Browse By

Antara Public Mutual dan ASB

Baru-baru ini seorang rakan sepejabat menyatakan minatnya untuk menyertai unit amanah (unit trust) dan bertanyakan cara untuk menyertainya. Lebih spesifik lagi beliau bertanyakan apakah keuntungan dengan menyertai Public Mutual dan cuba membandingkannya dengan ASB. Saya tidaklah begitu arif mengenai selok belok pelaburan tetapi berdasarkan pemahaman saya, pelaburan di Public Mutual dan ASB adalah berbeza walaupun matlamatnya adalah sama iaitu untuk mendapatkan keuntungan bagi pelaburnya.

Perbezaan paling jelas di antara Public Mutual dan ASB adalah daripada segi jaminan keuntungan. Jika anda melabur di dalam unit amanah seperti Public Mutual, keuntungan anda tidak dijamin sebagaimana yang digembar-gemburkan menerusi iklan atau oleh agen unit amanah. Saya boleh mengatakan bahawa anda akan mengalami risiko kerugian besar jika anda tidak faham atau tidak tahu cara untuk melabur. Keadaan ini berbeza jika anda melabur di dalam produk-produk PNB seperti ASB, ASN, ASW2020 dan seumpama dengannya kerana pelaburan anda telah dijamin sepenuhnya oleh kerajaan. Anda tidak akan mengalami sebarang kerugian walau sesen pun malah anda tidak perlu tahu bagaimana hendak melabur. Apa yang perlu anda pastikan adalah untuk kerap menambah simpanan di dalam akaun anda agar pulangannya di tahun hadapan adalah lumayan.

Namun, ini tidaklah bermakna melabur di dalam unit amanah adalah merugikan. Seperti yang saya nyatakan tadi anda akan rugi jika tidak faham cara melabur. Jadi, belajar dan fahamilah cara melabur jika dengan cara itu anda mampu beroleh keuntungan berlipat kali ganda berbanding melabur di dalam ASB. Keuntungan atau pulangan yang diperolehi di dalam unit amanah boleh mencapai sehingga 30% atau lebih setahun bergantung kepada keadaan ekonomi berbanding ASB yang secara purata 7% sahaja. Setiap yang menguntungkan pasti memerlukan usaha dan risiko yang lebih, terpulanglah kepada anda untuk menentukan sama ada berani atau tidak mengambil risiko tersebut. Untuk makluman anda, ketika ini sudah begitu ramai menjadi jutawan dengan melabur di unit amanah dan tidak semua daripada mereka mempunyai kelulusan yang tinggi.

Selain itu, Public Mutual dan unit amanah lain kebanyakannya mempunyai Penasihat Syariah masing-masing. Sebagai pelabur Islam kita mempunyai pilihan untuk melabur di dalam dana-dana mereka yang telah diperakui halal dan sentiasa dipantau pergerakannya mengikut garis panduan Islam. Berkenaan isu ASB pula, hanya baru-baru ini sahaja Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan menfatwakan pelaburan ke atas ASB sebagai harus. Sesetengah pihak masih curiga dengan hukum yang dikeluarkan, anda boleh membaca post saya berkenaan isu ini di sini.

Apa pun paling utama anda harus mempunyai ilmu yang cukup untuk melabur. Pelaburan mampu menjana lebih banyak wang kepada anda, dan pelaburan juga mampu menghabiskan simpanan anda. Jika anda masih tidak jelas tentangnya pelaburan, silalah dapatkan maklumat yang cukup dan bertanya kepada yang arif tentang pelaburan. Buku-buku tulisan Azizi Ali, Sunthara Segar dan Persatuan Pengguna Pulau Pinang mengenai pelaburan amat bagus untuk dibaca. Saya pasti selepas anda memahami tentang pelaburan, anda akan merasa seronok untuk melabur dan anda tidak takut untuk menghadapi risiko yang bakal dihadapi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
  • Firdaus

    Penerangan yg bagus.

  • http://www.mohdhafez.net hafez

    Semoga penerangan ini dapat menjelaskan kekeliruan yang timbul.

  • BunYan

    Sekiranya ada perkara dalam tindakan kita meragukan atau was-was dalam kaedah syarak hendaklah ditinggalkan. Pilihlah yang Islamik. Untuk melakukan sesuatu tindakan hendaklah dengan ilmu. Pelajarilah selok belok pelaburan, InsyaALLAH. Anda akan tahu kelebihan Unit Amanah Saham Swasta setelah melabur. Perlu ingat bahawa inflasi semakin meningkat dalam sekitar 5% oleh itu pilihlah tempat simpanan wang yang boleh memberi pulangan lebih daripada itu. Simpan untuk masa depan. Persediaan diri & keluarga yang suatu masa memerlukan wang semasa keadaan terdesak. Hidup bukan sentiasa dalam zon selesa. Gandakan wang anda ditempat yang boleh memberi pulangan terbaik. Untuk dapat laba mesti berani menghadapi risiko.

    BunYan.

  • isham

    mmg bagus penerangan ni, tp kita tak semestinya tunggu duit tu datang sendirinya pada kita, seharusnya kita perlu ada cara untuk membiakkan duit kita. jalan yang seharusnya diambil adalah jalan yang berisiko. contohnya sekiranya berniaga pun ada risikonya. terpulang pada diri masing-masing. pandai jaga diri, pandai jaga duit. uruskan sebaik-baiknya. ok bye

  • http://investpublicmutual.blogspot.com investPM

    i reckon honestly mutual funds are suitable for those with low financial knowledge or limited time to monitor their own investments.

    for those with higher level fin knowledge and extra time on their hands, its more exciting and rewarding to enter the stock market directly.

    -investPM-
    http://investpublicmutual.blogspot.com

  • doktorvok

    bagusla.. penerangan nie… public mutual baru je kerugian besar pada 13/10/08…. penerangan ko nie buat orang berfikir 100 kali bila nak buat investment..

  • atanhemisfera

    lu dah kutip duit org , pas tu lu declare rugi…. barang lu……

  • syah

    fahami apa unit amanah public mutual, konsep mudah simpanan masa sederhana atau panjang dan displin untuk menyimpan , cth mudah formula 100, simpan rm100 sbln selama 35 thn blh dpt rm1 juta base purata return 15 % sthn

  • Muaz

    Apa yang penting kita mesti tahu status kehalalan tempat yang kita nak laburkan tu, insyaalah rezki yang kita dapat akan berkat walaupun sedikit. dan sekiranya ragu2 (syubhah) takyah la sertainya. contohnya ASB ramai dikalangan cerdikpandai agama yang masih mempertikaikan statusnya. wallahu a’lam.

  • MDn0R

    saya mrupakan salah seorang dari pelabur public mutual..

    # mengikut pengalaman saya, saya tak pernah pun rugi atau kehilangan duit sepanjang melabur setahun yang lepas walaupun kebelakangan ini banyak saham yang jatuh termasuklah saham public mutual…

    # sebnrnye konsep nye mudah je, kalo kita tak jual saham waktu harga tgh jatuh kita sbnrnya tak rugi ape2..duit kat dalam tu mmg takkan hilang..kalo pergi jual jugak,mmg la rugi..sebab harge da kurang dari harge yang kita beli..
    ..sepatutnya kite kena jual waktu saham tengah naik tinggi..so, selagi saham tak dijual selagi tu duit kita takkan hilang/rugi

    # ASB mmg dijamin oleh kerajaan tetapi semua unit amanah swasta termasuk public mutual pula dijamin/ diinsurankan kepada Amanah Raya Berhad..jadi misal kate sesebuah bank itu bankrap sekali pun,duit kita takkan hilang..sama jugak seperti deposit wang yang mana ianya dijamin/ diinsurankan kepada PIDM seperti yang diiklankan kat tv tue

    # dari segi kehalalan pula, unit trust public mutual mmg 100% dijamin halal kerana pelaburannya sentiasa dipantau oleh panel Syariah.berbanding ASB status nya sekadar harus kerana ade pelaburannya pada kilang rokok..kalo tak percaya cuba tgk prospektus ASB..biasanya PUNB akan hantar ke rumah pelabur atau boleh mintak kat pejabat pos

    # sekrang ni la kita kena byk kan melabur sebab harga saham tengah murah..sebagai cth; harga saham semasa saya adalah sekitar 18 sen ke 19 sen seunit…info ni boleh didapati dalam paper utusan malaysia..sewaktu saya beli harga dalam 30sen seunit..mmg kalo diikutkan saya tengah rugi tapi saya takkan hilang duit selagi tak jual saham tersebut..bayangkan kalo sedikit masa nanti harga kembali kepda 30 sen..bermakna saya sudah untung sekitar 12 sen seunit..tak ke lumayan tue..

    # jadi,nasihat saya jgn takut untuk melabur di unit amanah yang lain untuk kembangkan kewangan kita..lagipun KWSP pun da bagi kemudahan untuk kuarkan 20% dari simpanan kwsp untuk melabur ke dalam unit amanah

    sekadar untuk berkongsi

  • BunYan

    Salam, semua.
    Saya setuju dengan komentar MDnOR yang bagus. Jangan takut melabur unit amanah swasta yang Islamik. Berani hadapi risiko apa-apa jua sepanjang kehidupan kita. Sekarang masa amat sesuai untuk membeli unit-unit dana yang murah ( Pelabur yang amat bijak ).

    BunYan, Bera,PHG.

  • padil_79

    aku dah labur duit dalam pm dah dekat 3 tahun…mula2 byk untung but sekarang dah rugi cket ..tp aku tau sekarang ,masa yang paling baik untuk terus beli secara borong sume saham tu coz aku dah jelas coz harga tu tentu akan naik semula seperti masa2 tahun 97-98 dulu dah aku jangka kalu dah naik nanti aku punye unit mesti dah untung kurang2 pun 2x ganda coz aku dah beli byk pada harga murah sekarang. jgn takut beb…nie bukan skim cepat kaya,,..org kita nie terlalu takut dan x nak cepat bertindak tambah2 kalau keuntungan tu x nampak depan mata. pahala dan dosa tu x ditunjuk segera di depan mata tapi dikumpul dan dihitung serta ditunjukkan dikemudian hari…yang paling penting macamana kita nak kumpulkan semua tu sekarang……macam tu jugak la pada pelaburan unit amanah……..( aku ingat nak jadi ejen p-time la..urus sendiri…..leh tambah income gak…lagi bagus…)

  • gaster123

    camna nak jadi agen haa? mesti peluang kerjaya pun best ni..

    • azrina

      Salam…saya baru je berpeluang baca crite kat sini… gaster 123 dah ambil exam FMUTM ke ? Klu dah tahniah. Klu belum mulakanlah, kerna kerjaya ini macam kita buat amal jariah jugak, mengajak kawan, keluarga, yang kenal ke yang tak kenal ke menabung demi masa depan dan yang sewaktu dengannya. Saya ni bukanlah orang yang pandai akademik, takat habis sekolah je. Mula2 ambil exam FMUTM – FAIL… menangis macam budak kecik. Tapi teruskan juga. Sekarang saya ada dalm 50 client. Ramai dikalangan kawan2 start Rm1K dan top up min RM 100…Kiralah pasif income dalam tempoh 3 tahun …Biar lambat asal berkat. Klu lebih tu Bonus!

    • daud sapar

      nak jadi ajen senang jerr..

      kol kami..lepak2 kat island red coffee..

      smue soalan terjawab…nak x nak tuu jerr..

      tel:013 2467788

  • SyedZ

    Saya adalah salah seorang konsultant Public Mutual. Teruja dengan posting Public Mutual vs ASB. Beginilah, pelaburan adalah penting tetapi selalunya bakal pelabur akan melihat berapa peratus keuntungan setiap tahun dan adakah risiko kerugian pelaburannya tinggi. Mungkin ini penting, tetapi pelabur mestilah tahu berapa lama masa pelaburan yang hendak dibuat.
    Bagi pelabur bijak yang mempunyai masa pelaburan 3 atau 5 tahun ke atas, saya amat pasti beliau tidak akan menghiraukan keadaan badai ditengah tengah waktu pelaburannya kerana yang amat penting adalah dihujung waktu pelaburannya. Tetapi, sekiranya pelabur hanya mempunyai masa 1-2 tahun sahaja, maka ASB adalah jawapannya. Bagaimanapun, tepuk dada tanya selera. Mungkin agak susah untuk difahami di sini, tetapi, saya pasti sekiranya anda open minded, dengar atau bacalah berkenaan dengan trick pelaburan. Saya boleh membantu sekiranya anda berada di sekitar Subang. Saya tidak menekankan pelaburan anda di Public Mutual, tetapi melebihkan pengetahuan pelaburan kerena saya mempunyai software program untuk tujuan simulasi. Masa yang ada gunakanlah. Sekali terlepas, tidak mungkin boleh diganti…

    • yazmi

      aslamualaikum..

      sy minat dengan penerangan tuan.macam mana nak dptkn software simulasi tu??tq

    • fairul

      berminat untuk mengetahui pelaburan di public mutual.inginkan info lebih berkenaan pelaburan ini fairul 0132595883

  • falakh

    saya setuju dengan pendapat Syedz. masa inilah kita melabur dalam unit trust terutama dalam public mutual, sebab saya salah seorang pelabur yang baru melabur pada bulan november yg lalu. ketika saya melabur RM1k, nilai saham saya 0.1368sen sunit, and saya memiliki lebih kurang 6,961.85 unit saham, di samping saya membuat potongan melalui bank RM100 sebagai pelaburan tambahan. dan pada 7.1.2009, saya mendapat satu statement daripada pihak public mutual bahawa pelaburan saya telah memberi keuntungan sebanya 6.43% atau RM70.72 dalam masa dua bulan saja. berbeza dengan ASB selepas setahun baru dapat 7%. seminggu lepas saya masuk, 5 lagi rakan saya masuk dengan RM1K, n ketika itu nilai saham 0.1344 sen seunit. dan pada tarikh yang sama 7.1.09, mereka mendapat keuntungan sebanyak 9.52%. lebih daripada ASB. so bagi mereka yang ada duit dalam RM1K n merasakan duit sebanyak itu tidak akan digunakan dalam tempoh tiga tahun, adalah amat bagus sekali melabur dalam public mutual. satu pelaburan jangka panjang yang bagi saya selamat. sebagai orang islam pilihlah saham yang islamik. saya syorkan melabur dalam Public China Ittikal Fund (PCIF) yg ketika ini harganya sekitar 0.1388 sen seunit. semak dalam http://www.publicmutual.com, n klik pada fund prices.

    • afif

      saya tak faham r masuk 1K untungRM70.72?

  • UseDee

    Pendapat MdNor tu bagus….Dalam kemelut ekonomi sekarang, kita kena memahami dua senario. Pertama Penjual dan Kedua Pembeli…. Dalam keadaan kejatuhan harga saham SIAPA YANG UNTUNG….PENJUAL ATAU PEMBELI??tentulah PEMBELI sebab dengan harga murah kita mampu gandakan uniholder kita…so teruskan matlamat sebagai JUTAWAN apabila berusia 55th….WAsallam

  • Nana Zakuan

    a very good article..saya adalah pengguna ASB dan bercadang utk melabur dalam PM [Public Mutual], article ini sangat membantu, tQ

    • daud sapar

      nana dah labur blum???

      klu nak labur ..labur lah dgn saya…..insyaallah saya akan bimbing sebaik mungkin

    • lie

      kita malabur kedua2 nyaaaaaaaa………

  • ferdaus

    oklah disini biarlah sy terangkan..sebenarnye sesuatu perniagaan itu hendak mendapatkan asas teras kepada islamic adalah tidak mudah ini kerana perniagaan akan dilihat dari segi aspek oleh bank negara terutamanya yg melibatkan investment.So apabila libatnye investment nie secara tak langsung perkara ini dikawal selia oleh suruhanjaya security.Balik kepada topik..public mutual memang dah banyak yang menang anugerah pengurus dana islamic terbaik asia,dan jenama nye telah diperakui oleh Readers Diggest iaitu suatu badan yang menganalisis saham diAsia.Oleh itu jenama nye jugak telah dipercayai.Public juga telah menguruskan hampir 39% pasaran unit trust diMalaysia.Ia juga telah dikenali unit trust NO 1 in malaysia.Dari segi syariah public mutual mempunyai suatu badan shariah yang melihat dari segi sudut aspek dana yang dilaburkan.Badan tersebut diseliakan oleh suatu badan yg lain yang tiada ikatan dengan public.

    Kalau korunk nak tahu terkenal or tak..tgk jerlah disurat khabar.contohnye semalam iaitu 25/2/09 akhbar utusan.setakat ini track pulangan selama 27 tahun keuntungan yg paling minimum setahun adalah 13%.(ia bermula operasi sejak 1997) so 1998 dah gawat tapi ia still bertahan.so 2008 sekali lagi gawat tetapi public terus diiktiraf NO 1 unit trust di Malaysia.

    Kepada mereka yang berminat boleh berjumpa orang berurusan unit amanah dan ingin mendapatkan pandangan juga boleh menghubungi saya
    melalui:

    hp 0136291443
    email: henrygyuz@yahoo.com
    Ym:henrygyuz@yahoo.com

  • http://www.senang2u.com Wan Imran

    Pelaburan yang boleh menjamin keuntungan hanyalah Pelaburan Pak Man Telo. Pada pendapat saya saudara tersilap dengan mengatakan Pelaburan ASB terjamin keuntungan. Sebenarnya tidak, yang terjamin hanyalah modal. Bukan keuntungan.

  • http://www.portaljutawan.com mazri

    Penerangan yang sangat bagus.

    notobn.blogspot.com

  • MDn0R

    i'm back….

    bakal2 pelabur area putrajaya + lembah kelang + kajang + serdang + puchong + shah alam + bangi + atau di mana2..kalo nak penerangan lanjut bleh call saya…

    017-2562467 (MdNor)
    nak email pon boley… mdnor032@gmail.com
    rajin2 masuk lah sini…website baru je up..:)
    http://public2u.blogspot.com

  • aliacob

    cuba dulu baru tau. saya dah invest dan dah rasa pulangannya. kalu rajin bukalah web p. mutual (fund prices) Buat kajian sikit. Tak rugi kalau belajar. Kalau rasa boleh untung barulah melabur. Skrg ni tengah murah dan sedang naik balik harganya. 2 bulan lepas saya beli RM 5k PCIF dan untung RM 700 taqpi tak jual le sebab harga tengah naik. Kalau ada yang berhajat nak buat pelaburan bolehlah contact saya 0195588461 itu pun kalau berada di manjung dan kawasanx yang sewaktu dengannya.

    • razi

      itu nasib anda baik tapi berbeza dgn saya yg rugi melabur di piadf.beli pada harga 0.243sen dan skrg harga 0.1820..hakikatnya utk menaik semula ke harga asal memakan masa .jadi kena swicthing ke fund yang ada potensi.. harus diingat risiko tetap ada..

      • suhaimi

        dalam hal ini ajen juga main peranan yg penting…ya betul kena buat switching,tapi ajen juga boleh mencadangkan supaya ada buat dolar cost averaging.Kalau ada yang berhajat nak buat pelaburan bolehlah contact saya 0136678229 Mohd Suhaimi

    • Anonymous

      Betul tu,, org kita sepatutnya mencontohi sahabat2 kita dari kalangan org Cina. Mereka ni, selamba je dtg ke branch pub mutual walau tanpa ejen. Nak kena ada kesedaran lah pasal pelaburan di kalangan org kita.

      kenapa kita boleh berbelanja ribuan ringgit setiap tahun, sedangkan kita tak boleh nk belanja untuk diri kita masa tua.

      renung2 kan/..
      Sesiapa berminat, sila lawat blog saya di http://myblog.materazi.com
      Saya berada di Shah Alam/..

  • haris

    Pandangan saudara tidak tepat.malahan membaut pelaburan dlm ASN pun tidak dijamin malahan terdedah dengan kerugian dan ketirisan apabila ekonomi negara dan dunia mengalami kejatuhan serta kemelesetan.Rasanya saudara boeh mengeluarkan idea dan pandangan yang boleh mengelirukan orang ramai. Mana ada jaminan jika kita membuat simpanan dan pelaburan. Jaminan hanya ada pada bank simpanan nasional. cuba saudara lihat di pintu masuk BSN. Lain-lain bank tidak dijamin termasuklah ASB,ASN dan sebagainya.

  • aziz

    Pendapat saudara memang saya sangat setuju.
    Sebelum saya mengenali Unit Amanah… memang pada pandangan saya kita HARUS utk simpan di ASB dll kerana tiada tempat lain yg kita boleh harapkan utk dapatkan pulangan yg agak tinggi. Kalu ada pun di Bank Rakyat… tapi peluang tu dah ditutup lama dah… hanya utk mereka2 yg 10 tahun lepas je… pulangan Skim under Bank Rakyat tu memang best… purata 20% setahun…
    Pada awal 2008 saya ada menbuat pelaburan di sykt Unit Amanah A dgn agen merangkap kawan saya……
    Tapi disebabkan kegawatan, nilai pelaburan saya menurun (adat lah tengah gawat). Saya tidak boleh salahkan sesiapa kerana inilah risiko utk melabut dlm Unit Amanah (Unit Trust)…
    Jadi, saya dah buat beberapa analisa dan pencarian mengenai Unit Amanah ini since November 2008, kebetulan dlm tempoh krisis ekonomi terkini. Pada mulanya saya dapati Unit Amanah yg terdapat di Malaysia semuanya sama…. dapat memberikan pulangan yg agak menarik…. antara 10%~15% setahun… (utk jangka panjang)
    Tetapi saya tidak berhenti membuat analisis data2 yg ada… dan akhirnya saya dapati terdapat beberapa perbezaan yg ketara diantara sykt2 Unit Amanah ini…
    Kesimpulannya, saya dapati beza utama adalah peluang pulangan atau keuntungan pelaburan… Di mana hasil kiraan data2 analisis tu, Public Mutual boleh memberikan peluang pulangan yg jauh lebih tinggi…
    Saya pun terus melabur dlm Public Mutual pada Jan 2009…. Dan alhamdulillah… Setakat ini dah ada nilai keuntungan 15%!! baru 4@% bln dah dpt sebanyak ini…
    Akhirnya setelah saya fahami dengan teliti selok belok palaburan dalam Unit Trust ini, saya dapati sebenarnya risiko dlm pelaburan Unit Trust ni terlalu kecil… Dengan syarat kita fahami apa yg kita lakukan dan apa yg harus kita lakukan pada masa2 tertentu…. petunjuk2 semua da depan mata, cuma kita nampak @ tidak, cari @ tidak…
    saya pun mengambil keputusan utk jadi agen Public Mutual Unit Trust…
    Dan alhamdulillah…. setakat 3 bulan saya jadi agen Public Mutual, pelabur2 saya secara purata peroleh keuntungan 4% sebulan….

    Bagi mereka2 di sekitar Johor Bahru~Kuala Lumpur… Utk mendapatkan penjelasan lanjut boleh call saya
    Aziz 0127979234
    aziz_mahat@yahoo.com

  • liza

    Salam Mohd Hafez…saya sekarang tengah buat perancangan untuk melabur dalam unit trust pb..saya berminat nak melabur dalam pb dana islamic asia equity..apa pendapat c'hafez?macam mane ngan prestasinya? atau pun c'hafez ada cadangan lain..

    mekasih>>liza

  • afif

    invest 1K utg RM70.72????kurang faham dgn komen di bawah…sesiap boleh bagi penerangn

  • halimah

    sy baru je beli pcif dgn harga 0.1864 sen 1 unit.dgn modal 3k dan bulan2 potongan akan dibuat mlalui mybnk2u sya.skg….ya cuma perlu tunggu harga naik kepada yg asal 0.25 sen 1 unit..dalam unit trust sya dimaklumkan lebih byk unit saham sya lg bagus…
    betul ke???
    agak2 jika sya simpan dalam masa 10 thn, berapa pulangan yg akan sya dapat? cukup ke untuk tabungan sayapd hari tua??

    • zamri

      Unit Amanah harga berubah (Variable Price) yang anda beli perlu sentiasa di awasi. Jgn tunggu hingga 10 tahun, Anda target sendiri berapa peratus (%) keuntungan yang anda mahu. atau berapa peratus risiko (kerugian) yg anda sanggup hadapi. jika harga naik (NAV) 0.2051 sen. anda telah untung 10%
      anda kena monitor sendiri, jgn suruh orang jaga investment anda.

      • Anonymous

        SLM…c zamri,cadangan c zamri tu bagus gak.tp lps jual nk park kat mana?duit tu nk pkai bila?dah pkir psl inflation?bg sy langkah c halimah tu adalah cara yang paling selamat coz dengan kaedah standing instruction kita akan mendapat harga sama rata n tak perlu pkir psl harga.namun,sekiranya berlaku kejatuhan harga….ia adalah satu peluang untuk kita tambah pelaburan.
        unit trust adalah kaedah simpanan untuk jangka masa panjang.adalah tidak d galakkan untuk kita melabur kurang dari 3 tahun.tetapi,amatlah baik untuk jangka masa panjang kita.Ambik konsep mudah…di samping kita menabung,duit itu akan berkembang dengan keuntungan dan risiko akan berkurangan klau buat SI dan long term investment.lain kali kita bincang lg..byk nk kongsi ni.

  • suhaimi

    MITOS LAZIM TENTANG UNIT AMANAH
    Salah satu mitos paling lazim tentang pelaburan di dalam unit amanah adalah MEMILIH TABUNG YANG MEMPUNYAI REKOD PULANGAN YANG BAIK. Ini MERBAHAYA kerana prestasi lampau bukan petunjuk untuk prestasi masa hadapan. Tabung yang mempunyai prestasi paling tinggi pada tahun terdahulu TIDAK SEMESTINYA akan mempunyai prestasi yang sama pada tahun ini.

    MITOS KE DUA adalah ” unit amanah adalah untuk spekulasi bersifat jangka pendek “. Ramai pelabur menganggap unit amanah seperti saham, menjual dan membeli tabung dalam usaha untuk mendapatkan keuntungan yang cepat.

    PELABURAN UNIT AMANAH ADALAH UNTUK JANGKAMASA SEDERHANA DAN PANJANG.

    Umumnya tempoh pegangan haruslah sekurang kurangnya 5 tahun atau lebih. Apabila pelabur memikirkan tentang strategi pelaburan, mereka harus bertanya sama ada strategi tersebut bersesuaian dengan jangkamasa pelaburan mereka.

    “LEBIH MURAH LEBIH BAIK” merupakan satu lagi mitos yang popular. Ramai pelabur memikirkan bahawa tabuung unit amanah yang mempunyai harga unit yang rendah adalah lebih baik kerana mereka boleh memiliki bilangan unit yang lebih untuk jumlaj pelaburan yang sama.

    Tabung yang berharga RM0.50 seunit tidak lagi mahal jika dibandingkan dengan tabung yang berharga RM0.20 seunit. Jika anda melabur sebanyak RM1000-00 ke dalam tabung yang RM0.50 seunit berbanding RM0.20 seunit, ianya akan memberikan nilai pelaburan yang sama memandangkan tabung tabung ini bersandar kepada aset aset asas yang dipegang oleh tabung tabung tersebut. video
    Dicatat oleh Mohd Suhaimi Sumaji di 11:02 AM 0 ulasan
    RETIREMENT PLANNING
    A lot of people have a lot of questions about retirement. Will my 'Golden Years' be really golden? Who will sponsor my retirement years? How much will be enough?
    If you desire to sit back, relax and enjoy the luxuries of your golden years, then you need to engage in careful planning, ensuring that plenty of funds are set aside. How can you ensure that you have a substantial retirement fund? Start saving today no matter what your age is! As a matter of fact, it is never too young to start planning for your retirement by setting aside a regular amount of savings in a systematic manner. By starting earlier, it only means exploiting fully the effects of compounding returns on these savings over time. As the saying goes, “It is the young person you are today who determines the living standard of the older person you one day shall be.

    Ask yourself this question, “Would what I am doing today for retirement do justice to the old man I one day shall be?”

    Being professionally trained, me as a Unit Trust Consultant are equipped with the expert knowledge, skills and technology know-how to assist clients in their retirement planning by projecting the amount needed to fund a blissful retirement; and implementing unique, comprehensive plans to accumulate such funds. Take tomorrow into your own hands and start saving for the lifestyle you want.

    WHAT IS YOUR AMOUNT RM ???????
    Dicatat oleh Mohd Suhaimi Sumaji di 10:51 AM 0 ulasan
    Friday, June 5, 2009
    Bagaimana Cara Untuk Melabur Dalam Unit Trust?

    Sekiranya ada diantara anda yang berminat untuk melabur dan membuka akaun Unit Amanah atau Unit Trust, terdapat dua kaedah untuk anda memulakan pelaburan/perancangan kewangan anda melalui Unit Amanah. Melalui Kaedah Tunai. Jumlah minima yang diperlukan untuk membuka akaun adalah RM1000. Pembayaran adalah melalui Public Bank Bhd. Jumlah pelaburan adalah tidak terhad. Jumlah minima untuk membuat Regular Saving ialah RM100. Melalui pengeluaran simpanan akaun 1 KWSP. Pengeluaran ini membenarkan ahli KWSP yang mempunyai simpanan melebihi RM5,000 dari jumlah Simpanan Asas di dalam Akaun 1 melaburkan sebahagian daripada jumlah simpanan tersebut melalui Institusi Pengurusan Dana (IPD) yang diluluskan oleh Kementerian Kewangan. Jumlah simpanan yang boleh dilaburkan mestilah tidak kurang daripada RM1,000.00 dan tidak melebihi 20 % dari jumlah simpanan yang melebihi jumlah Simpanan Asas di dalam Akaun 1. Pelaburan boleh dibuat setiap 3 bulan sekali. Umur pelabur mestilah kurang dari 55 tahun. Syarat-syarat am prosedur di bawah Pengeluaran Pelaburan Ahli yang lain masih kekal dan tidak berubah. Sebelum melabur, anda dinasihatkan mendapatkan info dan nasihat dari Unit Trust Consultant yang bertauliah. Sayalah tu šŸ˜€ Suhaimi 013 667 8229
    Dicatat oleh Mohd Suhaimi Sumaji di 11:02 PM 0 ulasan
    Dividen KWSP bagi 2008 hanya 4.5%.

    Dari-: Malaysiakini-Berita kurang baik untuk pencarum Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) – kadar dividen bagi tahun 2008 serendah 4.5 peratus.
    Menurut mereka, kadar itu terlalu rendah walaupun prestasi KWSP adalah baik dalam tempoh sembilan bulan pertama 2008 sepertimana dalam pengumuman keputusan prestasinya bagi suku ketiga tahun lalu. Setiausaha Agung Kesatuan Kebangsaan Pekerja Bank (NUBE), J Solomon berkata, pencarum mengharapkan kadar dividen yang lebih baik kerana KWSP mendakwa pihaknya telah melabur dengan bijaksana dalam sekuriti jangka panjang. ā€œKWSP patut berkongsi keuntungannya dengan membayar kadar dividen yang lebih tinggi kerana kemelesetan ekonomi telah mengakibatkan ribuan orang hilang pekerjaan,ā€ tambahnya. Anggota Majlis Eksekutif Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC), A Sivananthan juga berkata, beliau mendapat tahu bahawa dividen KWSP bagi 2008 adalah 4.5 peratus. Ekoran itu, beliau berkata KWSP sepatutnya menukar para penasihat pelaburannya kerana kadar dividen tersebut, hanyalah separuh daripada dividen yang dibayar oleh Permodanan Nasional Berhad (PNB)
    Dicatat oleh Mohd Suhaimi Sumaji di 8:44 AM 0 ulasan

    Di dalam buku Total Money Makeover yang ditulis oleh Dave Ramsey, saya tertarik dengan petikan berikut ā€œSavings without a mission is garbage. Your money needs to work for you, not lie aroundā€ .

    Saya tertarik kerana, ia memberi kesedaran kepada kita bahawa adakah portfolio simpanan atau pelaburan kita sekarang ini menguntungkan? Dan sebagai umat Islam, menjadi kewajipan untuk kita menilai adakah ianya halal?Disini saya kongsikan beberapa perbezaan asas dari segi pulangan antara beberapa jenis simpanan yang lazimnya dimiliki oleh orang-orang biasa:

    Akaun simpanan biasa

    Simpanan mimima sangat rendah, berisiko rendah dan juga mempunyai pulangan yang sangat rendah. Biasanya orang ramai menggunakannya untuk akaun masuk pendapatan

    EPF

    Simpanan wajib untuk simpanan hari tua ini secara umumnya memberi pulangan yang agak rendah.

    ASB

    Terlalu banyak isu dibincangkan sejak beberapa tahun yang lepas. Dan saya yakin bahawa pelaburan ASB bercanggah dengan Syariah. Pada Tahun 2006 saya telah keluarkan duit saya dan masukkan ke dalam Islamic Unit Trust. Ada pendapat mengatakan ianya Harus. Ada pendapat yang mengatakan ianya Haram. Namun begitu, saya sekadar berkongsi pulangan ASB seperti berikut:

    2003 9.25%
    2004 9.25%
    2005 9.25%
    2006 8.55%
    2007 9.00%
    2008 8.00%

    Saham

    Selain berisiko tinggi, mempunyai pulangan yang tinggi dan memerlukan duit yang banyak, anda juga memerlukan ilmu, keprihatinan dan kepakaran yang tinggi terhadap pelaburan tersebut.

    Fixed Deposit

    FD adalah simpanan yang dijamin selamat dan menjanjikan pulangan tetap tetapi rendah. Purata pulangan FD ialah 3%-4%

    Unit Trust

    Unit Trust have a diversified portfolio. Jadi kerugian in certain portfolio will be offset by gains in others. Secara umumnya, UT adalah antara pelaburan yang selamat dan menjanjikan pulangan yang memuaskan berbanding pelaburan yang lain. Sebagai umat Islam, kita wajib memilih Shariah UT dan kini telah banyak syarikat kewangan menawarkan Islamic UT.
    Dicatat oleh Mohd Suhaimi Sumaji di 7:27 AM 0 ulasan
    Wednesday, May 27, 2009
    Top 10 Questions to Ask When Preparing for Retirement
    Just because retirement seems like the right thing to do when you reach a certain age doesn't mean it's for everyone. There's also the issue of what retirement means to you. Do you consider retirement as a time to stop or as a time to just shift your focus? However you view retirement, you will need to make a decision at some point whether or not it is right for you. When trying to decide whether or not to retire, ask yourself these 10 questions.

    1. Do I Really Want to Retire?
    You've dreamed of the day when you can retire but do you really want to retire? With all the medical breakthroughs, people are living much longer than their parents or grandparents, so retirement could last 25 or more years. With out some serious planning, it might be difficult to survive emotionally or financially for that many years.

    2. How Much Money Will I Need to Retire?
    This is the question almost everyone wants answered when they start thinking about retiring. It is also the hardest one to answer because no one answer fits all. It all depends on their lifestyle and retirement goals.

    3. Should I Accept an Early Retirement Package?
    In an effort to cut costs, companies offer early retirement packages to some older employees. These severance packages can be extremely attractive but before you accept an early retirement package, be sure you evaluate whether or not it's a good decision for you and your needs.

    4. Will I Work After I Retire?
    Even though retirement is seen as a time to stop working, you might want to continue working well into your retirement years. There are some things you need to know if you plan to work after your retirement age.

    5. Will Working After Retirement Affect My Retirement Income?
    You have worked your entire adult life for retirement and now if you would like to work some while retired you should get all the retirement benefits you have earned. We all expect this but just like planning for retirement you should also plan your new career during retirement. If you donā€™t plan properly you could lose or be denied some of your retirement benefits.

    6. Am I in My 50s or 60s With No Retirement Plan?
    If you are in your 50s or 60s and have little or no retirement savings, donā€™t panic. Itā€™s not too late but you shouldnā€™t procrastinate any longer. You will have to be very creative with your planning but it can be done.

    7. Do I Know My Net Worth?
    Your net worth is a good indication of where you are financially at this moment in time. I recommend preparing a Net Worth Statement at least once a year. The first time you prepare this statement will be the most difficult since you will be starting from scratch. Each time you figure your net worth in the future, you should have all the information and documents on hand.

    8. Do I Have a Retirement Budget?
    Budgeting after retirement is similar to budgeting before retirement. The same rules apply, just the outcome is different. Budgeting before retirement is done to help you reach your financial obligations and have enough set aside to meet your retirement goals. Budgeting after retirement is done to help you reach those goals and maintain funds through your remaining years.

    9. Have I Reviewed My Retirement Plan Often?
    A comprehensive review of your retirement plan every few years is almost as important as having a retirement plan. What you save for retirement is one of the most important financial challenges you might face in your lifetime so make sure you review and monitor it often.

    10. Am I Prepared for Retirement?
    OK, youā€™ve made up your mind that someday you are going to stop the 9 to 5 grind and kick back and enjoy yourself. If you are like most, you have some idea of what the ideal retirement should be. If you are like most, you procrastinate about preparing for retirement. If you are serious about your retirement goals, you must start to prepare right now, not tomorrow.

    Thank you and wassalam.
    MOHD SUHAIMI
    Unit Trust Consultant
    PUBLIC MUTUAL BERHAD
    HP# 6013-6678229
    Dicatat oleh Mohd Suhaimi Sumaji di 4:53 PM 0 ulasan
    Tuesday, May 26, 2009
    6 DEADLY INVESTING MISTAKES

    These are scary times for anyone trying to build or preserve their retirement accounts. Today's roller coaster ride of economic ups and downs is enough to churn stomachs in all but the most steely nerved passengers. Is this simply another predictable, even healthy, correction in a long-term bull market? Or are we poised for an investor meltdown? No one knows for sure, of course. Even a modern-day Nostradamus couldn't tell us what's going to happen tomorrow. But no matter what, avoiding these six costly investment mistakes will help you to keep your head above today's troubled waters. Stick With Fundamentals Most financial professionals believe the current slump is a predictable — and even healthy — correction in the long-term bull market. Other forecasters are far more gloomy. Either way, it's critical to avoid these potentially deadly mistakes. Mistake No. 1: Panicking Over Market Fluctuations “Fluctuations in the market are a natural part of our economic cycle,” says Stacy Francis, Certified Financial Planner and founder of Francis Financial in New York. “When the market is in a downturn, it may seem logical to cash out and go home, but before you do that you may want to think about your long-term goals for that money.” Market downturns, even recessions, are relatively common occurrences in a free economy. A recession is defined as a decline in Gross Domestic Product, or GDP, for at least two consecutive quarters, making it rather easy for us to slip into one. But they have become shorter duration and less severe than they were in the past. According to studies by Ned Davis Research, since World War II, the average expansion in our economy has lasted 57 months, while the average recession has lasted 10 months. In the past 20 years, according to the study, we haven't had a recession last longer than eight months. All of this suggests the rules of the game of profitable investing remain pretty much the same. During the current bumpy ride, investor concerns are focused on such things as the effects of the subprime mortgage crisis, the price of oil and the threat of a recession. While any of these may seem of formidable proportion, they are probably no worse than the concerns that bothered investors in the 1960s or the 1980s, or any other period. “Many people sell low and buy high because emotion drives their investment decisions,” says Lisa Featherngill, CPA/PFS, member American Institute of Certified Public Accountants. “Remember, you haven't lost money until you actually sell the security. “If you decide to sell, buy something else right away. Studies have shown that your investment returns will suffer dramatically if you miss the best days of the market. Nobody knows when the best days will occur, so stay invested.” In short, investing for a financially healthy retirement still calls for the same kind of common-sense approach that has worked so well in the past. Most experts predict that the long-term future will most likely mirror the long-term past. That is, a steady pattern of economic growth with periods of expansions, recessions and downturns in the market. Mistake No. 2: Reacting to Daily Economic Reports “In an effort to sell newspapers and air time, the media trains investors to look out for the next economic number of the day,” says Jordan Kimmel, managing director at Magnet Investment Group in Randolph, N.J. “Whether it's employment numbers, capacity utilization or inflation statistics, there is always a number of the day to tempt investors into overreacting. In reality it is nonsensical to react to daily economic reports. No investment strategy is better than identifying superior companies and holding them while letting your money compound over time.” Mistake No. 3: Turning Off Your Buying During a Downturn Some of the world's most successful investors made their fortunes by buying when everyone else was selling. But that's not easy to do. Investing steadily during market downturns may be too much of a psychological adventure for most of us, but there is a system that enables almost anyone to take advantage of those tempting buying opportunities. It's called dollar-cost averaging. “Dollar-cost averaging calls for spending a fixed dollar amount each month or quarter on a specific investment or part of a portfolio, regardless of the ups and downs of the share prices,” says Francis. “By following this pattern consistently, you will purchase more shares when prices are low and fewer shares when prices are high.”For example, if you decide to spend $500 each month on purchasing shares, you will be able to buy only a few shares if the price is $100 per share. However, if the price goes down to $50 the next month, the same dollar investment will buy twice as many shares. “By making regular and consistent purchases over a longer period of time, your cost basis — the total amount you pay for a security — is spread out. That provides a cushion against normal market price fluctuations,” says Francis. “Dollar-cost averaging is a time-proven and effective way to minimize the effects of emotion in financial management,” says Kimmel. Mistake No. 4: Trying to Time the Market “It's better to invest regularly, without regard for the general condition of the economy or the direction of the stock market,” says Darrell J. Canby, CPA/CFP and president of Canby Financial Advisors, in Natick, Mass. “Timing the market, trying to determine the best time to buy specific stocks, rarely works,” he says. “You might get lucky once in a while, but your luck isn't likely to last.” Rick Willeford, M.B.A. and CPA/CFP, in Atlanta, says simply, “Market timing and day trading are for suckers. The financial press makes money from advertising, and they do that by keeping you breathlessly chasing the latest tip or fad. They make money whether you win or lose.” Waiting for stocks to hit the “bottom” before you buy or hit the “top” before you sell has long since proven to be a loser's game for investors. Select the stocks or mutual funds that you buy only on the basis of sound fundamentals. Mistake No. 5: Not Maintaining an Appropriate Asset Allocation If there is one point that virtually all financial advisers agree on, it's the critical need for you to maintain an asset allocation suitable to your personal circumstances. Asset allocation refers to the process of dividing your investable assets among stocks, bonds and cash. The diversification mix that is right for you at a given point in your life will depend on such things as your age and your tolerance for risk. If your retirement is years away, most experts recommend relatively heavy investments in equities, 60 percent or more of your total portfolio. “However, if your time horizon is less than three years,” says Certified Financial Planner Greg Womack from Edmond, Okla., “stay in fixed investments like CDs, short-term bonds and money markets.” Once you allocate your assets in the manner right for your circumstances, it's important to rebalance at least once a year. As the price of equities goes up or down, the ratio you have established will change. If the value of your equities has risen, you may want to sell off some of them to restore your original ratios. If their value has dropped, moving more cash into equities may be appropriate. “If your portfolio is largely within an IRA or other retirement plan, consider rebalancing every quarter,” says Womack. “If it is regular, taxable money, consider at least annually, perhaps more during extremely volatile periods. For a rebalancing strategy to work, you must own assets that don't react the same way over differing market conditions.” Mistake No. 6: Abandoning Your Investment Strategy “Creating a plan such as dollar-cost averaging and sticking with it under all market conditions is the way to maximize your returns,” says Kimmel. “Human nature makes it difficult for the average investor to stick to an investment strategy unaffected by emotion. Sometimes it's fear; sometimes it's pure greed. Either way, allowing emotions to affect your investing decisions is certain to damage your financial future.” Womack agrees. “It's human nature to chase hot sectors that have already made a significant move,” he says. “It's also natural to panic and sell-out when everyone else is doing the same.” While it may be the natural thing to do, it's not the smart thing, according to Womack. “It's important to have an investment strategy and stick to it. Remember: If the headlines are full of it and everyone else is doing it, you're probably too late.” There is, of course, much more to the maintenance of an investment portfolio that may well help you sleep during these scary investment times. However, sticking with these common-sense fundamentals will go a long way toward achieving that end.
    Dicatat oleh Mohd Suhaimi Sumaji di 5:10 AM 0 ulasan
    Soalan Lazim Pengeluaran Pelaburan Simpanan Ahli
    Adakah KWSP bertanggungjawab ke atas kerugian pelaburan di Institusi Pengurusan Dana (IPD)?
    Ahli bertanggungjawab sepenuhnya ke atas pelaburan dengan IPD. Ini bermakna jika berlaku kerugian, KWSP tidak akan bertanggungjawab untuk memberi sebarang ganti rugi kepada ahli.

    Apakah Pengeluaran Pelaburan Simpanan Ahli dan siapakah yang layak membuat pengeluaran ini?

    Pengeluaran ini membolehkan ahli KWSP yang belum mencapai umur 55 tahun dan mempunyai simpanan yang melebihi ā€˜Simpanan Asasā€™ dalam Akaun 1 untuk melabur sebahagian dari jumlah simpanan tersebut melalui IPD yang diluluskan oleh Kementerian Kewangan.

    Apakah maksud Simpanan Asas?

    Simpanan Asas adalah satu jumlah simpanan dalam Akaun 1 yang ditetapkan mengikut umur bagi membolehkan ahli memperoleh simpanan minimum sekurang-kurangnya RM120,000.00 ketika berumur 55 tahun dan ianya tidak boleh dikeluarkan sebelum umur ahli mencapai 55 tahun. Bagi maksud pelaburan, ahli dibenarkan membuat pengeluaran pelaburan sebanyak 20% daripada amaun yang melebihi Simpanan Asas dalam Akaun 1. Kuantum Simpanan Asas akan dikaji semula setiap 5 tahun.

    Bilakah Simpanan Asas ini terpakai?

    Simpanan Asas ini terpakai dalam dua keadaan iaitu:
    (i) Pelaburan Simpanan Ahli (Akaun 1)
    (ii) Pengeluaran Umur 50 Tahun mulai 1 Januari 2013.

    Bilakah tarikh kuatkuasa Simpanan Asas ini?

    Simpanan Asas berkuatkuasa mulai 1 Februari 2008 bagi Pelaburan Simpanan Ahli dan 1 Januari 2013 bagi Pengeluaran Umur 50 tahun.

    Apakah tujuan Simpanan Asas?

    Adakah ini satu lagi diskriminasi untuk golongan berpendapatan rendah?Simpanan Asas bertujuan untuk memastikan ahli mempunyai simpanan sekurang-kurangnya RM120,000.00 pada umur 55 tahun untuk membiayai keperluan persaraan. Jumlah ini membolehkan ahli menggunakan simpanan mereka sebanyak RM500.00 sebulan selama 20 tahun bermula daripada umur 55 tahun sehingga ahli berumur 75 tahun. Jumlah RM500.00 sebulan diandaikan boleh membiayai keperluan asas ahli setelah bersara. Ini bukanlah satu diskriminasi, sebaliknya untuk memastikan golongan berpendapatan rendah mempunyai simpanan persaraan asas yang mencukupi apabila mereka bersara kelak.

    Apakah formula yang digunakan untuk mengira Simpanan Asas ini?
    Pengiraan Simpanan Asas adalah berdasarkan jumlah amaun minimum yang diperlukan oleh seseorang ahli untuk membiayai keperluan asas ketika mereka bersara. Kajian KWSP telah mendapati seorang ahli yang telah bersara memerlukan sekurang-kurangnya RM500.00 sebulan untuk membiayai keperluan asas mereka. Tempoh 20 tahun iaitu 55 tahun hingga 75 tahun adalah berdasarkan jangka hayat ahli. Bagaimanapun, jumlah Simpanan Asas ini akan dikaji setiap lima tahun.

    Adakah Simpanan Asas di dalam Akaun 1 boleh dipindahkan ke Akaun 2 bagi membolehkan ahli membuat pengeluaran pra-persaraan?
    Tidak. Simpanan dalam Akaun 1 tidak boleh dipindahkan ke Akaun 2. Bagaimanapun, simpanan di dalam Akaun 2 boleh dipindahkan ke dalam Akaun 1 pada bila-bila masa bagi menambah simpanan persaraan ahli.

    Bolehkan ahli menambah simpanan mereka dengan menggunakan kaedah caruman sukarela untuk mencukupkan Simpanan Asas?

    Ya. Ahli boleh menambah simpanan mereka dengan membuat pilihan mencarum secara sukarela atau mencarum melebihi kadar berkanun. Bagaimanapun, caruman tersebut akan dimasukkan ke dalam Akaun 1 sebanyak 70% dan Akaun 2 sebanyak 30%.

    Apakah syarat-syarat yang melayakkan ahli untuk mengeluarkan kredit di bawah Pengeluaran Pelaburan Ahli KWSP daripada segi kelayakan di dalam Akaun 1?
    Ahli hendaklah mempunyai simpanan melebihi jumlah ā€˜Simpanan Asasā€™ dalam Akaun 1 pada tarikh permohonan dibuat bagi membolehkan amaun minima pelaburan sebanyak RM1,000 atau tidak melebihi 20% daripada jumlah yang melebihi ā€˜Simpanan Asasā€™ dipindahkan ke Institusi Pengurusan Dana (IPD) yang dilantik.

    Bagaimanakah kaedah pengiraan untuk mengetahui kelayakan amaun pelaburan ahli?

    Kaedah pengiraan amaun kelayakan pelaburan ahli adalah seperti berikut:
    (Jumlah Baki Akaun 1 ā€“ Jumlah Simpanan Asas) x 20%

    Contoh Pengiraan Kelayakan Pelaburan Ahli :

    : Baki Akaun 1 pada 01.02.2008 adalah RM 55,000.00 dan
    Umur ahli adalah 30 Tahun di mana jumlah Simpanan Asas ahli adalah sebanyak RM 18,000.00.

    : (RM 55,000 ā€“ RM 18,000.00 ) x 20%
    : RM 7,400.00

    12. Berapa kerapkah ahli boleh mengemukakan permohonan untuk skim ini?
    Ahli boleh mengemukakan permohonan setiap 3 bulan selepas tarikh terakhir pemindahan dibuat dengan
    syarat baki dalam akaun 1 ahli memenuhi syarat kelayakan Simpanan Asas.

    13. Adakah ahli yang berumur lebih daripada 55 tahun perlu mendapatkan surat pelepasan kawalan daripada
    KWSP untuk mengeluarkan simpanan mereka yang telah dilaburkan melalui Pengeluaran Pelaburan Ahli

    di Institusi Pengurusan Dana (IPD)?
    Ahli hendaklah mempunyai simpanan melebihi jumlah ā€˜Simpanan Asasā€™ dalam Akaun 1 pada tarikh
    permohonan dibuat bagi membolehkan amaun minima pelaburan sebanyak RM1,000 atau tidak melebihi
    20% daripada jumlah yang melebihi ā€˜Simpanan Asasā€™ dipindahkan ke Institusi Pengurusan Dana (IPD)
    yang dilantik.
    Dicatat oleh Mohd Suhaimi Sumaji di 4:45 AM 0 ulasan
    WILL YOUR EPF MONEY BE ENOUGH FOR YOUR RETIREMENT?
    WILL YOUR EPF MONEY BE ENOUGH FOR YOUR RETIREMENT?

    Will your EPF money be enough for your retirement?

    Much has been written and documented, both locally and overseas, about individuals underestimating how much money they will need for retirement that youā€™re probably very familiar with the issue! So, the only relevant question now is:

    Are you going to be one of those unfortunate people?A typical Malaysian, aged 40, who spends RM60,000 this year maintaining his lifestyle will need an estimated RM108,000 to fund his first year of retirement when he stops working at 55, if inflation averages 4% a year, between now and then.

    Even if he only lives until heā€™s 74, heā€™ll still need an accumulated total retirement fund of RM1.9 million* by the time heā€™s 55. That is an astoundingly large sum for most people, but if you take sensible steps to make your money work harder, you can move a long way towards achieving that goal.

    Thankfully, the Employees Provident Fund (EPF) has allowed you (through the EPF Membersā€™ Investment Scheme described below) to decide how much harder you would like your EPF savings to work for you through judiciously measured and timed investments in unit trusts. A comfortable, fully funded retirement is at stake, so find out more and make your decision today!
    ———————————————————————————————————————————————————–
    Are you seeking higher returns for your EPF savings?The EPF is the custodian of our hard-earned compulsory savings; the policies it makes affects every working Malaysian. According to EPFā€™s chief executive officer Datuk Azlan Zainol, ā€œOur contributorsā€™ money is protected.

    Our priority is capital preservationā€ (Source: The Edge, Malaysia; 4 April 2005).If your personal investment objective is capital preservation, then EPF is the perfect place to keep all your future retirement funds. But if your objective is long-term capital growth, you might want to seriously consider the option granted by EPF to allow you to invest in unit trusts.
    video
    Dicatat oleh Mohd Suhaimi Sumaji di 4:28 AM 0 ulasan
    UNIT AMANAH DENGAN PUBLIC MUTUAL BERHAD

    Taraf hidup kian meningkat & nilai matawang makin mengecil! Simpanlah & maksimakan wang anda sekarang melalui Caruman KWSP/Simpanan Tunai/Tetap dengan kami. Kami telah memenangi ā€œThe Edge-Lipper Funds Awards 2008/09ā€. Kesemua dana-dana CONVENSIONAL/ISLAMIK kami tersenarai sebagai ā€œLipper Leadersā€ antara yg terbaik selama lebih 3 tahun berturut-turut bagi jumlah keuntungan/pulangan setiap tahun & dijaga serta di simpan dengan selamat. Anggaran jangkamasa simpanan antara 3-5 tahun, seminima keuntungan/pulangan antara 12%-15% setahun. Antara produk & servis kamiā€¦

    – Simpanan KWSP* (Pelan Persaraan Sahaja)

    – Simpanan Tunai

    – Simpanan Tetap* (Pendidikan/Persaraan/Simpanan Biasa dllā€¦)

    – Insuran Istimewa* (khas bagi Pelabur di PUBLIC MUTUAL sahaja)

    – Wasiat/ Penamaan

    KATAKAN TIDAK KEPADA PENGATURAN MASA – UNIT AMANAH DENGAN PUBLIC MUTUAL BERHAD

    Konsep : “BELI MURAH , JUAL MAHAL ” nampak mudah untuk dilaksanakan tetapi ramai pelaur mendapati HAMPIR MUSTAHIL untuk mengenalpasti kenaikan dan penurunan pasaran dengan tepat dan konsisten. Oleh sebab itu pakar pakar pelaburan telah menasihati para pelabur untuk meletakkan sejumlah wang yang tetap ke dalam unit amanah mengikut kekerapan tertentu TANPA MENGHIRAUKAN KEADAAN PASARAN daripada mengatur masa. Ini dinamakan PEMURATAAN KOS RINGGIT atau ” DOLLAR COST AVERAGING ” ( DCA ).

    Bagaimanapun DCA tidak dapat menjamin keuntungan atau melindungi daripada kerugian di dalam pasaran yang sedang merosot. Apabila menggunakan pendekatan DCA, jumlah yang dilaburkan dalam unit amanah sentiasa sama. Para pelabur akan mendapat LEBIH UNIT APABILA HARGA RENDAH DAN KURANG APABILA HARGA TINGGI .

    Kebaikan DCA adalah para pelabur mempunyai unit amanah yang dibeli dengan harga yang berbeza pada peringkat yang berbeza dalam sesuatu pusingan pasaaran. Ianya akan mengurangkan kos purata portfolio pelaburan mereka. Dengan demikian, apabila pasaran melambung, pelaburan mereka akan MENGHASILKAN KEUNTUNGAN YANG MEMUASKAN.

    Apabila DCA diamalkan, ia mengurangkan keinginan pelabur untuk membeli tabung terhangat untuk bulan tertentu secara banyak. Semasa memutuskan unutk membeli atau menjual unit amanah, pelabur HARUS MEMBERI PERHATIAN KEPADA OBJEKTIF JANGKA PANJANG DAN PROFIL RISIKO daripada dipengaruhi oleh sentimen dan pusingan pasaran.

    MEMAHAMI UNIT AMANAH DENGAN PUBLIC MUTUAL BERHAD

    Tabung unit amanah melibatkan hubungan tiga pihak iaitu PENGURUS , PELABUR DAN PEMEGANG AMANAH. Tugas, tanggungjawab serta harapan ketiga tiga pihak tertakluk dalam Surat Ikatan ( DEED ).

    PIHAK PIHAK YANG TERLIBAT :-

    1. PEMEGANG UNIT/ PELABUR – melabur dengan membeli unit unit dalam tabung ( fund >

    2. TABUNG UNIT AMANAH – Dana terkumpul pelabur dilaburkan dalam sekuriti sekuriti yang dibenarkan dalam surat ikatan

    3. PENGURUS – mengurus pelaburan dan operasi tabung ( fund )

    4. PEMEGANG AMANAH – Memegang semua aset tabung dan memastikan pengurus menguruskan pelaburan mengikut Surat Ikatan

    JENIS JENIS PELABURAN YANG DIBENARKAN :-

    1. Tunai / Instrumen pasaran wang

    2. Sijil sijil pelaburan kerajaan

    3. Bon

    4. Ekuiti

    PULANGAN -( jika ada ) – diagihkan atau dipulangkan kepada para pelabur.

    BAGAIMANA TABUNG UNIT AMANAH BEROPERASI

    Tabung unit amanah ialah suatu skim pelburan di mana pelabur pelabur mengumpul wang mereka untuk mencapai matlamat pelaburan yang sama.

    Pelabur memulakan wang dengan membeli unit unit dalam tabung dan seterusnya memperolehi faedah mengikut kadar.

    Wang terkumpul itu kemudiannya diuruskan oleh pengurus tabung profesional berdasarkan matlamat tabung dalam surat Ikatan.

    Pengurus pengurus tabung berpengalaman ini membantu pelabur melabur di dalam portfolio pelbagai sekuriti dan aset

    setelah dianalisa dan dikaji dengan teliti. Dengan cara ini pelabur mendapat khidmat pakar dan profesional dari pengurus tabung untuk pelaburan

    mereka apabila melabur dalam unit amanah.

    PEMEGANG AMANAH memastikan tabung / fund dilaburkan mengikut surat ikatan serta menjaga kepentingan pelabur dengan bertindak sebagai

    PENJAGA ATAU MENGAWAL ASET TABUNG, justeru memisahkan aset aset tabung daripada pengurus. Tanggungjawab lain termasuk MENGAWAL SELIA

    secara aktif pengurusan dan memungut semua pendapatan yang diperolehi dari pelaburan yang dipegang.
    *Bila orang awam menyedari ekonomi telah pulih dan mula ingin melabur, sebenarnya mereka sudah ketinggalan 6 bulan
    Dicatat oleh Mohd Suhaimi Sumaji di 4:11 AM 0 ulasan
    Subscribe to: Posts (Atom)
    Art Quote And Painting Of The Day
    Followers
    Unit Trust Consultant
    My Photo

    View my complete profile

  • Norlela-diah

    Saya ada membaca rencana Dato Salleh Majid semalam di Berita Harian 29/07/09 menarik mengenai pelaburan dengan ASB atau Sykt pelaburan lain Esp. Public Mutual.. beliau tentu ariff mengenai pelaburan.. saya join PM n invest sendiri jer

  • falahh

    there are a risk for everything ..even tiap2 ari dlm idup kite pn involve risk.. cme bezanya besar atau kecil ..n the kind of risk.. sme cam invesment.. invole risk.. mmang perkataan “terjamin” xde dlm public mutual.. but.. rmai yg org x bpe nk paham psal P.M unit trust nih.. it is all about the medium to a long term of invesment…so pade sesiape yg nk invest in P.M study sikit psal current market..or bincang ngan ur consultant.. n 4 me P.M unit trust berkesan depend on the investor planning…

    tuk penerangan lanjut /
    016-9108137 falah (P.M consultant)
    shah alam & KL

  • mD

    huhu..topik yg hangat..leh jadikn tmpt nak bertukr2 ilmu nie..:)

    • Syaizan_8527

      sy dah rugi banyak masuk PM ni lbh baik ASB jer ok x payah risau.. tak yah pening2

      • Norhayati_zahari

        hi Syaizan berapa lama u dah invest dlm PM? bleh u share skit pengalaman masa u buat pelaburan kt PM?

  • zamri

    NASIHAT KEPADA SEMUA PELABUR & EJEN UNIT AMANAH

    Kesemua pelaburan dalam unit amanah adalah baik, tabung mana yg patut anda pilih bergantung kepada analisis yang yg anda patut buat sendiri. JANGAN DENGAR NASIHAT ORANG LAIN.
    Kini pasaran saham telah naik begitu tinggi, jika ingin melabur harus berhati-hati, ada orang kata market akan naik lagi, dll.
    Ejen unit amanah juga patutnya lebih jujur dan beretika, dimana jgn hanya nak kejar komisyen sahaja. cerita pasal risk n return, jangan tunjuk data orang yang telah untung saja. tunjuk juga data orang yang rugi dan cadangkan cara-cara terbaik untuk mengurangkan kerugian.
    jika ada apa-apa yang anda nak kongsi, sila email saya . zamusa@yahoo.com

    • Abmzee

      asmkm, saya baru jadi agen pm, saya aharap anda dapat bagi contoh perkiraan dimana pelabur rugi dan macamana cara dan mengurangkan kerugian untuk memberi didikan kpd pelabur lama atau baru-abm

    • Firdbecks23

      sy mcm berminat…lokasi encik kt mana skrg?

  • sadirahmadkunjoo

    tanpa riziko tiada kejayaan,jgn lah risau tentang tentang p.mutual.
    janga panjang keuntungan jauh lebih dari baik dari pelaburan pnb seperti
    asb.asn, atau 1 malaysia.jgn menyesal nanti rugi.call me for investment
    sadir 019-6283000

  • bayen

    saya adalah pelabur terbesar dikalangan MELAYU (akan tetapi beta adalah campuran parsi jd bukan melayu tp dlm ic malaysia ni kata sy melayu)yang bongok tuuuuuuuuu….saya merasakan En jangan menilai sesuatu melalu penilain encik semata2 kerana ilmu itu datang dari pembelajaran bukan dakyak KERAJAAN, selama saya melabur dalam masa 1 tahun saya mendapat pulangan yang tinggi malah saya amamat bersyukur pada ALLAH kerana dia menganugerahkan akal kepada manusia yang menubuhkan Public Mutual ini dan malang lah kepada Manusia yang menipu dalam ASN dan ASB saya menyesal meyimpan dalam dana kerajaan selama ini yang berjaya membutakan mata kaum MELAYU yang hanya menjadi LEMBU DI CUCUK HIDUNG..sepanjang saya melabur saya tidak dijanjikan pulangan yang tetap tetapi di beri keyakinan yang tinggi oleh agen saya bahawa pelaburan ini merupakan simpanan jangka panjang yang membantu masyarakat dalam menjamin masa hadapan….pengalaman saya sepanjang menjadi pengikut pelaburan KERAJAAN ini menjadikan saya kesal dan mula berpikir bahawa PUBLIC MUTUAL adalah terbaik

    Bayen
    0122585764

    • nerqk

      encik ni agen public mutual ek..

    • nerqk

      encik ni agen public mutual ek..

    • nerqk

      encik ni agen public mutual ek..

  • umarblur

    btol tuh,

    saya menyesal melabur dalam asb, kenapa bile saya nak stop invest saya kene bayar panalty… bnyk plak tuh. bukan siket. untung pon takde. haihhhh.

  • zamri

    Jika kita baru kenal dengan unit trust, jgn la nak jadi juara, wahai bayen n umarblur…

  • hanizahsalleh

    moving forward in 2010, I looking forward to invest my money in unit trust however when I have done my survey to many choices (a lot of companies in selling unit trust). what make u different from others.? …..I notice all the way from kl to shah alam or frm damansara your billboard shown “PUBLIC MUTUAL NO.1” what it means? …

    • zamri

      Public Mutual No 1, betul… tapi yg penting investment kita sendiri pun no 1..

      • hanizahsalleh

        It's ur answer ,,, not convincing…ada jawapan lain ka? Share wth me?

        • http://profiles.yahoo.com/u/R3MWXD5BCTVFP3VT57XRJKYQ5Q FadzilahMamat

          No.1 yang dimaksudkan adalah Public Mutual merupakan syarikat unit amanah yang memiliki jumlah dana yang paling banyak dilaburkan oleh para pelabur di Malaysia. Setakat ini, jumlah dana terkumpul adalah melebihi 30 billion.

          Ini menunjukkan bahawa Public Mutual merupakan sebuah syarikat unit amanah yang menjadi pilihan rakyat Malaysia disebabkan oleh prestasi dananya yang sangat baik dan konsisten.

          Jika anda inginkan maklumat lanjut tentang pelaburan unit trust, jemput singgah ke blog saya http://unittrust.fadzilahmamat.com

          • hanizahsalleh

            Apa beza public dgn company lain

          • http://www.cara-menguruskan-wang.blogspot.com/ RREMY

            bezananya;
            1.No 1 private unit trust management company in Malaysia.
            2. Paling ramai pelabur- more 2.3MIL
            3.Paling tinggi menguruskan Dana-dana – lebih RM40 BIL
            4. Paling banyak menang anugerah untuk banyak catogery.
            5. Sila ke http://www.cara-menguruskan-wa…/

        • Lob_ster82

          dalam banyak2 syarikat yang menjual dan mguruskan unit amanah…Public Mutual mempunyai jumlah dana yang terbesar jika di bandingkan dengan syarikat2 lain…Public mutual setakat hari ini mempunyai 84 dana dan menguasai 40% lebih pasaran asset berbanding syarikat2 lain…Mizan Mustapa 0139009973. PUA

  • Haji Saiful

    akum..tuan2..melaburlah di unit amanah pelaburan paling bijaakkkk..public mutual..no 1 unit trust company in malaysia….sy mencari pelabur korporat….saya sedia membantu tuan2 jika berminat….
    hj saiful 019 574 7968
    saiff_74@yahoo.com

  • AgenSemuaAyatPoyo

    Hati2 dengan memilih agen, ada segilintir yang hanya pandai mengorakan kata2 selepas dapat duit hilang lesap. Ditaburkan dengan janji mahu mendidik tetapi tidak ke mana2. Jangan harapkan agen, kalau ada kehendak cari lah ilmu buat pelaburan dgn bergantungkan diri sendiri lebih elok.

    • ct ipoh

      akum…saudara. Sy baru 2 minggu jadi agen.minat n seronok sangat. Ni nak cerita pasal pengalaman kursus pmutual. Kursus 30 orang saya sorang pruan n malay, yang lain saudara bolehteka bangsa apa. Diaorang tanya, you sesat ke, duit tak cukup ke n macam 2 lagi. Sedih juga anggapan bangsa lain pada kita. Sy cuma cakap “I nak kayakan orang Melayu n Islam”. Sy dah masuk hampir 2 tahun, P Ikktikal n PIGOF. Alhamdu…agihan 35% pun saya pernah dapat. Monthly kena masuk ,simpan RM ni kena disiplin, saya anak 5 orang, sejak anak umur 1 bln lagi sy dah buka THaji n insurans, potong gaji. Tak banyak tapi lama2 tu…alhamd..

      • http://profiles.google.com/designhaus187 wan mokhtar

        ct ipoh, salam. sy amat bminat dgn citer saudari. kalau bksempatan, dan jika ada masa, sy ingin bbual pjg. designhaus187@gmail.com

      • Nicle

        kalau betul ….sya nak cuba….sya nak ubah kehidupan sya…apa pendapat anad

        • Ct454ipoh

          Hai Nicle….smlm sy daftarkan ahli baru pm. Buat melalui kwsp, saya lebih suka buat pendekatan ceritakan pengalaman sendiri, jgn paksa mereka…sy pun ada adik jurutera n doktor tapi sampai sekarang masih kurang yakin dgn pm. Nak ubah kehidupan bukan 100% n tergesa-gesa…sedikit n berterusan itu paling berkesan. Untuk kebaikan tuhan bersama dgn kita….

      • Blurry_82

        salam,sy berminat dgn ape yg dikatakan oleh puan,sy baru hendak menjinakkan diri dlm melabur.boleh sy berhubung dgn puan ? blurry_82@yahoo.com

      • along

        sy dok ipoh..kalo puan agent kat ipoh leh jmpe.. sy berminat nk tau psl pm…cappello_ar@yahoo.com

  • ct ipoh

    Apa tujuan simpan duit, untuk selamat. Itu dulu. Sekarang ni selamat saja tak cukup, so aktifkan untuk dapat pulangan yang baik pada masa depan. Kita kerja untuk wang, wang yang disimpan perlu “bekerja” untuk kita. Ada komen…

  • http://www.cara-menguruskan-wang.blogspot.com/ RREMY

    kalau sesiapa ingin tahu mengenai Public Mutal. sila ke blogs saya seperti dibawah.
    1.www.cara-menguruskan-wang.bl…
    2.www.unit-trust-4-u.blogspot….
    3.www.pk31-epf.blogspot.com (make more money from EPF ACC1)
    4.www.pk31-retire.blogspot.com (Retirment Plan)
    5.www.pk31-edu.blogspot.com (Education Plan)
    6..http://www.pk31-job.blogspot.com (for those wants to join as consultant)

    rgrds,
    RREMY.
    http://www.grow-money77.blogspot.com

  • http://www.cara-menguruskan-wang.blogspot.com/ RREMY

    kalau sesiapa ingin tahu mengenai Public Mutal. sila ke blogs saya seperti dibawah.
    1. http://www.cara-menguruskan-wang.blog...
    2. http://www.unit-trust-4-u.blogspot.co...
    3. http://www.pk31-epf.blogspot.com (make more money from EPF ACC1)
    4. http://www.pk31-retire.blogspot.com (Retirment Plan)
    5. http://www.pk31-edu.blogspot.com (Education Plan)
    6. http://www.pk31-job.blogspot.com (for those wants to join as consultant)

    rgrds,
    RREMY.
    http://www.grow-money77.blogspot.com

  • Abyani

    Positively presented and please continue.

  • Asasa

    artikel ni copy paste kan>?

  • izah

    sy nk ty..klu kita kuar dr pmutual, braper lm kita akan dpt blk duit kita??

    • belle

      10 ari…

  • Zetty_pmutual

    saya di melaka…

    ada pertanyaan tentang Public Mutual boleh hubungi sya šŸ™‚
    Zetty 013-7577553

  • Elvin

    Public Mutual memang sesuai untuk pelaburan kepada mereka yang tidak mempunyai wang yang banyak. Boleh dimulakan dengan RM1K untuk membuka akaun dan RM100 sahaja bagi yang pelaburan seterusnya. Risikonya lebih tinngi berbanding dengan ASB, tetapi sebagai consultant, saya ada caranya untuk mengurangkan risiko dia. Kamu perlu mempelajari serba-sedikit tentang cara yang betul untuk melabur Public Mutual, baru untung banyak. Ada maklumat yang dapat tolong and dekat blog saya, kalau kamu minat untuk belajar http://mutualfundforpublic.blo

  • Tuy

    Baik la melabur dlm ASB…sy melabur rm10K dlm Public Mutual, dh 3 thn…bila semak duit cuma ada rm9K.. Agen yg dulu punya la bersungguh2 suruh melabur, sekarang dah hilanh entah ke mana, dengar kata dh kaya raya. Kesimpulannya PUBLIC MUTUAL suck !!!

    • Jaja_legend

      Tuy…u stay kat ner?……if kat Kuantan, why not u contact me and kita jumpa kat mana2…then kita tgk balik fund apa yg u dah masuk..and analisa balik apa yg patut…maybe i bleh jadi consultant u….0193687685….Jaja

  • Farid_79frd

    Apa yg anda perlu faham… pelaburan didlm Public Mutual adalah simpanan utk jangka masaĀ panjg… jadi, anda sebagai pelabur sepatutnya bertindak secara konsisten sebagai seorang pelabur dan bukannya seorang spekulator. Ini bermakna anda sepatutnya berkemampuan membela setiap pembelian yg dibuat dan setiap harga yg dibayar agar tidak dipengaruhi oleh perasaan, sabaliknya dgn alasan objektif yg memuaskan anda yg akan memperolehi nilai wang yg lebih tinggi daripada yg dibayar utk pembeliannya…Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā  UNIT TRUST CONSULTANT 0173855150 en.farid melaka……

    • keretalama

      “Apa yg anda perlu faham… pelaburan didlm Public Mutual adalah simpanan utk jangka masaĀ panjg…”

      Fahaman yang salah dan fahaman yang UT consultant yang selalu ckp utkĀ buat pelabur tidak risau akan pelaburan mereka.. Letak sahaja dalam sesuat fund tanpaĀ pemantauanĀ adalahĀ tanggapan yang silap.. ianya menguntungkan cosultant tp mungkin merugikan pelabur.. terdapat kes pelaburan sebanyak 20 ribu selama lebih 10 tahunĀ tidak mendatangkan keuntungan malahĀ merugikan pelabur tersebut.. Simpanan utk jangka masa panjang adalah sesuai pada pelaburan ASB tetapi tidak pada Unit Amanah.. Pemantau perlu dilakukan supaya pelaburĀ boleh switch keĀ fund yang lainĀ mengikut jangkaan masing2.. so consultant perlu memainkan peranan dalam memantau saham2 pelabur dibawahnya… dan sebagai pelabur anda tidak boleh percaya 100% kepada unit trust consultant kerana mereka mengejar komisyen..

    • Baniaminsp3764

      melabur di unit amanah saham PCIF sejak mula dibuka lagi, tapi tak nampak sebarang keuntungan pun. boleh tolong jelaskan

  • kamal

    merancang utk invest public mutual-unit trust…if ader agen area kl/selangor bleh contact kamal 019-2830845

  • Musang Semput

    Salam. Terima kasih atas maklumat ini. Semoga Allah balas budi baikmu berlipat ganda. Amin

  • Zulhilmi Afif

    Sesiapa berminat utk melabur dengan Public Mutual boleh SMS saya utk set appointment.Sekitar KL/Selangor (jimmy – 0111-2827947)

  • Public Mutual Funds Info

    Public Mutual is now launching more new funds to target the Islamic Market.
    For example, the new launch of Public Sukuk Fund

    More info at http://publicmutualfundsinfo.b

  • jay

    kepada yang berada d Miri, Sarawak : sesiapa yang berminat sila hubungi UNIT TRUST CONSULTANT : JELLIM EDWARD MARTIN di talian : 013-9011443 , untuk keterangan lanjut. terima kasih Fatwa..

  • http://www.facebook.com/people/Aeen-Azrol/100000357640917 Aeen Azrol

    SAVINGS PROVIDER INCOME MERUPAKAN SATU TEKNIK BIJAK WANG ! DIMANA WANG BEKERJA UNTUK ANDA… SECARA LANGSUNG ANDA FREEDOM DAN WANG ANDA AKN TERUS BERGANDA…! HURRY UP SIGN UP AKAUN ANDA HARI INI!

    BAGI KAKITANGAN KERAJAAN,SWASTA,PENIAGA,TENTERA DAN BADAN BERKANUN..DANA UNTUK PACKAGE INI SAYA BOLEH URUSKAN !

    hubungi saya segera utk mklumat lbh lnjut…NURUL AIN 0179738221

  • Utc356

    Kepada yang berminat dengan ut,boleh hubungi saya 0199366860:

  • Jaja_legend

    Sesiapa di Kuantan and berminat untuk mengetahui lebih mendalam mengenai public mutual…..dont hesitate to contact me….0193687685…jaja

  • Zarfhanzaqwan

    hai semua. saya ada di pasir gudang. unit trust consultant public mutual.
    contact 013-7011541.

  • yaya

    sy pelabur baru..baru setahun melabur.agen saya menjanjikan panduan & nasihat stp 3bln skali, tp saya tak percaya kata dia. saya bt research sndri, saya belajar sdri pasal PM ni. saya nak tau mcm mana nak uruskan duit saya so that nanti saya boleh switch fund bila perlu.saya belajar baca & tafsir statement, fahamkan prospektus..sume yg PM hantar, saya belajar nak fahamkan.
    ajen saya?dia tgh sibuk recruit ajen baru.xpe.tu hal dia.
    sepanjang setahun saya buat kajian, study, baca blog, follow kelas2 yg PM buat, BOP, saya mula faham macam mana PM nih berfungsi. And hari ni, saya dalam persediaan nak amek CUTE. tujuan saya satu je, saya nak tolong kawan-kawan saya simpan duit.saya xkejar komisen.buktinya, 2org kwn saya dh siap isi borang sume utk bt cash investment Rm50/bln. ajen-ajen lama, anda tau kan brp komisen kalu close RM50? tp itu bkn matlamat saya.saya siap ajar diorg lg cmne nak tafsir statement.biar diorg faham & buat penilaian sndri. prinsip saya, BIAR TELUS.

    • Dora6471

      saya baru je join…so far agen buat senyap je..xde follow apa2 pun…info pun xde…
      Ā 

      • yaya

        Dora, jgn bimbang kalu agen awak xupdate. ada ramai lagi agen kat luar sana yg boleh tlg Dora.just go to mn2 agent ygĀ Dora OK, then mintak diorg check kan statement.kalauĀ Dora xtau agen mn nk mtk tlg, kat sini ramai yg boleh tlg =). yg penting, Dora kn tau sket2 cmne PM ni works, thenĀ Dora boleh monitor investment sdri. Dora boleh checkĀ fund price kat sini http://www.publicmutual.com.my/application/fund/fundprice.aspx.
        kalo nak switch ke, nak top up ke, sume bleh bt analisis berdasarkan fund price ni. Dapatkan nasihat dr agen yg OK, then Dora tentukan next step. kalo ada ape2 masalah, bleh refer kat sume agen yg ada kat sini k =). dont gv up, happy saving =)

      • Afif_su

        nasib yg sama..agaknya pelaburan sikit sgt kot..tu yg x follow apa pun hehe

        • yaya

          ye ke afif..? ishh..xde laa…kwn sy stat RM100 je cash..elok je agent dia update..stp 3bln skali agen dia update.tp dia simpan tetap laa..tiap2 bln top up.

    • Anonymous

      salam..yaya macmna lau saya nk joint awk..coz nk tau pasal pm ni

      • Soleh15

        salam en yaya..tq niat okhlas encik yaya tuk mbantu..smoga ALLAH mempermurahkan rezeki en..sbenarnyer saya tingin jygak nk belajar..minta jasa baik encik yaya email kan yea..soleh15@yahoo.com

    • Shahz_yen

      yaya.. tolong emailkan saya no hp awak, saya nak belajar jgak. saya pun xpaham unit trust ni.. harap yaya dapat membantu.. shahz_yen@ymail.com

    • along

      nk join gak tp yg introduce psl pm ni buat sy xphm…igat nk cr owg melayu kita ni bia sng phm

    • Stabstone

      SalamĀ 
      Yaya

      Bole bantu saya untuk memahami PM.Kalau sudi mohon kongsikan melalui email add ini. stabstone@yahoo.com

    • Roha Othman

      Salam,EN Yaya,mintak jasa baik tujukajar Ā saya juga ,email rothman@celestica.com

    • Mohd Aiman52

      Salam..cik yaya..bleh ke tunjuk ajar selok belok PM ni? Jasa tuan amat saye hargai..email at mohd.aiman52@gmail.com…tq

    • qam

      Ā salamm…cik yaya..sy pun berminat nak tau pasal PM ni.. ni email sy momonja_207@yahoo.com…tq

    • Nanti_97

      tolong ajarkan saya.. sgt berminat.. email saya nanti_97@yahoo.com

    • Nadzirah Hamzah

      mohon pm sy. nadz_165@yahoo.com. sy bru mahu blaja utk melabur dgn bijak. tq.

    • Mohd KamalBotox

      Mohon email sy, sy sama sepeti anda. Terangkan details. Mohdkamalbotox@gmail.com

  • Afif_su

    PM ni bagus..tetapi segelintir agen ni memberi janji2 manis…kengkadang dah masuk 2tahun tak tahu apa2 perkembangan..masa nak suruh masuk dulu bukan main…so kepada yg baru nak masuk masuk pilih la agen yang anda percaya n sentiasa follow up kita punya pelaburan..

  • Mizz Stranger

    Bukan semua agen yg memberi janji2 manis. Ada banyak juga agen yg betul2 servis customer dia dgn update dan explain briefly. Ada byk jugak agen yg betul2 memilih fund yg baik utk customer dia. Unit trust ada turun naik. Tp, end of our investment, insyaAllah pasti untung. Klu takut dgn risiko nak invest byk, start dgn yg minimum yg mampu. Ask ur agent..they will tell u. PM is the number 1 unit trust company in M’sia so, kenapa perlu takut?

  • Hardy

    Mencari Agen Unit Amanah Public Mutual?
    Hubungi Hadi untuk Mengetahui Lebih Lanjut – 0139161635 (KL & KT Sahaja)

  • Jibrail1380

    Salam. Saya Mohammed Yusof. Agen dari Cheras. 017 3777487.

  • Mohdsobi

    utk area png atau kawasan utara boleh contact saya 012-4687007

  • Faz Iena

    hi saya agen area kl, selangor, shah alam, kelang n pahang berminat boleh kol saya 019-3255928…. sampai bile nak tgu… jom la buat keputusan yg bijak.. mcm yg di beritahu.. bkn semua agen x buat kerja.. betul x…:)

  • Nuradila_farhana

    Utc pblic mtual area jb, cntct me 4 details, adila 0189489895

  • Wanmarzra

    Hi pd smua yg berminat dgn pelaburan PM..nie lah masanye kite uruskn pelaburan kite..melalui pemotongn KWSP, caruman akn dibuat scr terus kpd fund2 yg aggressive dimana pulangan pelaburan yg memberangsangkan…so far kite kena tau serba sedikit psl market KLCI baru ler bijak dlm uat pelaburan…kena alert terhadap naik turun pasaran saham…mostly pasaran saham tengah melonjak naik..but be aware..bila graph menurun, better ask ur UTC whether need to switch dkt bond fund atau pun x..sbg pelabur kite tidak seharusnya beri 100% kpd UTC tuk monitor kite punya fund..so better study ur investment tuk optimumkn pulangan…me (“,)..ewan Ā 

  • Anonymous

    Hi assalamualaikum.. sbnrnye kalau nk invest dlm PM mmg kena ada basic investment knowledge.. rata2 org yg complaint ‘rugi’ sbb invest masa market tgh tinggi.. tapi betul ke ‘rugi’? atau pelabur tak faham? atau consultant tkde strategy? tak dinafikan ramai client yg dpt profit lepas tak smpai setahun melabur sbb diorg masuk pd harga yg rendah.. kalau harga tgh jatuh, biasanye akan dinasihatkan client utk buat switching ke bond/money market (tukar ke dana berisiko rendah) supaya bole lock in profit.. n kdg2 consultant akan advise utk top up pelaburan supaya cepat breakeven( dpt untung).. pd saya, tkde masalah kalau nk melabur kat PM ni kalau tau caranya.. sbb kalau tk bagus, kerajaan tkkan benarkan pelabur gunakan duit KWSP utk dilaburkan dlm Public Mutual.. dulu sebelum tahun 2008, hanya org2 veteran je yg boleh invest.. skrg remaja umur 18 tahun da bole invest guna akaun 1.. service charge pn da turun.. so mmg kerajaan menggalakkan rakyat utk menggandakan wang persaraan.. yg penting, pelabur kena bijak memilih consultant yg berdedikasi, dan sentiasa memantau secara konsisten pelaburan nye.. insyAllah šŸ™‚

  • lid@admintoneexcel

    285F025A no pin Saya..sya Ada rm10 ribu , nak simpan kat asb ke public mutual… Sya dpt kumpul duit ni sbb sya jana pndptn memlalui simkad tune talk tone excel.. Ini link sya http://www.toneexcel.biz?id=120780 . Sila brthu pelaburn mna. k..tq.

  • nurain

    assalammualaikum.. sy agen kedah, perlis dan penang. inshaallah akan membantu anda memilih dana yg terbaik. sila ws 0125297969 unt consultant.

  • Mohamad Fazwan

    kenapa semua muka sama jee nama lain2 hahahaha