kat mana pun best asalkan kita minat apa yg kita buat. Bg saya di sini saya bersyukur sbb dpt keje dlm bidang yg saya minat.

          Tempat malaarepink blm ada sesape ganti lagi. Maybe Admin tgh survey sape calon lain yg sesuai utk gantikan malaarepink . Nampaknya susah nak cari pengganti malaarepink ni.

          Anyway Congrats again sbb dpt F41.

          Kepada rakan2 yg lain yg dah dpt surat tu, tahniah saya ucapkan. Kejelah dgn dedikasi kerana U all antara 200++ calon yg terpilih drpd 12000++ calon yg memohon. TQ

          • malaarepink

            betul…anyway…..i sentiasa doakan u success always….betul…if klu kiter keje benda yg kita minat…i'allah…akan mendatangkan keikhlasan dan ketekunan dalam apa jua tugas yg dipertanggungjawabkan….

            tq so much…coz perkataan “tahniah” setiasa xlekang dlm diri u….lepas ni ucapan “tahniah” tu akan kembali ketuannya semula….i'allah

            anyway…tahniah kat u juga…selalu la keep in touch ngan i…even i xpernah jumpa u…coz xsepat nk lapor diri kat “lalala” tu…hehehhe..

            ya…berkhidmat dengan hikmah dan dedikasi…semoga kiter sumer berjaya dlm bidang yg diceburi….aminnnnnnnn…..

      • corleone

        Saya yang sblm ini dpt result “Tertakluk kpd pengesahan kelayakan” telah dimaklumkan sebagai calon simpanan…so tunggu je la..kalu ada rezeki ada la tu..kalu takde bersyukur la dengan apa yg ada skrg…

  • elvis

    saya br dpt surat gak. ckp 29 ni melapor. surat penempatan diberi kat sana plak. kena la plak aku dr sarawak. pening gak pikir.. entah2 aku dapat keja kat putrajaya, n aku x prepare brg2 plak. or xkan aku nak dtg bwk brg2 complete trus… yg dr sabah/sarawak turun utk ambik surat penempatan tu je ke kat putrajaya?

    • kiluvco

      sy calon dr sabah! x dpt surat lagi. a'ah kena ka bawa semua brg ready2?

      • phoebekk

        hai semua….hai kiluvco..saya calon dari sabah juga..belum dpt surat juga :(..rasanya tidak perlu la bw semua brg dulu..better hadir taklimat dulu on 29hb, lepas tu baru arrange apa yg perlu..

      • ge_girl

        hi kiluvco..dr sabah bah kan?..join me and phoebekk @ facebook..dayz_bb@yahoo.com.

  • mike

    berapa hari kat putrajaya tu?

  • ge_girl

    sepa budak2 sabah yg dapat ni? e-mail sy k dayz_bb@yahoo.com

  • hafiz3g

    kpd kwn2 yg dpt status “Tertakluk kepada…” sila check nama kat link; http://putra3.spa.gov.my/online/semakonline/rd3
    sbb sy dah cfm hanya yg ada nama dlm tu je akan dpt surat tawaran. setakat ni midi85 dan malaarepink yg berstatus “Tertakluk kepada…” pnyer nama mmg ada kat dlm list tu. good luck to you all…

  • einjhr

    You guys dah dapat surat ker?Sy yg duk KL ni pun lum dapat lagi..huhuhu

  • gracie

    saya calon dari sarawak….kena melapor pada 29th…macam mana tentang surat akuan sumpah….? tak tahu lagi mana nak tinggal…..mediacal checkup kat klinik swasta boleh tak?

  • elvis

    helo gracie. saya dari kanowit (swk). anything email me elvis.hendrymut@yahoo.com.my or add me (YM) at elvis_unikl@yahoo.com. coz very few of us will be there.

  • ge_girl

    sy pun actually blm dapat surat original..tapi dah mintak tlg cik jastina faxkan covering letter tu jer sebagai bukti..nak tunjuk kat bos, utk persediaan awal..once agen, brpa org calon frm sabah ni?..kekosongan d sabah memang amatlah sedikit..:(

    • phoebekk

      sy pun lum dpt surat lagi..kalau monday pun lum dpt, sy akan call cik jasnita utk faxkan..so far dlm web ni dari sabah saya, ge_girl, kiluvco…nampaknya tdk ramai dari sabah ni..

      • ge_girl

        ok…so,3 org ja la kita ni kan stakat ni?..bah, kalau bujang gerentilah kna di putrajaya..:)..phoebekk ada fb ka?(facebook), wats ur email?..nanti kita sreta2 camana nasib kita urang sabah ni…manatau kna posting jauh..

        • phoebekk

          hi ge_girl, i've jz invited u to my facebook..add me pls..harap2 dpt kk la kita, bangunan federal sini pun masih baru kan?

    • kiluvco

      if u guys suda dpt surat , kestau k! is thr anything we need to do before flying off to putrajaya, i mean like medical check up stuff, or any pengesahan ka?

      • shafinaz

        salam kiluvco..
        a'ah..actually, before lapor diri byk gak bnde nk kene setel..

        1st of all, u kene reply surat setuju lantikan..anta 1 copy to SPA..
        yg lg 2 copy bwk mase lapor diri..

        2nd kene isi form maklumat diri pegawai lantikan baru (form color kuning)..
        kene fax or pos form tue ke JPA sblom 15 september 09..
        sy nk fax kn je coz die bg 1 copy je..so, nti yg ori kene bwk mase lapor diri..

        3rd nk kene angkat sumpah kt mane2 pesuruhjaya sumpah..
        nti kene fill up form angkat sumpah..bayar rm10 kot then die akn cop form tue..

        4th kene wat medical checkup..ade form doctor kene isi gak..kene wat x-ray..

        so, kite same2 doakn sesape yg blom dpt surat cpt2 dpt surat..
        so, bleh prepare.. 🙂 Amin..

        • Anonymous

          wah, byk benda juga mau kena kasi settle, asal la surat lambat sgt ni. medical check up tu kena wat kat klinik goverment jugak ka? Anyway, thanks for the info shafinaz.

          • Anonymous

            Thanks Shafinaz for the info..wah memang byk kena settle rupanya..sempat kah sebelum 29hb?surat lum smpi lagi..tadi sy tanya cik.Jasnita kalau boleh lmbt faxkan surat stuju lantikan tu, dia kata ok ja sebab surat lmbt smpi juga, yg penting 29hb lapor diri…ok lah camtu kan?..sepa2 yg lmbt dpt surat cam sy ni lega la sikit..

          • shafinaz

            No problem..sharing is caring kn.. 🙂

            to kiluvco..
            sy pn masih tertanye samada bleh wat kt spital private or x..
            coz dlm borang tu xde pn ckp kene wat kt spital gov je..
            die just suh bg pd doctor yg periksa kite..tue je..

            to phoebekk..
            mmg byk keje pn sblom lapor diri..
            sy nie even dh dpt surat..ape pn x wat lg..masih dok pk..x phm ape surat tue tulis..some instruction mcm confusing la..

  • mior

    sy pun tk dpt lagi..tertakluk kepada kelayakan..tp nama ade dlm list wesite tu..hahahah

  • newbie

    em.. nk tmpg tnye.. nnti time lapor diri.. kene bwk pape lg ker selaen dr dokumen2 yg diminta? lame ke x ek kene dgr taklimat or pape yg kene wt time lapor diri tu nnti? yg nie kene wat ker? http://epgspa.spa.gov.my/kmk/ em, takot gak nieh.. xtau akn dpt ktner n bile ek slalunye kene mule keje? sbb blum anta resign letter lg.. notis 2 bln plak tu.. ley ker gov tnggu? :-s

    • kiluvco

      http://epgspa.spa.gov.my/kmk/ ? ini apa benda? asal bila aku key in no ic, pop up message ckp ” tiada maklumat yang dicari”

      • einjhr

        newbie and kilivco..sy rasa itu untuk jawatan penyelia asrama jer…so don be konpius k..

        • shafinaz

          a'ah la newbie and kilivco..kn kt atas tue tulis untk jawatan penyelia asrama sahaja..heheh..
          td sy pn try masukkn no ic..same mcm kilivco dpt..pop up message ckp “tiada maklumat yg dicari”..huhuhu..

          einjhr..u kt kl kn?dh dpt surat? 🙂
          i pn kt kl gak..arap kite same2 dpt kl..xde la kene pindah nti..huhuhu..

          • einjhr

            Shafinaz..sy kat KL..tapi tak dapat surat lagi nih..awk dah dpt ker?
            tu la..harap2 kiter dapat KL jugak..add ym saya ein_4657@yahoo.com..nanti leh contact2

          • shafinaz

            einjhr sy dh dpt surat khamis last week..
            erm..sy dh add awk..
            nie email sy..fiena5781@yahoo.com.. 🙂

            midi85..awk pn kt kl ker?
            wah..jmpe kt putrajaya nti ek.. 🙂

          • midi85

            apsal lom dpt surat agi?alang2 duk kl…gerak je la g putrajaya amik by hand….dkt je pon…i da dapat da surat tuh…so lepak je la tunggu pas raye lapor diri…klu leh tau sape kmu sume,leh gak jupe sane kan klu de rezeki..

  • adiputra

    Aku tk dpt lg offer letter, tp last friday ada call SPA (Cik Jestina) ty pasal hal nih, dia cakap aku dpt dn dia suh tunggu offer letter sbb offer letter tuh masih lg berada di meja pengarah untuk di sign sblm di hantar kepada aku, masalah nyer skang korang rasa bleh dh ke aku notice untuk resignation letter kt company lama aku ye?? takut gak aku nk main tender je notice nih sbb bayang offer letter tuh tk nampak lg..

    bleh tk sesaper leh bg pendapat?? runsing aku nih..dh laa kt company lama kne notice 3bln…:(

    • ge_girl

      try mintak cik jastina tolong faxkan covering letter tu jer once pengarah dier dah sign..:)..tats wat i did

    • einjhr

      sy pun tak dpt lg adyputra…tapi dia kata dia dah hantar…masalahnye sy duk KL..smpi skrg tak smpi2 kat umah saya..wah..notice 3 bulan..lama jugak tuh…sy notis sebulan jer..tapi sy pun tak tau nak tender resign letter bila..sbb surat tuh sy lum dpt..kalau harini sy tak dpt sy pun nak call SPA tuh.

      • shafinaz

        sowie..x prasan msg br u nie..
        owh..blom dpt surat ek..
        call la cik jastina einjhr..
        mntk die fax cover letter dlu..mcm ge_girl wat..
        wish u all the best..InsyaAllah..ade rezeki u.. 🙂

        klu dpt, let me know k..i pn dok kl gak..
        i dpt surat khamis lps..

  • elvis

    kat sarawak ada kekosongan ke utk ptm ni? betul ke calon blm kahwin peluang tipis balik negeri sendiri berbanding ngan calon dah kahwin?

  • kiluvco

    lol

  • phoebekk

    jz got my offer letter jz now..now worry about tender surat resign esok, tadi call en.Yusran di JPA tanya jika kena posted nanti boleh report duty lewat tak, katanya tak boleh, 29hb tu lapor diri trus kerja…hard for me, coz sdh sah dan tetap dlm jawatan, kena bg notis 3bulan, cuti rehat tinggal 21hari, harap2 KJ consider dan kasi lepas awal..I pray for that..:(

  • adiputra

    offer letter dh dpt…g amek kt SPA putrajaya sendiri….lapor diri 29hb nih…

  • adiputra

    medical checkup leh buat kt hospital atau klinik swasta tk??

    leceh laa nk wat kt hospital or klinik kerajaan..sure ramai giler orrg…

    • shafinaz

      salam..

      to adiputra..
      sy pn tgh tension psl medical checkup nie..
      klu wat kt spital gov, tunjuk je surat tawaran..bleh wat checkup free..
      tp yg x best, ade mbr yg dh wat kt spital gov..tempoh nk dpt result paling awal 6 ari..ade yg smpai 3 minggu..cmne nie?

      so, sy pn klu bleh nk wat kt spital private je..sehari je bleh siap sume..
      tp jene kuarkn budget sndiri la kn..
      tue xpe..asalkn bleh..

      sy ade gak try call cik jastina nk tnyekn hal nie..tp x dpt2..
      awk try la call tnyekn plak..
      klu bleh wat kt private..senang ckit kn..

      • wehoo80

        hi shafinaz..

        betol tu, klu g check up kt spital kl dia ckp result kuar 5 oct nnti, so nak tak nak terpaksa jelah amik hosp gomen ni, sbb bende free kn, takkn ler org spa nak halau saper2 yg tak check up lg, at least pihak spital dh bg surat appointment tuk kite tunjuk time lapor diri nnti. so kpd kenkawan sumer x payah ler nak membazir duit wat kt swasta (klu bole le) , buat jelah kt hosp gomen, lambat pun lambat ler…duit tu baik simpan tuk raya…..

        • shafinaz

          hi wehoo80..

          btul gak ckp awk nie..
          smlm sy ade tnyekn pd kwn sy yg keje gov..
          die ckp result lmbt pn xpe coz nti mase lapor diri slalunye die x mntk pn result x-ray tue sume lg..
          klu ade bg..tp klu xde pn kn kite mesti dh ade surat appoinment dr spital utk ditunjukkn pd dieorg kn..
          so, xperlu risau klu result kuar lmbt pn..

          sy rase mcm nk wat kt spital gov plak bile wehoo80 ckp cmnie..huhuhu..
          coz smlm kwn sy dh nasihatkn..lmbt pn xpe..bkn kite je..ade 200++ ptm nk lapor diri nti..mesti ade yg x sempat gak kn..tambahan ade yg blom dpt surat pn..

          so, as conclusion…jgn membazir..wat je kt spital gov..heheh..
          duit kite simpan utk raye kn kwn2.. 🙂

          Thanks ye wehoo80..

      • ashida

        hai shafinaz…td sy ade col jpa..puan asmah…die kate medical checkup tu bole wat kt gov or private..xkisah…

        • shafinaz

          thanks ashida for the info..
          appreciate sesgt..
          so xyah la pening2 lg kn..
          huhuhu..klu rase x sempat, wat je kt private..

          thanks again.. 🙂

  • ge_girl

    at last..got my offer letter dy..keronyok ckit..dunno wat happen..heheh

    • kiluvco

      good for u! oh, i haven't received any letter yet! ni yg bikin berdebar-debar~ hey, can i have ur emel / ym?

  • newbie

    aah la kulivco ngn shafinaz.. link tu utk penyelia asrama.. xpasan..
    sbb cm tgk link tu tulis setuju terima lantikan.. trus xbace tajuk..
    phoebekk tol ker org jpa ckp cmtu? notis compny skng kene bg 2bln.. nie dh tnggal brp ari je.. kalo bos xbg.. kene byr 2 bln gaji ker? em..sedihnye.. xkn jpa/spa xley tunggu langsung ek notis kiter abis kt compny skng? nnti if dpt tmpt yg jauh2.. agk2 bleh tuka x? nk stay kt neg sndiri kalau bleh.. :-s

    • shafinaz

      hi newbie..

      setau sy klu nk tukar, mmg bleh..tp kene tukar suke same suke..
      kene la awk cr sesape yg nk bertukar ngan awk..so, bleh la awk blk ke negeri sendiri..
      tp x pasti plak bleh x nk tukar on da spot ri tu gak or kene gak g lapor diri ke tmp yg kite dpt tue dlu then br bleh apply bertukar..
      Wallahualam..kene g lapor diri dlu la kite 29 nie br tau cmne.. 🙂

  • newbie

    hye shafinaz.. tq jwbkan soalan sy.. bley tuka ek?
    tp dgr kate.. kalau nk tuka dlm kementerian yg sama sng skit.. tp kalo kementerian laen2 cm ssh skit.. tu pun ikot kekosongan gak.. emm..berdebar2 sngguh nk tau penempatan ktner..
    hrp2 dpt tmpt yg sy nk..xpun, hrp2 dpt jmpe org yg sudi tuka suke sama suke dgn sy nnti..
    psl medical check-up kirenye boleh la eh buat di hsptal gov? em, lame ke x eh proses checkup kalau kt gov? sbb b4 nie pnh buat kt klinik swasta je.. 1 ari je.. cume xray esoknye br dpt.. em, buat check up nie bley buat ari sbtu/ahd x? hehe.. sbb nk mintak cuti cm ssh je.. keje byk.. :-s

    • adiputra

      Kalau buat kt sepital or klinik private, weekend pun bleh buat…tuh yang bgs nye..hahaha…lg pun weekday kje so tk der masa…klu yg ada masa bgs laa pegi sepital gov…kalau yg ada budget tuh, bg laa peluang nih pada yang lebih memerlukan.. 🙂

      • shafinaz

        hi newbie n adiputra..

        klu g spital gov, tunjuk je surat tawaran perlantikan tue kite akn dpt wat medical checkup free..
        tp yg xbestnye..result just bleh dpt 6 ari – 3 minggu..
        mcm wehoo80 ckp la..klu kt hkl, result just akn dpt dlm 5 oct..perghh..lame tue kn..

        setau sy spital gov nie just open utk medical checkup on weekdays je..tue pn ade ari tertentu..sy pn x pasti ari ape..
        mcm kawan sy kt penang, spital gov just open utk medical checkup tiap2 ari isnin-rabu je..

        so, kene la pegi tnye kt spital dlu utk kepastian..
        sy pn blom decide lg nk wat kt mane..coz pening gak pk nie..

  • miss_kelantan

    salam…nak tny u all la yg da dpt surat 2.sy br je jmpe blog ni. ermm u all kene lapor diri katner ekk?

    • shafinaz

      hi miss_kelantan..

      lapor diri sume ktt JPM on 29 sept nie.. 🙂

  • newbie

    tq lg skali shafinaz n adiputra..
    em.. nk wt ktner je bgus medical check-up nie..
    sy 1 mende pun xbuat lg.. korg dh siap prepare sume mende ker?
    yg kene fax/anta/pos b4 15 sept cume borang maklumat diri ngn surat setuju terima je, kan? laen bwk time lapor diri, kan? em.. notis benti xbg lg.. korg sume mesti dh bg.. bestnye..

    • kiluvco

      Both of the letter, surat setuju trima and borang maklumat diri kena fax ke Puan Asmah ke?

      • shafinaz

        hi miss_kelantan and kiluvco

        surat setuju tue pos je ke spa ikut alamat yg dlm surat tue..
        die kn bg 3 copy..so, anta jela 1 copy ke spa..yg lg 2 copy bwk time lapor diri..
        utk borang maklumat diri yg color kuning tue, sy fax je to puan asmah..
        coz die bg pn 1 copy je..kang klu dh pos, nti mase lapor diri nk kene bwk yg ori copy…nk cr mane plak kn.. 🙂

        • kiluvco

          surat setuju tu kena pos kat spa ea? is there any dateline ka for that lapor diri letter?

          • shafinaz

            hi kiluvco..

            surat setuju tue mmg kene pos ke spa..1 copy je..
            erm, dateline utk surat lapor diri? ade dateline ker?surat yg mane?

  • miss_kelantan

    ooowhhhh..t bleh jmpe u all kat sane. kat auditorium kan

  • corleone

    Kepada Pegawai yang memohon sebagai KPSL dan mendapat keputusan Tertakluk kepada pengesahan kelayakan atau calon simpanan, sila hubungi saya di email pencell77@yahoo.com. Sy memerlukan maklumat anda semua untuk dibawa ke SPA sebagai perbincangan tentang peluang pegawai KPSL oleh CUEPACS.

    • adiputra

      KPSL tuh aper?? ada ape2 issue ke smpi CUEPACS involved ni??

    • Wanted

      If KPSL yg corleone makdsudkan tu bermaksud Kenaikan Pangkat Secara Lantikan (KPSL), saya mungkin dlm kump tersebut. Saya juga dpt result yg sama. Last week ada call Cik Jastina & dia kata SPA akan wat meeting today mengenai keputusan sama ada saya dpt or x post ni.

      wallahualam

  • laila2913

    little big frustrated…sbb smp skrg SPA msh belum bg status apa2 pun pd saya…
    mcm mana leh maklumat xder….

    • Wanted

      laila2913, cuba call Cik Jastina ptg ni or pg sok sbb last week dia ada cakap SPA akan wat meeting today berkaitan kes2 calon yg dpt result 'Keputusan tetakluk kpd pengesahan kelayakan'.

      Kalo ada update nanti laila2913 informlah kat sini.

      TQ.

      • laila2913

        nnt sye call cik jastina…tq wanted…

        • Wanted

          Tadi baru pas call SPA tp x dpt ckp dgn Cik Jastina. Ada peg lain yg jwb. Then saya tanyer status result saya tp derang kata masih blm ada keputusan. Bila saya tanyer bila boleh dpt keputusan or bila tarikh saya leh wat follow up semua, peg tu kata cuba lagi pas raye. huhuhuhuhhu…..
          Ternanti2 dibuatnyer…..

          semakin gelap gelita lah rasanya peluang nak dpt post ni. Ada member saya yg sblm ni dpt calon simpanan dah pun dpt surat tawaran from SPA.

          Utk sesiapa yg dpt result 'Tertakluk kepada pengesahan kelayakan' tu, apa status korang skrg??? Share2 arrr kat sini….

    • miss_kelantan

      laila..sy dlu pun mase check kat web die ckp maklumat xde.tp biler sy kol SPA dorang ckp sy punye KIV.alhamdulillah skang da dpt offer letter

  • futurePTM09

    wanted–> sy berstatus 'tertakluk kpd…' last friday i got offer letter..

    • Wanted

      futurePTM09, tahniah saya ucapkan. Sesuailah dgn nick name yg digunakan 'futurePTM09' akhirnya dpt gak ofer letter. TQ.

  • mior

    sy dapat ptm..tp saya tk pergi rasanyer…kalo tk pergi..bape lama kena blacklist ek?

    • futurePTM09

      tuk jawatan y same 3 thn…tuk lain2 jawatan 1 tahun

    • Wanted

      Knp x gi? Better mior gi melainkan ada alasan yg menyebabkan mior mmg xleh gi sbb kalo x gi kena blacklist for 3 years utk post F41. TQ

  • newbie

    hye semua..
    korg sume dh siap ke surat sumpah ngn medical check-up..
    sy lom buat lg.. emm..cmne nie..smpt ke? dh la bos mcm xbg benti..
    2-3 ari nie cm asyik berpk je.. any advise? medical checkup tu confirm ker boleh buat kt pvt/gov? takot gak penat2 buat kt pvt skali die xterima.. nk gov je ke.. :-s

    • adiputra

      Saya dah settle kan semua ari nih…medical check up buat kt sepital private je…surat sumpah buat kt kompleks PKNS level 3…pasal medical checkup tuh my friend masuk ari tu dia buat kt private je…no issue on that…

  • corleone

    Empat kawan saya yang senasib dengan saya berstatus 'Tertakluk kepada…' telah menerima surat tawaran masing-masing Jumaat lepas. Sy pula belum tahu lagi, esok baru nak find out dengan Cik Jastina

    • hafiz3g

      camne corleone, dah dpt result bkenaan status” Tertakluk…
      sy pun senasib dpt result camtu tp masih tak ada apa2 jawapan dr jpa

  • adiputra

    Senya Jerr Blog nih…Semua Dah Mood Raya Laa Ni Yer..

    Selamat Hari Raya Aidilfitri.. Maaf Zahir Batin…

    Jumper Kiter Di Auditorium JPM Pada 29th Sept 2009.. 🙂

  • rungsing

    Alamak..tk fax lagi…cmner wei..mmg tk dpt dah ker..

  • newbie

    Selamat Ari Raye.. Maaf Zahir & Batin sumer..
    em, psl medical check-up tu.. sy try wt kt gov.. spt biase..die ckp 2 weeks br dpt result.. ms g putrajaya nnti xde result check-up lg xpe, kan? sy br ade result xray je.. emm.. cmner ye? my friend ckp result check-up bg kt jbtn yg kite akn ditmptkan nnti.. meaning, ms lapor diri xde mende tu lg..xpe kan.. wuwu..

  • shafinaz

    Salam sume..
    Selamat hari raya.. 🙂

    Erm, aritu ade yg tnye..klu ade experience keje gaji sama ke mcm fresh grad?
    So, kebetulan sy berkesempatan tnyekn pd cuzen sy yg keje gov gak..
    die ckp..mule masuk tangga gaji mmg same mcm fresh grad..
    tp lps dh keje tue, klu sblom nie record KWSP kite sume cun..and previous position pn same gak ngan bidang keje kt gov nie, bleh apply mntk naik tangga gaji..tp byk proses la..huhuhu..
    tue ape yg dimaklumkn cuzen sy..Wallahualam.. 🙂

  • mhasri

    Salam. Encik Hafeez, saya Hasri. Saya ada kawan perempuan nak cari kerja. Ada ijazah IT dalam Sistem. Mempunyai 2 tahun pengalaman dalam pendidik dak kerani syarikat. Umur 24 tahun. Andai encik ada apa2 maklumat iklan, tlg bgtau saya ya. terima kasih byk2 encik…

    0137597992

  • corleone

    sy ada mendengar ada panggilan lapor diri untuk calon simpanan…ada sapa-sapa ada berita terkini?

  • rose

    i got it.. lapor diri 1 Dec 09.

    • corleone

      ouhhh…congrat…i still waiting..even the letter from SPA is in the hand but JPA hardly want to call and assign me..what to do..waiting and waiting…alangkah baiknya kalu pegawai-pegawai di JPA itu memahami hati dan perasaan orang-orang yang senasib dengan saya…tapi seringkali yang kedengaran mereka sahaja mahu kita memahami prosedur kerja mereka….:|

  • maam5657

    Salam dan selamat sejahtera…………
    Bagus untuk rujukan kakitangan awam.

  • ridaniez

    Aku rasa kecewa sgt ngan jpa.. aku lulus tertakluk kpd syarat utk ptd (masa result kluar oktober 2009). aku da post skroll tapi spi sekarang jpa x panggil2.. aku kol byk kali pegawai tu suruh tgu je.. x bagi tau lgsg bila masa yg possible akan dipanggil masuk.. padahal diorang yg buat keputusannya.. aku phm byk prosedur kena wat tp bila tanya diorg x explain pn.. da berapa bulan da ni..

    • corleone

      aku plak tunggu dari last Ogos 2009 utk jawatan F41, kalu call mmg mcm2 info yang aku dpt..ada yang mcm ni..yang lain plak ckp mcm tu..mmg2 laa yg aku dpt dgr…aku siap gi SPA n JPA lagi jumpa pegawai yang berkenaan..tp belum dpt2 surat tawaran…paling latest semlm aku dpt info dari SPA surat perlantikan akan dihantar ke JPA untuk urusan penempatan pada hari ini 20/01/10. Tp sekali tgk mcm pegawai SPA tu nak lepaskan tjawab tu ke JPA je..ye la dah selalu aku contact dia..pahni dia ckp aku kene call JPA plak so takde la nak terima call aku lagi…mcm tu la nasib org yang tak berapa bernasib baik mcm aku ni….

  • Lava Gurl

    yes!~~just got it!~ lama betul jadi calon simpanan..finally dapat surat..lapor 25 feb ni.. ada rakan2 calon simpanan lain yg dah dpt PTM F41??? 😀

    • corleone

      yeah…i got it too….finally my waiting come to the end..I went to JPA last friday..to collect my offer letter and this coming Feb 25 to receive the posting order…

      • Lava Gurl

        owh..bagus2~~jd kita blum tau jabatan mane kan???~~

        • corleone

          Belum tahu lagi…nnt 25 Feb, JPA akan bagi surat penempatan…

  • applemacs

    Ade sape2 yg dr Putrajaya nak tukar ke Penang untuk post PTM F41?

    • shah79

      saya berminat utk tukar, skrg bertugas di jksm putrajaya dan bercadang utk balik negeri pulau pinang..sila emel untuk maklumat lanjut…

  • applemacs

    shah79, saya dah emel awak

  • rmiey

    Saya nak cari spe2 yang nak tukar suka sama suka ke Putrajaya dari Sabah/Labuan.Sape2 yang minat email saya rmiey_malek@yahoo.com

  • rmiey

    ader spe2 x nak tukar suka sama suka dari Sabah/Labuan ke Putajya x?minat email saya k rmiey_malek@yahoo.com

  • hafiz3g

    Salam corleone tempoh masa dapat surat offer and surat lapor diri dr JPA tu brp lama? sy blum dpt surat lapor diri tp dah cfm dpt PTM F41. En.hisham dr SPA call sy baru2 ni dan cfm dr calon simpanan kpd tawaran PTM F41.

    • corleone

      Saya dapat surat lantikan F41 akhir Januari then bersama ngan surat tu ada surat arahan lapor diri pada 25 Februari 2010. Pada 25 Februari 2010 saya diberikan surat penempatan ke Kmt. Pelajaran. Saya lapor diri ke pejabat sy skrg pada 1 Mac 2010.

      • hafiz3g

        pd pendapat awak, perlu x sy tender surat resign sekarang? sy perlu bg notis berhenti 45hari kpd company sekarang.

  • liena

    salam..last week saya ada call SPA dan alhamdulillah dia kata saya dpt tawaran lantikan tetap F41. surat x sampai lagi..awak dpt kat kementerian pelajaran kat putrajaya ke? kalo dah ada experience, dia ambil kira x?

    • atul84

      liena..boleh tak awak kongsi no tel SPA tu..saya ada call tapi dia suruh tunggu je surat..kalau ada surat tu ada la katanya~~nak juga confirmation whether dapat ke tak melalui telefon ni..TQ ye

  • hafiz3g

    salam smua, info berkenaan tarikh lapor diri PTM F41 terkini adalah pd 24 Mei 2010 akan datang. surat tawaran & lapor diri telah dikeluarkan pd 29 April lps. kpd kawan2 calon simpanan yg berjaya saya ucapkan tahniah. insyaallah kita jumpa di putrajaya nanti.

    • atul84

      hafiz, awak dah dapat ke suratnya?Kalau dah dapat update kat sini ye.

    • airazm

      Saya da dapat surat..saya gi amik sendiri hari jumaat lepas di JPA..kepada semua yag berjaya, jumpa di sana k…:)

      • atul84

        airazm,
        kalau nak amek surat tu jumpa sape ye?jumpa puan asmah ke?

        • airazm

          atul84,
          saya jumpe pn asmah..kebetulan masa call pn asmah hari jumaat lepas, surat baru siap n dia xpos laie..so saya pickup sendiri je surat…:)

        • muzajb

          salam…atul mcm mne atul tau yg dpt ptm f41…call ker?

          • Anonymous

            biasenye org dari jpa akan call pastu surat akan menyusul..boleh try check ngan puan asmah no tel 88854262. kalau susah call, try send email. saya send email kat puan fatimah, fatim@spa.gov.my lepas 2-3 hari dia reply

          • Anonymous

            oo ye ker?tq…org jpa koll atul ker?

          • Anonymous

            ye diorg ada call..melalui email pun diorg ada maklumkan

    • min

      salam..saya x dpt lagi surat..ari tu call, depa baru pos hari jumaat..dlm offer letter tu dia tulis ape? saya now ni keje badan berkanun, same post, leh sambung servis dari tempat lama ke?nak refer kat sape ye? SPA or JPA?

      • hafiz3g

        ini adalah jawapan drpd pegawai JPA yg berkenaan;
        Asslamualaikum, dan Salam Sejahtera.

        Saya diarah merujuk emel yang dihantar pada 30 April 2010.

        Untuk makluman, Jabatan ini telah menghantar panggilan melapor diri jawatan Pegawai Teknologi Maklumat Gred F41 menerusi surat Jabatan Perkhidmatan Awam yang bertarikh 29 April 2010. Oleh yang demikian, pihak tuan diminta mengambil perhatian dan tindakan sewajarnya berhubung perkara berkaitan apabila menerima surat kelak. Majlis lapor diri akan diadakan pada 24 Mei 2010 di Jabatan Perdana Menteri, Putrajaya.

        Sekian, harap maklum.

        ZAMRI BIN HJ. MOHD JALIL
        Sektor Perkhidmatan Gunasama
        Cawangan Pengurusan Perkhidmatan Gunasama
        Bahagian Perkhidmatan
        Jabatan Perkhidmatan Awam Malaysia
        T: 03 8885 4281
        F: 03 8889 2205

        • min

          dlm surat tu ada mention x, kene buat medical checkup ke,etc? dia ade letak posting kat mane ke? risau plak posting ni..harap2 kat putrajaya la..

          • airazm

            min,
            mmg kene wat medical checkup..masa lapor diri baru tau dapat posting kat kementerian mane..dalam surat just mention lapor diri dengan JPA…

  • muzajb

    salam, mcm mana nak tau dapat PTM 41 tue?call or kena tunggu surat daripada spa?spa ada keluarkan senarai nama yang dapat PTM 41 x?

  • reeny06

    Salam, nak tanya .. kalau kita tak setuju kementerian yang dia bagi masa lapor diri, boleh tolak ker. Means boleh berhenti on the spot ker.. Yelah.. mana tahu kena hantar tempat jauh2…

    • muzajb

      jgn r tolak..sayang..rugi..ramai lg yg nak jwatan PTM nie….hantar tempat jauh2 tue x kot…samada putrajaya ..@ KL @ balik negeri..mcm tu je rasanya…ikut kekosongan gak…jgn risau…

      • reeny06

        saya ada problem, bos tak bagi lepas.. kena bagi 2 bulan notis. kalau tak kena byr dua bulan gaji + komisen yang dah ambik masa project sekarang. Kalau tolak keje gomen ni memang sayang. tapi kalau ambik kena keluar duit beribu2 byr pada company. hmmm pening gak..dah slow talk ngan bos…tak bagi jugak,,,macam la company ni bleh bungkus kalau saya takde.. camner yer

  • hafiz3g

    Saya dah dpt surat tawaran jawatan PTM F41 dan surat lapor diri semalam. kena buat medical checkup dan akuan pesuruhjaya sumpah. dikehendaki lapor diri pada 24 mei di auditorium jab.perdana menteri Putrajaya pukul 8.30pg.

    • muzajb

      Tahniah…

  • racd

    same also .. dapat f41 tp rugi kos x konfirm f32… adoi2…

    • muzajb

      salam, mcm mana nak tau dapat PTM f41 tue?call or kena tunggu surat daripada SPA?SPA ada keluarkan senarai nama yang dapat PTM f41 x?

      • racd

        tunggu surat…
        surat akan dikeluarkan oleh spa..
        senarai x pasti lak..
        lapor diri di jpm 24 ni…
        then baru dpat penempatan..

        leh cal pn asma 03-88854262

        • min

          depa consider x org yg dah ade family yek? harap2 dpt yg terbaik utk diri n family.Amin

    • min

      so, awak terima x offer tu?

  • racd

    off couse terima.. 1.. kalau saya tolak lagi 3 tahun baru pangil interview utk jawatan yang sama.. 2… mulai tahun depan semua jawatan p&p akan lalui exam, assesment dan baru interview(same as PTD) 3.. Dah lama asyik tolong je pegawai almaklum le jawatan PPTM ..

  • nizam

    Agak2 ade lagi x pengambilan bagi PTM thn 2010 ni?
    Dulu ms tahun 2008 aku gagal ms interview sbb aku xbwk surat beranak original, so interviewer xberminat nk interview aku. Tahun 2009 aku lgsg xdipanggil, so aku harap thn ni aku berjaya dipanggil interview..itupun klau ade lagi pengambilan thn nih..

    • lia

      xde surat beranak tak leh ke??aduuiii

  • Rxh@wmj

    engkau ingat orang govt tu bijak bijak ke.aku ada sorang kawan dulu kerja bank tidak tau buat redemption letter yang kitaorang senang senang boleh buat.itu belum suruh buat posting trn lagi tu, tapi tau tau dia hilang,cabut berenti tak bayar 24 hr notice,aku jumpa kat masjid negara dah kerja gomen.ni nak jawab soalan kat atas tu,study pun takat mana, CGPA berapa?yang sebenarnya ialah diaorang penemuduga tu amalkan taklid buta.

  • azuan

    nizam: pengambilan terkini PTM untuk temuduga 2 minggu ni. sila semak nama di laman web SPA.

    rxh@wmj: jangan sempit sangat pemikiran tu. memang bukan semua orang bijak. CGPA bukan penanda aras “bijak” seseorang. mungkin dia dapat 3.75 sebab meniru, bodek pensyarah. pokok pangkalnya pada diri. ada kriteria tertentu yang digunapakai oleh tukang penemuduga untuk mengambil pekerja. jadi serahkan nasib anda kepada Allah sahaja.

  • Nhza_84

    salam..20hb nie saya ada intebiu ptm kt alor star…..apa benda perlu sy stdy utuk jwtn nie….tolong2 harap membantu…

  • Ismikhair

    :), biasenye interview tu dalam brp org ?… ada org ckp 10 orang satu2 masa..betul ke ?

  • mai

    saya pernah pergi iv PTM tahun lepas… takde grouping.. sorang2… 29hb ni kene panggil iv lg.. harap2 dapatla kali ni…

    • Ant_war2001

      ada sesiapa yang dah di interview untuk PTM tak. apa soalan yang panel interview tanya kali ni?

  • Nhza_84

    saya baru ja lepas interview td di alor star…..panel 2 orang…sorg cina sorg melayu…yang dia tnya pasai diri kita,experinece kerja dan kemahiran it yg kita ada……………

    • Wan87mail

      in malay or english?

    • guest

      Nhza panel ada tanya pasal isu2 semasa ?

  • Wan87mail

    ada pertanyaan dari saya…
    situasi saya skang nih, sy belum grad lg…tp dh abis belajar…grad jangka bulan oktober tahun 2011….
    tp sy dpt paggilan temuduga Jawatan ini.
    Boleh ker sy di terima kerja????

    • http://pulse.yahoo.com/_ZY2JOPZNDIY4IPII4Z6SO2Y44U Ka

      tak ada masalah. janji bawak je transkript result semua sem. wan interview bila dan dimana?

  • Puvana86

    Saya pun ada interview untuk jawatan sama Selasa (26/10/10) ni..saya ni non-malay , jadi peluang untuk diambil tu macamane yek?ada pe kuota tak..anyway , tips yang bagus hope it helps, thanks =)

    • http://pulse.yahoo.com/_ZY2JOPZNDIY4IPII4Z6SO2Y44U Ka

      tak pasti mengenai kuota. tapi saya rasa peluang sama sahaja.puvana interview di mana yar?

      • Puvana86

        Di Suruhanjaya Perkhidmatan Awam,Jalan Cenderasari . Hmm nervousnye..tak tau apa yang akan ditanya.

  • ali

    resume dlm bm ke bi

  • Puteri

    interview kat SPA Putrajaya sangat bagus… 1st: Proses Register sangat cepat.. 2nd: Ruang menunggu sangat selesa 3rd: bilik temuduga juga sangat selesa…
    baru balik interview PTM F41 kat putrajaya tadi. alhamdulillah traffic ok, interview pun ok jgk n depends on REZEKI bak kata org SPA tu…

  • Txt

    Saya dapat calon simpanan PTM tahun ni. Agak2 ada chance tak utk dipanggil taun depan ( 2011 ) sblm abis tempoh simpanan…?

  • http://butikbabymama.blogspot.com/ bbm

    ada x jawabs setiap soklan ni..hihi

  • http://butikbabymama.blogspot.com/ bbm

    khamis kene interview

  • sf

    sy copy soklan2 di sini yer untuk rujukan.mohon di halalkan.tq..

  • rozita

    tuan, boleh saya minta jwpn tepat ttg
    Contoh Soalan Temuduga PTM F41 yg tuan senaraikan tu?

  • Af

    Ada berita pengambilan utk tahun ni?

    sbb sy tgk dlm website SPA baru kluar status ‘MELEPASI SYARAT-SYARAT SEMASA YANG DITETAPKAN OLEH SURUHANJAYA’ pada 28/05/13 yang lepas.

    ada sesiapa lagi?

    • Noor Idayu

      Saya pun sama

  • Guest

    @AF, saya pun dapat status yg sama pada 28/5/13 yang lepas.

  • @mzultech

    Assalam semua… Selamat Menunaikan Ibadah Puasa… TAHNIAH & GOOD LUCK juga pd semua yg akan duduki exam 27/07/13 nanti… Just nak share something, PANDUAN PEPERIKSAAN MEMASUKI PERKHIDMATAN PEGAWAI TEKNOLOGI MAKLUMAT GRED F41. Tp kalau dah ada, takpelah bleh baca sekali lagi kan… Link seperti berikut : http://imej.spa.gov.my/dev/pdf/panduanexam/PEGAWAI_TEKNOLOGI_MAKLUMAT_F41.pdf

  • raja segaran

    ya.. saya pun daapt 27 ni .. kat semambu , kuantan …hua hua hua hua …

  • ijan

    first time amik exam nie pd 27/7 nie kat mitc melaka…waaaa takut nyerr….

  • Emi

    Walaupun dah lama tapi post ni masih relevan untuk rujukan calon exam Pegawai Teknologi Maklumat

    Peoplesoftresume.com

  • Suhazli Muhamad

    salam.terima kasih utk soalan2 ni..saya calon temuduga ptm 2016..wuhuuu neves lah!hehehe..

  • Harith

    Salam, saya nak tanya, percentage soalan dalam ni yang keluar berapa ye? yang mana dah hadir interview tu boleh share ke apa soalan2 yang ditanya? terima kasih

  • Mick

    Salam. ada sesiapa tahu bila result interview June 2016 keluar? terima kasih

  • Mick

    saya gagal. tahniah pada yang berjaya

    • Meor

      saya dapat calon simpanan…tp ranking hujung haha